Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Inca o tradare! Din nou, sarma ghimpata pe Prut, pentru un veac!

 

Motto: "Patriotismul nu este numai iubirea pamantului in care te-ai nascut ci, mai ales, iubirea trecutului, fara de care nu exista iubire de tara". (Mihai Eminescu)


Luni, la sediul MAE, Romania si Moldova - ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, si premierul moldovean, Vlad Filat - au semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, iar tatucul Barroso s-a bucurat nespus.
Chiar am putea spune ca, intr-un fel, am fost pusi in fata faptului implinit, deoarece precizarea MAE a venit abia dupa ce presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a salutat demersul, in discursul sau rostit la Summitul Dunarii: "Salut cu mare caldura semnarea, azi, a Tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova. Este un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci cand exista un interes reciproc" (!!!).

Unii au impresia ca foamea prosteste. Inexact! Lucrurile stau exact invers. Mancarea si imbuibarea, lenea si huzurul, si luxul nemeritat tampesc. Om avea noi, romanii, pacatele noastre, dar prosti nu suntem, si nu am fost niciodata! Care interes reciproc, badie? De cand au avut romanii de dincoace si de dincolo de Prut interesul - reciproc! – sa stea despartiti o vesnicie de sarma ghimpata?

Din pacate, cu guvernul acesta, cel mai compromis din Istoria Romanilor, jocurile erau facute inca de la jumatatea lunii octombrie, cand, in cadrul unei emisiuni televizate, presedintele Basescu declara ca Romania ar putea semna un acord privind regimul de frontiera cu Republica Moldova, "pentru a le lua comunistilor argumentul ca «Romania vrea sa acapareze R. Moldova»". Presedintele Romaniei motiva acest demers prin intentia de a crea o sansa in plus Aliantei pentru Integrare Europeana, in raport cu comunistii, aratand cetatenilor din Republica Moldova ca democratii au fost capabili sa negocieze cu Romania (sa smulga Romaniei - ar fi termenul corect!) un astfel de acord. O vorba din batrani spune: "Cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia"... Asta, atunci cand nu e vorba de tradare, "tradare, dar s-o stim si noi"!

Alegerile legislative anticipate din Republica Moldova sunt programate la 28 noiembrie.

Este adevarat faptul ca rusofonii si comunistii din R. Moldova, presa rusa si uneori cea ucraineana au tot invocat refuzul Romaniei de a semna Tratatul de frontiera, deoarece Romania urmareste alipirea Republicii Moldova. Poate ca, spre cinstea - si asa putina, ca sa nu spunem inexistenta! - a guvernului nostru, acuzatia/motivatie invocata – desi utopica - ar fi fost una reala. Dar astea sunt "povesti la gura sobei".

La randul sau, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, declara, la 19 octombrie, ca negocierile cu Romania privind Acordul regimului de frontiera au fost finalizate "de ceva timp" si ca va urma doar "o procedura simpla, de semnare", care spera sa aiba loc cat mai curand. Si... s-a comis!

Aflat luni la Bucuresti, pentru a participa la Summitul Dunarii, avand in program intrevederi bilaterale cu presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, Vlad Filat a aparut ulterior, fulgurant, pe unele canale de televiziune, povestind despre proiectele de viitor ale Moldovei si foarte putin despre caracterul "tehnic" al Tratatului. Ce umilinta! "Poate ca niciodata, de cand Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta si suveranitatea R. Moldova, pana astazi, n-am reusit sa realizam atat de multe lucruri intr-un interval atat de scurt", a scapat porumbelul Teodor Baconschi, recunoscand, practic, faptul ca Puterea de la Bucuresti i-a tradat inca o data pe basarabeni, sub inteleapta conducere, de tip fanariot, a lui Boc V, bufonul Curtii.

Servil, ministrul roman de Externe si-a exprimat convingerea ca si declaratiile de ferma incurajare formulate de catre presedintele CE, José Manuel Barroso, nu pot decat "sa ne inspire in continuare, pentru ca relatia bilaterala sa intre, in mod ireversibil, in aceasta logica europeana". "Ne dorim ca R. Moldova sa urmeze acest curs si ne dorim ca aceasta frontiera sa se estompeze treptat, atunci cand toate conditiile vor fi indeplinite, si sa devina o frontiera interioara a UE", a conchis ministrul "globalizator" Teodor Baconschi, ai carui ascendenti de geniu se rasucesc, probabil, in mormant...

