Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Averea vânata de Securitate (ep.II) - Domiciliul unchiului Nicolas -

Pe baza unor acte studiate anterior si a unei documentari realizate pe teren, saptamana trecuta am publicat articolul cu titlul de mai sus. Pe scurt, era vorba despre o colosala avere din SUA, mostenitori in Romania... si Securitatea romana. In 1965, aceasta institutie era interesata de cei circa 4 milioane de dolari ale unui roman-american originar din Gogan-Mures. Reactiile la acel articol nu au intarziat sa apara. Am putut astfel afla informatii suplimentare, am gasit chiar fotografii cu Nicolae Boila, protagonistul povestii noastre, dar am mai aflat si alte lucruri care, peste timp, complica si mai mult aceasta fabuloasa poveste... S-au nascut insa si alte intrebari. A existat oare un testament al lui Nicolae Boila? Daca da, oare ce prevedea acesta? Cat din vointa testatorului s-a realizat in practica si in beneficiul cui anume? Dar mai apare si o alta informatie interesanta, care la randul ei, dupa cum veti vedea, naste alte intrebari.

Sotia lui Nicolae Boila nu s-a lasat fotografiata

Elvira Truta are 76 de ani si traieste in Targu Mures. Este fiica lui Iosif Rusu, fost preot greco-catolic, unul dintre nepotii preferati ai lui Nicolae Boila, bogatul si inspiratul investitor romano-american. De altfel, acesta din urma a fost si cel care l-a sustinut material, la studii, la Teologia din Blaj pe Iosif Rusu. D-na Truta a citit articolul si cu multa amabilitate, a dorit sa ne ofere informatii suplimentare sustinute si de un bogat set de fotografii. Isi aduce insa foarte bine aminte si de vizita din iulie 1964 a lui Nicolae Boila, la Gogan-Mures, confirmand astfel cele spuse de vara sa, Doina Muresan, din Gogan. "Eram deja casatorita, ne-a relalat Elvira Truta si eram la tara, la Gogan, cu cei doi copii, iar sotul era la Cluj, in sesiunea de examene. Mai putin sotul, care asa cum v-am spus era plecat, la Gogan se afla toata familia, parintii, fratii...dar si alte neamuri. Asa obisnuiam noi sa facem, sa ne adunam vara, acasa la parinti. Atunci a venit in sat si Nicolae Boila cu tanara sa sotie, care - interesant si putin explicabil - nu s-a lasat fotografiata deloc. Avem foarte multe fotografii cu Nicolae Boila, care tinea mult la tata, dar nu avem nicio fotografie cu ea, sotia lui. N-am sa inteleg niciodata, asa cum n-am inteles nici atunci - si nu numai eu - de ce nu s-a lasat fotografiata, de ce se ferea...De aceea, in toate fotografiile, apare numai el, cu diverse rude. Insa fara ea."

"Numai pe cruce nu m-au rastignit..."

"Asa cum v-am povestit, si-a continuat relatarea Elvira Truta, tata a terminat teologia greco-catolica, la Blaj. Mi-a povestit mereu despre unchiul sau Nicolas (Boila – n.a.), cel care dupa absolvire a dorit sa-l determine sa plece in America. Tata n-a vrut insa. Spunea ca un preot trebuie sa-si pastoreasca turma. Ori turma lui era aici, nu peste Ocean. Nu stiu care ar fi fost optiunea lui daca ar fi banuit ce-l asteapta in 1948, dar si dupa aceea...." Schimbarile politice din Romania l-au afectat si pe tanarul preot Iosif Rusu. Tata a patru copii, din care doi la liceu, doi mai mici acasa si cu o sotie casnica, Iosif Rusu nu a avut prea multe optiuni. Avea si rude in America, si pe deasupra mai era etichetat si chiabur. "A trecut la ortodoxie, ce era sa faca? Altfel am fi ajuns muritori de foame, a continuat Elvira Truta, caci pe el l-ar fi arestat, pe noi ne-ar fi dat afara din liceu, iar mama singura, sa creasca patru copii... din ce bani? Devenit preot ortodox, tata venea destul de des la Targu Mures, dar nu ne-a spus niciodata daca era obligat sa vina si la Securitatea din Targu Mures.

Inainte sa moara, cu vreo doi ani, ne-a spus insa despre cei de la Securitate, ca numai pe cruce nu l-au rastignit.... Altceva, nimic. Am inteles atunci, ca purta pe suflet o mare povara, la care nu vroia sa ne faca partasi, probabil si pentru a ne proteja. Se simtea vulnerabil, atat datorita rudelor din strainatate, cat si datorita originii lui sociale si trecutului de fost preot greco-catolic.

Asa ca daca a fost pe vreo lista de mostenitori, in vreun testament, si s-ar fi pus problema sa mosteneasca ceva din averea unchiului sau Nicolae Boila, cu siguranta ca ar fi cedat totul statului comunist."

Intrebari... si nebanuite surprize

Elvira Truta mai pastreaza si azi adresa de corespondenta a lui Nicolae Boila, cea la care, Iosif Rusu, tatal ei, ii scria candva unchiului sau. Preotul Iosif Rusu a incetat insa sa-i mai scrie unchiului dupa anul 1950, dar adresa a pastrat-o. In 1964, Nicolae (Nicolas) Boila, aflat in vizita la Gogan, a confirmat ca locuieste in continuare la acel hotel (Lido) din Hollywood si ca de fapt acesta ii apartine in totalitate. Dupa mai bine de 50 de ani de la acea intalnire, si dupa ce a citit si articolul din Ziarul de Mures, manata de curiozitate, Elvira Truta l-a rugat pe un nepot sa se intereseze de acel hotel. Era curioasa sa afle daca mai exista si cui apartine. La mai putin de trei zile, prin posta electronica a venit raspunsul. Cei carora li se adresase, erau interesati ce grad de rudenie este cu raposatul Nicolae Boila, cum poate dovedi acest fapt, cat despre hotel.... acesta se vanduse cu foarte putin timp in urma unei companii. Cu suma - ati citit bine! - de 9,4 miloane de dolari SUA. De aici incep alte intrebari....si nu putine.

Nicolae Balint

CASETA

Apartamentele din istoricul Hotel Lido, de la Hollywood au fost achizitionate de catre compania Lowe, din Los Angeles, pentru suma de 9.4 milioane dolari USA. Complexul de pe Yucca Street a fost construit in anul 1928 pentru a fi un hotel-apartament, destinat actorilor. S-a facut remarcat prin faptul ca a aparut pe coperta a doua, a albumului celor de la Eagles, Hotel California. Hotel Lido a fost transformat in apartamente traditionale, in anii 1990. "Lido este o proprietate distinctiva, cu o istorie interesanta legata de industria de divertisment," a declarat Rick Newman, presedintele Lowe Intreprinderi Real Estate Group. Lowe a declarat ca va incepe sa lucreze imediat, la imbunatatiri, la cladirea de cinci etaje, inclusiv renovarea acesteia, lucrari de modernizare a zonelor comune, a sistemelor mecanice si a curtii interioare. Cladirea are in prezent 100 de apartamente de tip studio, cu pana la trei dormitoare si 50 de spatii de parcare de suprafata.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page