Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NU FII NECREDINCIOS, CI CREDINCIOS

Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas, Nevada

„Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 20:27).

„Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute. Prin ea cei din vechime au dat buna lor marturie” (Evrei 11:1-2).

„Caci Hristos, inca fiind noi neputinciosi, la timpul hotarat a murit pentru cei necredinciosi” (Rom. 5:6).

(Continuare din editia precedenta)

Hristos trimite la propovaduire si cheama, dar nu obliga

Iisus a zis: „Si chemand la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai, le-a zis: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8:34). Deci, Dumnezeu nu obliga pe nimeni, ci ii respecta voia libera omului cu care l-a creat, cand zice „oricine voieste sa vina dupa Mine”.

Iar prin Scripturile urmatoare Iisus reveleaza tot sensul vietii omului, astfel: „Caci cine va vrea sa-si scape viata o va pierde; iar cine o va pierde viata sa, pentru Mine si pentru Evanghelie, acela o va scapa. Caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul? Sau ce ar putea sa dea omul, in schimb, pentru sufletul sau? Caci de cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, in neamul acesta desfranat si pacatos, si Fiul Omului Se va rusina de el, cand va veni intru slava Tatalui sau cu sfintii ingeri” (Marcu 8:35-38). Deci, nu exista o alta stiinta de salvare a vietii acesteia si a celei viitoare din partea omului decat prin stiinta Evangheliei lui Hristos. Cine crede altfel, raspunsul este: „o va pierde”. Da, cel ce va crede ca isi poate salva viata prin alte filosofii, stiinte ori invataturi si nu prin Evanghelia lui Hristos, care conduce omul cu adevarat la cunoasterea lui Dumnezeu pentru salvarea vietii, acela „o va pierde”, „iar cine isi va pierde viata sa, pentru Mine si pentru Evanghelie, acela o va scapa”, zice Iisus Hristos, Care este: „Calea, Adevarul si Viata” (Ioan 14:6).

Astfel, Iisus reveleaza omului ca sufletul lui valoreaza mai mult decat intreaga lume, si nu-l poate rascumpara prin nimic din valorile acestei lumi, decat prin intoarcerea sa la credinta in Dumnezeu. Asadar, urmarea Salvatorului si Rascumparatorului Hristos Iisus, din partea necredinciosilor si a lumii intregi, este singura cale de salvare a vietii pe planeta.

Nici o chemare si nici o urmare nu este mai mare sub Soare decat a lui Hristos Iisus, Care zice: „Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre” (Matei 11:28). Maretia chemarii si urmarii lui Hristos consta in faptul ca El, ca Fiu al lui Dumnezeu, este Unicul Care a putut zice: „Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine” (Ioan 14:6). Dar Iisus este si Lumina: „Deci iarasi le-a vorbit Iisus zicand: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii” (Ioan 8:12).

De aceea Scriptura prezinta: „Caci tot ceea ce este descoperit, lumina este. Pentru aceea zice: „Desteapta-te cel ce dormi si te scoala din morti si te va lumina Hristos” (Efes. 5:14). De ce necredinciosul are nevoie de iluminarea lui Hristos? Dumnezeu raspunde prin Scriptura, zicand: „In care Dumnezeul (idolul) veacului acestuia a orbit mintile necredinciosilor, ca sa nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, Care este chipul lui Dumnezeu” (2 Cor 4:4). Hristos este Cel Care lumineaza, astfel: „Cuvantul (Hristos) era Lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul, care vine in lume” (Ioan 1:9). Asadar, Hristos cheama la El pe toti necredinciosii, ca Unul care „lumineaza pe tot omul ce vine in lume”. De ce? Ne raspunde tot Domnul, zicand: „Caci Fiul Omului n-a venit ca sa piarda sufletele oamenilor, ci ca sa le mantuiasca” (Luca 9:55). Pentru ca Dumnezeu este Cel: „Care voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina” (1 Tim. 2:4). Dumnezeu cheama oamenii la Credinta pentru a putea comunica cu El, pentru ca, iata cum Il descopera Scriptura ca este: „Dumnezeu credincios, drept si curat este.” (Deut. 32:4)

Cand Mantuitorul Hristos a trimis la propovaduirea Evangheliei Sale mantuitoare 72 de ucenici, a folosit o exemplificare comparativa de nemaipomenit a multimilor de oameni care asteptau Cuvantul lui Dumnezeu, ca „Apa cea Vie, cu holdele de grau gata de seceris”, zicand: „Si zicea catre ei: Secerisul este mult, dar lucratorii sunt putini; rugati deci pe Domnul secerisului, ca sa scoata lucratori la secerisul Sau. Mergeti; iata, Eu va trimit ca pe niste miei in mijlocul lupilor. Iar in orice casa veti intra, intai ziceti: Pace casei acesteia. Si vindecati pe bolnavii din ea si ziceti-le: S-a apropiat de voi imparatia lui Dumnezeu” (Luca 10:2-16). Iar cati ucenici a trimis deodata atunci Domnul Iisus, ne reveleaza Scriptura care zice: „Iar dupa acestea, Domnul a ales alti saptezeci (si doi) si i-a trimis cate doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde Insusi avea sa vina” (Luca 10:1). Si, iata, cu ce rezultate s-au intors: „Si s-au intors cei saptezeci (si doi) cu bucurie, zicand: Doamne, si demonii ni se supun in numele Tau” (Luca 10: 17).

De observat este un fapt atat de evident, ca Mantuitorul Hristos i-a trimis pe cei 72 „inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde Insusi avea sa mearga”, deci i-a insotit cu providenta Sa divina, caci i-a trimis „in mijlocul lupilor”, adica a oamenilor necredinciosi, si nu i-a lasat singuri, adeverindu-le prin aceasta fagaduinta Sa, prin care zice: „Invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.”(Matei 28:20).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page