Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Saracirea României

Cezar Adonis Mihalache

Pentru o asemenea declaratie, Traian Basescu putea fi suspendat. Pentru ca am fi avut in fata o negare evidenta si agresiva a prevederilor constitutionale. Este motivul pentru care nu a iesit el la rampa, desi i-ar fi facut probabil placere sa ne anunte ca „de acum incolo nu va mai fi stat social vreodata in Romania", ci si-a trimis unul dintre emisari.

Surprinzator! Desi l-ar fi putut trimite cu aceasta veste pe argatul aflat de serviciu la Palatul Victoria, nu a facut-o. Caci, nu ar fi dat bine, nefiind indicat ca tocmai premierul sa se pronunte intr-o formula atat de neconstitutionala. Chiar daca, aparent, terenul pentru o asemenea „gafa" era pregatit de erorile si ororile legislative anterioare ale acestuia. Erorile profesorului de drept constitutional, Emil Boc. Nu era util ca premierul sa se perpeleasca atat de neconstitutional, omul „de sacrificiu" al PDL-ului putand incasa inca multe in numele partidului pentru a se lasa strivit (in restul de credibilitate si legitimitate), de asumarea unei formulari atat de potrivnice Statului Roman. Potrivnice insasi formei in care fiinteaza acesta. In schimb, ideea a fost transmisa public fara nici o emotie de ministrul Elena Udrea. Ca, vorba aceea, ce poti sa-i faci ei?! E drept, doamna ministru nu a mai iesit cu biletul roz la vedere, ci, asa cum ne-a obisnuit in ultima vreme, a vorbit dupa cum i-ar fi dictat chipurile propria-i experienta politica. Numai ca, se vede lesne, la mijloc este vorba de scopul final al presedintelui Traian Basescu. Destructurarea Statului National Unitar Roman.

O destructurare care a inceput cu decribilizarea institutiilor fundamentale, a continuat cu permisivitatea arata fata de atacurile la valorile nationale si este pe cale a se finaliza prin actiunile de ridiculizare a tot ceea ce inseamna romanism.

In fapt, timpul trece, iar Traian Basescu mai are de savarsit cateva puncte din programul anti-national in care pare a se fi angajat in acest mandat. Si nu mai are rabdare. Nu mai are rabdare sa astepte sedimentarea eforturilor sale de „restructurare" a statului, inclusiv prin revizuirea si desfiintarea masiva a subventiilor si ajutoarelor acordate populatiei. Eliminarea acelor forme de sustinere sociala a paturilor defavorizate, care definesc Romania, in conformitate cu legea suprema, in rolul sau de stat social.

Criza economica, artificial prelungita, a fost un bun motiv pentru a desfiinta o mare parte din reperele ce defineasc un stat social. Dar nu a fost suficienta pentru implini faptele pe de-a intregul.

Desigur, calea cea mai simpla ar fi fost revizuirea rapida a Constitutiei si eliminarea, la umbra scandalurilor legate de modificarile predictibile, a principalei bariere care sta intre grupurile de interese politice si economice si pauperizarea populatiei. Statutul de stat social al Romaniei. Caci, atata timp cat aceasta prevedere va fi mentinuta in Constitutia Romaniei, statul va trebui sa acorde cetatenilor sai acele venituri care astazi asigura practic supravietuirea tarii.

Intr-adevar, sunt nenumarate ajutoarele si subventiile ce vin din partea statului. De la cele pentru caldura pana la abonamentele de transport. Dar, atata vreme cat acestea vor exista, romanii vor reusi sa supravietuiasca.

Or, neputand sa modifice legea suprema dupa vointa sa, chiar daca a avansat fel si fel de tertipuri si fetisuri pe post de rationamente „constitutionale" moderne, care ar fi trebuit sa grabeasca procesul de revizuire, Traian Basescu abordeaza acum lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Nu mai asteapta mult tergiversata revizuire a Constitutiei, pentru a elimina caracterul de stat social din legea suprema, ci inlatura abuziv si agresiv, prin mana premierului, ajutoarele si subventiile specifice unui asemenea structuri pentru a crea motivatia revizuirii legii supreme. A aduceri ei in raport cu realitatea in clipa in care Romania isi va fi pierdut, prin anularea ajutoarelor si a subventiilor, statutul de stat social.

Din pacate, daca de la Traian Basescu ne asteptam la o asemenea abordare (ba, chiar si din partea unor formatiuni politice, fie liberalii, in conformitate cu doctrina lor, fie UDMR, din motive total diferite), nu la fel stateau lucrurile cu PDL. Care, fiind totusi sange din sangele unei formatiuni care a avut ca insasi rost al aparitiei si existentei sale apararea caracterului de stat social, ar fi trebuit sa abordeze cu mai multa atentie problema subventiilor si ajutoarelor de stat.

Dar si mai cutremurator este faptul ca nici macar PSD nu reactioneaza la mesajele portavocei cotroceniste, Elena Udrea. Nu intelege tragismul acestei noi manevre „marca Traian Basescu". Chiar daca, intr-o Romanie golita abuziv de statutul de stat social, social-democratii si-ar pierde intr-un fel sensul existentei.

In fapt, cand Romania isi va fi pierdut statutul de stat social, Traian Basescu va avea motivatia impunerii revizuirii Constitutiei pentru aducerea legii supreme in conformitate cu realitatea. Iar atunci vor fi introduse si acele revizuiri care vor asigura aparitia de fisuri in unitatea statala.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page