Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nemateria – a treia forma de materie – concept propus de un cercetator român

 

Societatea Americana de Fizica fata cu… “nemateria” lui Smarandache

In Sectiunea H 3 (Cercetare multidisciplinara) a „Intalnirii Anuale 2010 a Filialei California-Nevada a Societatii Americane de Fizica” (asa se numeste oficial sesiunea anuala de comunicari stiintifice a acesteia), care se va desfasura la Institutul Tehnologic „California” (numit pe scurt „Caltech”, in folclorul universitar american) din orasul Pasadena, statul federal California, SUA, in perioada 29-30 octombrie 2010, este programata in 30 octombrie prezentarea lucrarii „Legatura dintre «neparticula» si «nematerie»”. Autorii lui sunt originari din Romania: Ervin Goldfain, evreu din Iasi, emigrat legal in SUA,in anul 1985 (locuieste in orasul Syracuse, statul federal New York, lucreaza la Welch Allyn Inc., Centrul de Excelenta in Fotonica, din Skaneateles Falls, statul federal New York), si Florentin Smarandache, valcean din Balcesti, emigrat ilegal in Turcia, in anul 1988 (locuieste in orasul Gallup, statul federal New Mexico, fiind profesor universitar la Facultatea de Matematica a Universitatii „New Mexico”, Filiala din Gallup).

Conceptul de „nematerie” a fost propus de catre Florentin Smarandache in contextul „neutrosofiei” – capitol al filozofiei, creat tot de catre dansul prin extinderea dialecticii (bazata pe „contrarii”) prin introducerea conceptului „neutral” alaturi de „contrarii”. In viziune neutrosofica, o entitate „A”, are opusul ei, „antiA”, si neutrul ei, „neutA”. In mod logic, notiunea de „materie”, trebuie sa aiba nu doar opusul ei, „antimateria” (formata din antielectroni, antiprotoni si antineutroni), ci si neutrul ei, care nu este nici materie, nici antimaterie, ci „nematerie” (formata din amestec de particule si antiparticule: electroni, protoni, neutroni, antielectroni, antiprotoni si antineutroni). In anul 2004, Smarandache a trimis teoria sa despre „nematerie” la CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare), Geneva, Elvetia, unde s-ar putea face experimente pentru verificarea acestei teorii.

In articolul mentionat, autorii arata ca din anul 2007, cercetatori in fizica teoretica, folosind aparatul matematic din Teoria Cuantica a Campului, au ajuns la concluzia ca exista abateri de la modelul standard al comportarii particulelor si au numit aceste exceptii „neparticule”. S-a concluzionat ca particulele si antiparticulele nu mai exista in mod independent, caci exista un spectru continuu de stari amestecate. Aceste amestecuri arbitrare de particule si antiparticule pot fi privite ca o manifestare a „nemateriei” propuse de Smarandache.

Articolul mentioneaza ca experimente facute in perioada 1970-1975 in SUA, la Brookhaven National Laboratory si in Elvetia, la CERN, au observat atomi care contineau in nucleul lor protoni si antiprotoni, precum si atomi care contineau antiprotoni si neutroni, timpul lor de viata fiind insa extrem de scurt (10-20 s). Cercetarile au fost atunci abandonate deoarece neexistand o teorie, s-a considerat ca acesti atomi care contineau nucleoni si antinucleoni erau o exceptie rara care nu putea sa constituie o noua specie de materie.

Existenta nemateriei este posibila deoarece nucleonii (protoni si neutroni) sunt formati din „quarkuri” – particule elementare cu sarcina electrica fractionara (pozitiva sau negativa). Ipoteza existentei „quarkului” a aparut in anul 1964, prima sa confirmare experimentala s-a produs in anul 1968, iar in 1995 a fost descoperit cel de-al saselea tip de quark. Datorita combinarii 3 quarkurilor cu antiquarkurile se poate obtine nematerie nu doar cu sarcina electrica nula, ci si cu sarcina pozitiva sau negativa!

La stadiul actual al tehnologiei, cercetarile privind „nemateria” sunt foarte laborioase si foarte costisitoare, dar valceanul Florentin Smarandache, acum cu cetatenie dubla, romana si americana, a aruncat manusa fizicienilor din intreaga Lume, care se vor ambitiona sa verifice valabilitatea acestei ipoteze paradoxiste ce constituie acum, la inceput de veac si de mileniu, o noua deschidere in fizica!

Cei doi autori au mai publicat articole cu aceeasi tema, iar acceptarea acestei comunicari stiintifice de catre o filiala a Societatii Americane de Fizica este un mare pas inainte spre acceptarea de catre mediul academic a ipotezei stiintifice privind existenta celei de-a treia specii de materie – „nemateria”.

Mircea Monu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page