Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

GERMANIA ÎSI ASUMA UN NOU ROL ÎN EUROPA DE EST

VALI DEACONESCU

Presiunea Germaniei pentru rezolvarea situatiei din Transnistria a produs deja rezultate, zapacindu-i pe vulpoii batrani care credeau ca numai SUA conteaza, releva un comentariu al publicatiei The Economist, citat de Agerpres.

O linie ferata inchisa a fost redeschisa si ar putea urma legaturile telefonice directe. Ademenind-o cu aderarea la spatiul Schengen, Germania a convins Romania sa adopte un tratat de frontiera de multa vreme blocat cu Republica Moldova, scriu jurnalistii britanici. Presedintele Traian Basescu si alti politicieni de la Bucuresti isi trateaza cateodata vecinul ca o provincie ratacita si nu ca un stat propriu-zis. Miscarea ar putea in prezent sa inlature ‘baubau’-ul iredentist mentionat cateodata de separatisti. Ulii sunt in continuare ingrijorati ca Germania unelteste, poate pentru a aduce Rusia in organismul comun de securitate cu Uniunea Europeana, insa majoritatea oamenilor sunt pur si simplu bucurosi sa vada ca se inregistreaza ceva progrese, scrie The Economist.

Germania continua sa discute in privat cu Rusia, si cateodata (cum a fost la recentul summit de la Deauville) cu Franta. Acest lucru poate starni nemultumiri, insa germanii sustin ca abordarea lor este una pragmatica. Ca raspuns la apelurile Rusiei de a fi luata in serios, Germania a sugerat sa trateze Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, ca un precedent judiciar. Problema dateaza din 1992, cand separatistii sustinuti de Rusia au preluat controlul asupra Transnistriei. Spre deosebire de conflicte similare din Caucaz, nicio persoana nu este omorata, iar ambele parti discuta si au schimburi comerciale. Totusi, incapatanarea si amestecul Kremlinului au zadarnicit planurile de pace. Rusia sustine ca trupele sale ii protejeaza pe localnicii slavi de dominatia nu numai a majoritatii vorbitoare de limba romana, ci si de Romania. Vocile cinice spun ca regimul vamal confuz din regiunea separatista este lucrativ deopotriva pentru straini si pentru cei din interior.

Vecinii Germaniei din Est au memorie lunga si se aprind repede, fiind ingrijorati de toate, de la revansism la acorduri semnate cu Rusia peste capul lor, mai scriu jurnalistii britanici. Insa, vechiul coctail de vina (pentru razboi) si recunostinta (pentru rolul sovietic in unificarea Germaniei) isi pierde din putere. Germania este in prezent mai sceptica in legatura cu Rusia si mai concentrata pe vecinii sai.

Unul dintre motive este cel de afaceri. Cehia cumpara mai multe bunuri exportate de Germania decat Rusia. Daca se adauga Polonia, Slovacia si Ungaria, atunci Europa Centrala reprezinta aproape o zecime din comertul extern al Germaniei. Exporturile din prima jumatate a lui 2010 au fost de 41 de miliarde de euro, comparativ cu numai 11 miliarde spre Rusia. Importurile au fost de 40 de miliarde de euro, comparativ cu 15 miliarde din Rusia (inclusiv din domeniul energetic).

Si diplomatia se schimba. In timpul cancelarilor Gerhard Schröder si Helmut Kohl, Germania a incercat sa intareasca legaturile cu Rusia. Sub conducerea Angelei Merkel, relatiile sunt in continuare cordiale, insa Polonia a devenit cu mult mai importanta. Cooperarea a inlocuit neintelegerile legate de istorie. In aceasta luna, ministrii polonez si german de externe, Radek Sikorski si Guido Westerwelle, s-au deplasat la Minsk pentru a transmite regimului autocratic din Belarus ca organizarea de alegeri prezidentiale corecte la 19 decembrie ar aduce beneficii. Greutatea morala a Poloniei se potriveste cu forta Germaniei intr-o astfel de diplomatie, spune Eugeniusz Smolar, analist polonez de politica externa. "Germania fara Polonia nu are credibilitate. Polonia fara Germania nu are influenta", spune el.

In afara de implicarea in discutiile privind Transnistria, Germania lucreaza si la un acord intre Macedonia si Grecia, aflate intr-o disputa privind numele. Aceasta este o alta chestiune care se afla de mult timp, dar fara folos, in mainile Americii. Noua diplomatie tacuta a Germaniei ar putea fi o prevestire a unei noi ere in politica Europei, incheie The Economist.

(Basarabia Literara)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page