Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

5 ZILE si 4 JUMATATI de NOAPTE

 

File de jurnal parizian paranormal (V)

PARISUL, Micul Paris si ceva sfaturi

Sergiu-Marian Gabureac

gsmaas@yahoo.com

Cand proiectul Vedem Parisul ?!?! a capatat substanta (bilete de avion, cazare hotel, asigurari de toate felurile, inclusiv meteo ...) incepi documentarea. Am vrut sa aflu cateva lucruri esentiale pentru un sejur reusit la Paris. Unii mi-au spus sa vezi aia, altii sa nu cumva sa nu te duci la ..., sa nu ratezi ... , acolo, degeaba te duci … Unul nu mi-a atras atentia asupra unor lucruri marunte, care pot duce la ratarea unor obiective planificate. Spre exemplu, ca la Paris, timpul curge cu totul si cu totul alta viteza decat in oricare alta metropola de pe Terra. Trebuie sa intelegi, de la bun inceput, ce vrei sa faci. Pe ore.

In primul rand, iti faci un plan riguros de acasa si, mai ales, sa te tii, mort-copt, de el. La Paris poti merge la orice biblioteca publica si vei gasi un modul de informare turistica, dotat cu ce vrei si ce nu vrei. Pliante, oferte, fluturasi, reviste, ghiduri, harti, albume ... La aeroport si in cateva locuri din Paris vei vedea chioscuri de informare turistica, tot ale Primariei, cel de la Notre Dame fiind extrem de accesibil. Peste tot informatia turistica e gratuita. Si la Bucuresti e la fel. E drept, lipsesc din peisaj vreo 40 de biblioteci-filiala la Metropolitana noastra draga, dar celelalte iti pot satisface, acum, orice cerere de informatie. Mai putin dotarea cu pliante, harti, oferte … Cei direct interesati, beneficiari ai fluxului de turisti (primarie, teatre, muzee, agentii de turism, restaurante, baruri, cluburi, hipermarketuri, ong-uri) ar trebui sa le aduca in aceste institutii, abilitate oficial, cu informarea si lectura din orice domeniu …

Planul orasului sa-ti fie permanent la indemana cu traseul propus pentru acea zi. Imbracamintea cat mai comoda. Nu prezinti moda la Paris ! Nu te vede nimeni ! Incaltamintea la fel. Trotuarele sunt retro cu piatra cubica sparta sau de rau. Nu te duci in cluburi, baruri si restaurante cu program ... locuri captive, care iti rad si cate un sfert din timp. Nici la cinema, teatru, nu intri in librarii … Stiu ca suna ciudat. Cinematografele sunt extrem de proaspete si ispititoare iar marile librariile sunt ca-n Kafka. Ai intrat, esti pierdut ! Poate cu a doua ocazie. La prima, nu ! S-ar putea sa fie si ultima ! Teatrele, Opera, Filarmonica, cabaretele iti propun, discret, o intalnire de neuitat. E greu sa rezisti tentatiei ! In Micul Paris, la relansarea, de la Capsa, a Moftului roman, am vazut noua firma a primului teatru de revista al Romaniei (proaspat renovat) de peste drum. Cred ca marelui Tanase nu-i vine a crede ochilor cand isi vede scris numele sau. Mare. Cu portocaliu. Deh, alta politichie !

Folosesti reteaua metroului sau cea pentru autobuze doar pentru distante mari. Parisul e una dintre putinele metropole vazute, cu o semnalizarea atat de buna. Si la suprafata si in subteran. Unui calator strain, la Bucuresti, i se arata cu insistenta, unde este Republica (bineinteles, undeva la margine Bucuresti, ca si str. Democratiei), dar nu i se pune vizibil, la intrare, statia care urmeaza.

Atentie ! Prin sutele de tuneluri, ale metroului parizian, e bine sa stii, tot timpul, in ce directie o iei. Datorita retelei extrem de dense, tunelurile de intrare, pentru diferite linii, sunt foarte apropiate si usor o poti lua gresit.

Apropo de denumirile statiilor. Faci o adevarata incursiune in cultura franceza, doar citind numele statiilor prin care treci. In Micul Paris, aflam ca nu este loc pentru statia Eminescu. Exista numai o strada de doi lei. In schimb avem statia Muncii, intr-o tara unde piata muncii este o alta fata morgana postdecembrista ! Paranormalul, la el acasa ! Si tot in Micul Paris, exista Bd. Ferdinand I, desi istoria romanilor nu l-a consemnat, vreodata, pe un al II-lea ! Marele om politic liberal Take Ionescu a devenit, peste noapte, Str. Tache Ionescu iar prenumele (pre numele) multor personalitati apare dupa nume (Str. Arghezi Tudor sau Creanga Ion). Numele unor strazi emana un cult postdecembrist, in exces, cu personalitati de mana a treia, a patra. Si cand te gandesti ca exista atatea cuvinte frumoase si placute auzului. Pe ce strada stai, puiului ? Pe Strada sld. erou Ion Ion ! Saracu Ion, ajuns erou fara voia lui !?!

O situatie paranormala, in Micul Paris, e cu denumirile unor statii la suprafata. In loc sa fie reper pentru zona, s-au dat, de multe ori, nume fara nici o implicare in orientarea rapida a cetateanului sau care macar sa aiba o valoare culturala deosebita ... Ni se povesteste de statia Viitorului (?!?) in loc de Biserica Precupetii Vechi, de Scoala Tunari in loc de Teatrul Metropolis, de Sos. Mihai Bravu 86, in loc de Liceul Iulia Hasdeu, de dr. Grozovici (personalitate, fara indoiala), in loc de Spitalul Colentina. Repere mult mai cunoscute si, mai ales, utile tuturor. Se vede ca primarii nostri, postdecembristi, au avut consilieri culturali de prima mana !!! Care, tot timpul, au fost preocupati doar de a crea imagine Bucurestilor si a fi in slujba cetateanului. Scuze, m-a cam luat valul !

La pranz, te retragi, la hotel, pentru un dus si inapoi in marele furnicar. Nu pierde timpul cu hrana ! La Paris, mananci (ca sa traiesti) dimineata la hotel, apoi, seara, intr-unul din celebrele cartiere, cu sute de oferte culinare, 5-10 euro, in pret fiind inclus si mirificul spectacol al strazii. La inchiderea muzeelor, multe biserici iti ofera, in fapt de seara, emotionante concerte de orga (de cca 30’), dupa care orasul incepe sa-si dezvaluie parte din celebrele sale mistere.

Turnul Eiffel arunca raza laser la fiecare sfert de ora. La fiecare 40’ se aprinde, ca un rug imens, timp de zece minute, din care sar miliarde de scantei. De la Trocadero se vede ca-n palma. Zeci de acoperisuri ard feeric in noapte !

Poti circula, ca pieton (na, era cat pe ce sa zic ca si – vezi ce fac tembeliziunile mioritice, cu vedetele lor isterico-agresivo-apocaliptice ?), pana la miezul noptii fara nicio opreliste. La ora unu, e bine sa fii prin preajma hotelului. Dus fierbinte. Frectii, aspirina si culcarea. Trezirea la 6 si treci la indeplinirea planului fixat, si aprobat de stim noi cine, pentru ziua ce mijeste..

Daca ai pierdut un obiectiv nu te mai intorci la el !

A bientôt !

GSM - 2010, mijloc de septembrie

Voiaj asigurat de doua cabinete de avocatura bucurestene,

cu prilejul zilei aniversare. Le multumim si pe aceasta cale.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page