Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Autostrada lui Boc

Autostrada mea, autostrada ta, autostrada noastra, autostrada voastra, autostrada lor, autostrada lui.

Pana la urma, dupa 6 ani de zbateri, de acuzatii mai mult sau mai putin fondate, de blocaje voite sau involuntare, de presiune mediatica sau declaratii mai mult sau mai putin ostile ale mai-marilor vremii, avem, Clujul, Ardealul, si Romania mai are 52 de km de autostrada. Sigur, putem spune ca are inca 10 km de autostrada, dar, in realitate, pentru Cluj sunt importanti toti cei 52. E mult, e putin, depinde din ce parte privesti si cum privesti. Daca privesti comparativ cu Ungaria, Cehia, Austria ori Polonia sau, de ce nu, cu Bulgaria, sigur ca e foarte putin. Daca insa privesti la ceea ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani in Romania din punct de vedere al construirii de autostrazi si drumuri rapide, cu siguranta este foarte mult.

Oricat de critic, de acid, de taios sau de ranchiunos ai fi, nu poti sa nu recunosti, atunci cand e cazul, lucrurile bune. Tocmai pentru ca sa poti critica, atunci cand e cazul, cu maxima echidistanta si cu un real echilibru, asumat si rece trebuie sa poti spune lucrurilor pe nume si sa nu eziti sa o faci atunci cand exista si lucruri concrete, lucruri palpabile, realizate printr-un efort comun, dar, trebuie spus, printr-un real aport al premierului clujean al Romaniei. Sunt cat se poate de sincer cand spun ca nu cred ca am fi avut nici acesti 52 de km de autostrada vitali pentru descongestionarea traficului din Cluj, Turda si Campia Turzii in cazul in care la Palatul Victoria locatar temporar nu era fostul primar al Clujului, Emil Boc. Poate sau, de ce nu, cu siguranta lui Emil Boc i se pot reprosa foarte multe.

De la faptul ca si-a luat colaboratori mult mai prosti decat el, pana la faptul ca a refuzat, pur si simplu, sa se inconjoare de specialisti reali in economie si mai ales macroeconomie, dupa modelul Angelei Merkel, al lui David Cameron si Barack Obama, stiind foarte bine si fiind cat se poate de constient ca marele lui minus, ca lider al guvernului, este exact expertiza economica. Dar lui Emil Boc nu i se poate reprosa de catre nimeni, nici de catre subsemnatul, ca este o persoana de rea-intentie, fara suflet pentru zona care l-a consacrat ca politician sau fara preocupare pentru binele acestei zone. Nu, toate aceste trei lucruri nu pot sa-i fie reprosate lui Emil Boc deoarece pentru Cluj-Napoca, pentru judetul Cluj si pentru Ardeal, premierul Boc a realizat lucruri concrete si a incercat sa faca in asa fel incat distribuirile sau redistribuirile bugetare sa sprijine exact investitiile din aceasta zona.

Cu ani in urma, mai precis acum cu doi ani, aveam o discutie extrem de dura cu un important lider politic local de la un alt partid decat Emil Boc, dar aflat in coalitia guvernamentala, caruia ii spuneam ca pentru mine, ca traitor la Cluj si in Ardeal, va fi foarte important ca venirea lui Emil Boc la Palatul Victoria sa insemne, in primul rand, avantaje pentru Cluj. Sigur ca gandeam probabil atat pentru distinsul domn respectiv, cat si pentru altii, usor meschin si nationalist, daca nu ultra-local, dar am spus-o si atunci si o repet si acum, ca intr-o tara in care redistribuirea putinei bogatii existente la nivel bugetar nu s-a realizat niciodata intr-un mod foarte transparent si echilibrat, ci dupa interesele unor personaje influente prezente in structurile de putere, a venit vremea ca si Clujul sa primeasca ceea ce ar fi meritat cu adevarat sa aiba inca din ‘90.

