Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Suntem romani si punctum!"

Motto: "Pentru sangele neamului tau curs prin santuri,

pentru cantecul tau tintuit in piroane,

pentru lacrima soarelui tau, pus in lanturi,

ridica-te Gheorghe, ridica-te, Ioane!"

(Radu Gyr)

Tratatul semnat luni cu Republica Moldova se pare ca nu prea are sanse de a fi ratificat. In niciun caz, prea curand! Dupa cum scriam in editorialul de miercurea trecuta, luni, 8 noiembrie 2010, Romania si Moldova - prin ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, si premierul moldovean, Vlad Filat - au semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera. Faptul ca inaltii demnitari ai celor doua tari au parafat, de capul lor, acest document, de maxima importanta, inainte de toate, pentru fratii despartiti de Prut (considerandu-l "un document criminal cu Istoria si cu interesul national al romanilor"), a reusit sa-i irite si pe... altii, dar, evident, din alte motive.

Potrivit unor surse diplomatice, Romania si Moldova au convenit semnarea in aceasta forma, pentru ca ministrul de Externe moldovean, Iurie Leanca, este suspendat. Potrivit Codului Electoral din R. Moldova, ministrii sau alti demnitari in functii publice se suspenda (degreveaza - este termenul folosit) daca sunt candidati in alegeri. Aceasta prevedere nu se aplica presedintelui, premierului si presedintelui Parlamentului.

Tratatul este un document tehnic, afirma aceleasi surse. El reglementeaza modalitatea de realizare a marcarii pe teren a frontierei, solutionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, a cailor ferate, a soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat, desfasurarea unor activitati precum pescuitul, vanatoarea, silvicultura, exploatarea subsolului in apropierea frontierei, modul de cercetare si de solutionare a incalcarilor regimului, cum ar fi trecerea nepermisa a frontierei sau deteriorarea semnelor de frontiera etc.

Cum spuneam si miercurea trecuta, romanii au alta opinie. "S-a vorbit in ultima luna despre semnarea unui «Acord» - scria jurnalistul Alexandru Grozavu, de la Chisinau -, care sa reglementeze regimul de trecere a frontierei, insa iata ca denumirea de «Tratat de frontiera» demonstreaza lipsa de profesionalism a diplomatilor apartinand MAE de la Bucuresti, in fata diplomatilor pregatiti de Moscova (s.n.) de la Chisinau. Sau poate oamenii Moscovei erau de ambele parti ale mesei, daca s-a putut ajunge la un asemenea rezultat!? Speranta ca un asemenea document, purtand acest titlu, sa nu fie semnat, este in acest moment doar la Presedintele Traian Basescu - visa colegul nostru. - El poate bloca rusinea semnarii unui asemenea document criminal, care ingroapa definitiv sutele de mii de romani care au pierit in gulagul sovietic sau jertfa sutelor de mii de soldati romani, de pe ambele maluri ale Prutului, care au murit pentru ca romanii sa fie impreuna. Daca Traian Basescu va accepta semnarea, in forma actuala, a unui asemenea document, Istoria romanilor nu va retine nimic din ce a facut bun pentru romanii de dincolo de Prut, ci pe piatra sa de mormant va fi doar amintirea consfintirii, in anul de gratie 2010, a Pactului Ribbentrop-Molotov. Impotriva romanilor"(s.n.).
Presedintele Basescu motiva acest demers prin intentia guvernului roman de a crea o sansa in plus Aliantei pentru Integrare Europeana, in raport cu comunistii, demonstrand cetatenilor din Republica Moldova (unionisti doar in proportie de 3%, cica!) faptul ca democratii au fost capabili sa negocieze cu Romania "colonialista" un astfel de acord.

Faptul fiind consumat, in momentul de fata, atat comunistii, cat si unii parteneri de guvernare ai premierului Vlad Filat ii reproseaza acestuia ca "s-a grabit". Mai mult, ratificarea lui de catre viitorul Parlament de la Chisinau ar putea intampina probleme, avand in vedere reactiile unor actori politici importanti – comenteaza Deutsche Welle.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi anunta, in 13 octombrie, faptul ca textul documentului a fost finalizat dupa 11 runde de negocieri intre cele doua parti, punctele de divergenta dintre expertii moldoveni si romani constand, in special, in gasirea numelui acestuia, "o titulatura reciproc convenabila". Primele semnale incurajatoare la adresa acestui demers au fost lansate de cancelarul german, Angela Merkel, inca in timpul vizitei sale din octombrie, la Bucuresti, afirmand ca semnarea acestui tratat "ar fi un pas in directia buna, in contextul relatiei UE cu vecinatatea estica".

"In ceea ce priveste vecinatatea imediata, obiectivul nostru este sa rezolvam conflictul dintre Moldova si Transnistria. Cred ca Romania poate juca aici un rol important. De asemenea, stiu ca se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontiera de catre Romania si Moldova, cred ca aceasta este directia in care trebuie sa continuam", a spus Angela Merkel, dupa discutia cu premierul Emil Boc – citata de HotNews.ro.

