Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un nou început – A cincea editie a Festivalului Filmului Românesc din New York

 

 

New York , 16 noiembrie 2010: Cea de-a cincea editie a Festivalului de film romanesc organizat de Institutul Cultural Roman din New York va avea loc intre 3 si 5 decembrie la Tribeca Cinemas si va fi inaugurata de proiectia documentarului eveniment Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, in regia lui Andrei Ujica. Traditionalul eveniment new-yorkez prin care ICRNY isi incheie seria manifestarilor culturale romanesti din America in 2010 este realizat in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) si dedica un medalion special marelui actor Victor Rebengiuc.

 

Victor Rebengiuc se va afla pentru prima oara in America, prezentind atit recentele Marti dupa Craciun (r. Radu Muntean) si Medalia de onoare (r. Calin Peter Netzer), cit si clasicul regizat de Lucian Pintilie in 1981, De ce trag clopotele, Mitica? Acesta din urma va inchide, de altfel, cea de-a cincea editie a Festivalului de Film Romanesc din New York si va fi prezentat publicului american intr-o copie noua proaspat realizata de catre CNC in laboratoarele Kodak Cinelabs Romania.

Selectia de filme noi va mai include premierele americane absolute cu Portretul luptatorului la tinerete (r. Constantin Popescu) si Caravana cinematografica (r. Titus Muntean), dar si Aurora lui Cristi Puiu. Atit Aurora, cit si Marti dupa Craciun si Autobiografia lui Nicolae Ceausescu revin in New York dupa premiera din cadrul prestigiosului Festival International de Film de la New York din octombrie. Filmele lui Puiu si Muntean au deja un distribuitor american si urmeaza sa fie distribuite in SUA in cursul anului 2011.

Un program paralel intitulat Women on the Move face portretul femeilor in noile filme romanesti si va include premierele new-yorkeze cu Felicia, inainte de toate (r. Razvan Radulescu si Melissa de Raaf) si Francesca (r. Bobby Paunescu), dar si premiera americana a mediumetrajului regizat de Iulia Rugina, Captivi de Craciun.

HBO Romania beneficiaza de un Focus la aceasta editie a festivalului, prin prezenta a nu mai putin de trei documentare pe care le-a produs intre 2009 si 2010: Circul vesel (r. Claudiu Mitcu), The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu) si Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau), acesta din urma fiind deja proiectat la Festivalul de la Telluride si avind sanse la un trofeu la ceremonia premiilor Emmy din 22 noiembrie, unde este nominalizat la categoria “Arts Programming”.

Programul festivalului este intregit de o selectie de scurtmetraje care cuprinde Oxigen (r. Adina Pintilie), Troleibuzul 92 (r. stefan Constantinescu), Urban Groove (r. Ruxandra Ghitescu), dar si deja-multipremiatele Colivia si Lord, ambele in regia lui Adrian Sitaru.

Editia actuala a Festivalului de Film Romanesc de la New York, intitulata in acest an A New Beginning, anticipeaza aniversarea din 2011 a unui deceniu de la nasterea Noului Cinema Romanesc. “Prin Moartea domnului Lazarescu (r. Cristi Puiu), Noul Cinema Romanesc si-a dobindit, inca din 2005, o solida popularitate in America. 2010 este, din mai multe puncte de vedere, momentul pentru un nou inceput. Dupa cinci ani de absenta, Puiu a revenit in actualitate cu un nou film, Aurora, al carui titlu insusi contine ideea unui nou inceput. Autobiografia lui Nicolae Ceausescu incheie un capitol din istoria nationala recenta, oferind o perspectiva noua, necesara si cu siguranta controversata asupra fostului sef de stat si dictator. Majoritatea personajelor din filmele recente, ca e sotul infidel din Marti dupa Craciun, parintele culpabil din Medalia de onoare sau eroinele din Felicia, inainte de toate si Francesca, tinjesc dupa un nou inceput sau macar o schimbare. Raportindu-se, fiecare in felul sau, la estetica Noului Val, titlurile din selectia acestui an compun oglinda perfecta a unui societati disperate aflate la rascruce, in cautarea drumului cel bun”, a declarat pentru presa americana Mihai Chirilov, curatorul de fiecare an al festivalului organizat de Institutul Cultural Roman din New York.

Victor Rebengiuc va participa, alaturi de Mariana Mihut, la seara de inchidere a festivalului. Printre invitatii festivalului de la Tribeca Cinemas se mai numara actritele Ozana Oancea (Felicia, inainte de toate, Captivi de Craciun) si Monica Birladeanu (Francesca), regizorul si producatorul Bobby Paunescu (Francesca, respectiv Aurora), directorul TIFF si producatorul Tudor Giurgiu (Caravana cinematografica), Andrei Cretulescu (producator HBO Romania), profesorul Vladimir Tismaneanu si criticul de film Alex. Leo serban.

 

Institutul Cultural Roman din New York

E-mail: infoHYPERLINK "mailto:info@icrny.org"@HYPERLINK "mailto:info@icrny.org"icrnyHYPERLINK "mailto:info@icrny.org".HYPERLINK "mailto:info@icrny.org"org

Tel: +1-212-687-0180

www.icrny.org

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page