Am spus-o si atunci si o spun si acum ca daca este sa luam cazul Bacau, atat de vehiculat de mass-media, se poate vedea diferenta intre ceea ce spun bacauanii despre ceea ce au facut Viorel Hrebenciuc si fratii Sechelariu pentru acel oras si judet, bacauanii care sunt intr-o totala contradictie cu ceea ce spune restul tarii. Sigur ca aceasta autostrada are mai multi parinti si mai multi nasi, dar chiar asa scurta cum e ea, nimeni nu poate contesta faptul ca e foarte importanta pentru Cluj. Sigur ca are importanta sa faptul ca ea a fost sustinuta puternic in 2003-2004, in momentul pregatirii contractului si al semnarii acestuia de catre Ioan Rus, Vasile Dancu, Vasile Puscas si Sorin Bota. Sigur ca nimeni nu poate contesta faptul ca Marius Nicoara si Horea Uioreanu s-au batut in fata lui Tariceanu la vremea respectiva sau a lui Ludovic Orban mai tarziu, cel putin cum au facut-o Emil Boc si Daniel Buda impotriva ministrului Dobre sau chiar a presedintelui Traian Basescu si a premierului Tariceanu pe vremea cand acestia din urma sustineau Coridorul 4 in fata Autostrazii Transilvania.
Sigur ca probabil pentru aceasta autostrada au facut lobby si Eckstein Kovacs Peter pe cand era senator sau Laszlo Attila, Mate Levente si ceilalti reprezentanti UDMR, avand in vedere ca Autostrada Transilvania leaga perfect zona locuita de maghiari cu M 3-ul maghiar si Budapesta. Autostrada Transilvania, am spus-o si o repet, a fost singurul proiect la nivel regional in Transilvania, poate caz unic in Romania ultimilor 20 de ani, sustinut in forta de toti parlamentarii si liderii politici cel putin de la Cluj, indiferent de culoarea politica pe care au avut-o sau o au. Cu toate acestea, cu tot acest front comun al puterii si opozitiei din ultimii sase ani, cei 52 de km existenti si functionali astazi se datoreaza in primul rand lui Emil Boc. Nu mi-e rusine sa spun asta si o pot sustine in fata oricarui om care, orbit de simpatiile politice sau de evolutiile in multe cazuri ciudate ale cestui om, s-ar grabi sa sustina contrariul in acest caz. Sa fie foarte clar, daca Emil Boc nu ar fi fost premierul Romaniei in acesti doi ani, sansa ca Autostrada Transilvania, ma rog acesti 52 de km din Autostrada Transilvania, sa fie dati in folosinta era minima.

Intr-o tara intrata in criza profunda din punct de vedere economic si intr-un moment in care alocarile bugetare pentru plata salariilor, pensiilor si alocatiilor au depasit 50% din totalul alocarilor bugetare anuale, faptul ca a existat un om, un clujean, care sa directioneze bani catre autostrada ardelenilor, dar in primul rand a clujenilor e un lucru care trebuie aplaudat la Cluj, chiar daca, probabil, la nivel national se vede altfel. Cu riscul ca, pentru confratele Mircea Badea sau alti graitori la Bucuresti, cei 52 de km de autostrada sa insemne doar o “ciozvarta de autostrada” sau o “centura de ocolire mai larga a Clujului”, trebuie spus sus si tare, fara teama de a cadea in ridicol sau de a fi criticati, ca astazi avem cei 52 de km de autostrada ca rezultanta directa a faptului ca fostul primar al Clujului, actualul premier Emil Boc, s-a aflat in acesti doi ani la Palatul Victoria. Multumiri si felicitari in acest caz, domnule Emil Boc, asta neinsemnand ca nu am avut, nu am si probabil nu voi avea suficiente motive sa fiu cat se poate de critic cu Dumneavoastra atunci cand consider ca gresiti. Astazi insa meritati multumiri si felicitari.

Rares Bogdan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page