In fond, despre necesitatea semnarii unui asemenea document s-a tot discutat si negociat vreme de 19 ani, in convorbiri bilaterale, de catre cele doua tari, Romania nefiind de acord cu forma pretinsa, la vremea respectiva, de Chisinau.

Acum, in opinia lui Filat, "Acest document este semnat, evident, intr-un context european si urmeaza sa aduca reglementari europene. Noi privim cu mare responsabilitate perioada urmatoare, avand in vedere si faptul ca Romania urmeaza sa faca parte foarte curand din Spatiul Schengen". Iata insa ca nu toti colegii sai de alianta il aproba. Mai mult, liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, il suspecteaza ca isi face publicitate electorala si ca nu s-a consultat cu partenerii de coalitie inainte de a semna: "Trebuia semnat mai intai un Tratat politic de baza. Cred ca este mai mult un truc electoral. Documentul semnat nu rezolva problemele pe care le are astazi Republica Moldova".

Ideea semnarii unui tratat politic de baza moldoveano-roman este agreata, de altfel, si de Opozitia comunista de la Chisinau, pe care sondajele de opinie o crediteaza cu o pondere importanta in viitorul Parlament. Mai mult, Ion Ceban (PCRM) considera ca "Romania a semnat acest tratat deoarece vrea sa intre in Spatiul Schengen, si ca asupra Bucurestiului s-ar fi exercitat presiuni din exterior". Mai stii?!?

In aceste conditii, unii experti anticipeaza posibile probleme in privinta ratificarii Tratatului. Totul va depinde de configuratia politica a viitorului Parlament de la Chisinau. Dar timpul e scurt. Alegerile legislative in Basarabia vor avea loc duminica, 28 noiembrie.

Pe de alta parte, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca, a mentionat ca Tratatul semnat nu se refera direct la recunoasterea frontierelor de stat: "Din punctul de vedere al Romaniei, frontiera dintre Republica Moldova si Romania este recunoscuta prin efectul de stat succesor pe care Republica Moldova il are in raport cu Romania. Este vorba de frontiera fostei URSS", a explicat el. Pai, atunci, ce au semnat? O fi, intr-adevar, vreo cacealma politica?

Cu sau fara Tratat, ratificat sau nu, basarabenii demonstreaza ca au coloana vertebrala... mai dreapta decat unii de la noi. Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita in Basarabia, la Chisinau, Balti si Cahul. Ba, chiar si in Ucraina, la Ismail! "Vox populi - vox Dei" (Vocea poporului este glasul lui Dumnezeu!).

In contextul deschiderii Institutului Cultural Roman "Mihai Eminescu" de la Chisinau, vor fi organizate mai multe evenimente care sa marcheze Ziua Romaniei. Basarabenii se vor bucura de concerte extraordinare sustinute de artisti de pe ambele maluri ale Prutului.
Marea soprana Leontina Vaduva, aflata pentru prima data in Moldova de peste Prut, va concerta alaturi de orchestra Filarmonicii "Serghei Lunchevici" din Chisinau, in seara de 26 noiembrie 2010. Recitalul va fi urmat de o receptie oferita de Ambasada Romaniei la Chisinau, in prezenta unor importante personalitati din Basarabia.

Un alt eveniment: Concertul Orchestrei Simfonice Europene, in Sala cu Orga din Chisinau, in 30 noiembrie 2010. Orchestra Simfonica Europeana, fondata de dirijorul Cristian Florea, avand in componenta Orchestra de coarde din Chisinau si un grup de suflatori ai Filarmonicii din Timisoara, va concerta pentru prima data in Republica Moldova, cu sprijinul Primariei Generale a Municipiului Chisinau si al Ambasadei Romaniei la Chisinau. De Ziua Nationala a Romaniei va fi interpretata Simfonia nr. 1 de George Enescu, prezentata in prima auditie (!!!) in Republica Moldova.

Ziua Romaniei nu putea fi conceputa fara Neica Tudor! Un concert Tudor Gheorghe, la Palatul Culturii din Cahul, va avea loc in ziua de 21 noiembrie 2010. Sub genericul "Cavalerii felinarelor tarzii", artistul va oferi publicului un regal cu melodii celebre din repertoriul celor doua legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc si Jean Moscopol. Tudor Gheorghe va fi acompaniat de orchestra "Arkadia", sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu, si de violonistul Dan Bozgan. Partener: Centrul ProEuropa din Cahul.

Tot in 21 noiembrie, dar la Chisinau, marele naist Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra Iurie Bors, va sustine un concert la Filarmonica Nationala "Serghei Lunchevici". Acesta este primul concert extraordinar din cadrul turneului ce va cuprinde concerte la Bruxelles si Paris.

In fine, dar nu in ultimul rand, Ducu Bertzi va concerta la Balti (Republica Moldova) si la Ismail (Ucraina), in zilele de 18 si 20 noiembrie 2010. Concertul face parte dintr-o serie de evenimente proiectate de ICR pentru comunitatea romaneasca din regiunea Odesa.
"Suntem romani si punctum!"

MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page