Bietii basarabeni!

"Vor calca, actuala conducere a Romaniei si R. Moldova, pe urmele lui Ribbentrop si Molotov?" - titra, disperat, vineri, 5 noiembrie, pentru Romanian Global News, jurnalistul Alexandru Grozavu, din Chisinau.

"O stire inspaimantatoare pentru romani circula in mediile diplomatice de la Chisinau, dar si de la Bucuresti. Romania s-ar pregati ca luni, 8 noiembrie, atunci cand primul ministru de la Chisinau, Vlad Filat, vine la Bucuresti la o reuniune internationala, sa fie semnat «Tratatul de frontiera...» intre cele doua state romanesti. Adica, sa se consfinteasca consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov. Se pare ca, in sedinta Guvernului de la Bucuresti din data de 3 noiembrie, a fost aprobat un text al «Tratatului de frontiera...» dintre Romania si R. Moldova. Chestiunea nu apare pe ordinea de zi facuta publica de Executivul de la Bucuresti (s.n.). Cu cateva ore inaintea sedintei Guvernului Romaniei, diplomatii rusi ai Ambasadei Rusiei dintr-o capitala importanta a Europei stiau deja ca, in data de 8 noiembrie, se va semna, «in sfarsit, Tratatul de frontiera cu Romania», nu este greu de presupus cine sta in spatele lobby-ului extrem de intens a eventualei semnari a acestui document criminal cu Istoria si cu interesul national al romanilor (s.n.). S-a vorbit in ultima luna despre semnarea unui «Acord» - mentioneaza colegul Alexandru Grozavu -, care sa reglementeze regimul de trecere a frontierei, insa iata ca denumirea de «Tratat de frontiera» demonstreaza lipsa de profesionalism a diplomatilor apartinand MAE de la Bucuresti in fata diplomatilor pregatiti de Moscova de la Chisinau. Sau poate oamenii Moscovei erau de ambele parti ale mesei daca s-a putut ajunge la un asemenea rezultat!? (s.n.)".

Eu nu m-as grabi sa afirm ca ministrul Baconschi are probleme de profesionalism sau de I.Q., ci, dimpotriva, cred ca joaca in alta echipa! S-ar putea sa ma insel!?

"Sunt pareri, la Chisinau, ca textul nu este chiar al unui «Tratat de frontiera» si ca este mai mult tehnic – continua jurnalistul Alexandru Grozavu. Iurie Leanca declara la un moment dat asa ceva, citat de presa de la Bucuresti. Este doar o pacaleala. Atunci cand in titlul documentului apare clar «Tratat de frontiera...», el va fi interpretat ca atare de toata lumea. Si va fi invocat la nivel international astfel. Speranta ca un asemenea document, purtand acest titlu, sa nu fie semnat, este in acest moment doar la Presedintele Traian Basescu. El poate bloca rusinea semnarii unui asemenea document criminal, care ingroapa definitiv sutele de mii de romani care au pierit in gulagul sovietic sau jertfa sutelor de mii de soldati romani, de pe ambele maluri ale Prutului, care au murit pentru ca romanii sa fie impreuna. Daca Traian Basescu va accepta semnarea, in forma actuala, a unui asemenea document, Istoria romanilor nu va retine nimic din ce a facut bun pentru romanii de dincolo de Prut, ci pe piatra sa de mormant va fi doar amintirea consfintirii, in anul de gratie 2010, a Pactului Ribbentrop-Molotov. Impotriva romanilor (s.n.). Se discuta ca acei care promoveaza intens semnarea acestui document in forma actuala ar fi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, intoxicat de consilierul sau, Armand Grosu. Semnarea documentului este ceruta si de Asociatia de Politica Externa de la Chisinau, si de cativa membri ai Guvernului Filat. Vom sti pe data de 8 noiembrie daca instrumentele Moscovei si Berlinului, de la Bucuresti si din Chisinau, sunt mai puternice decat demnitatea unui Neam. (Alerta rosie, Chisinau, Romania de est (Basarabia), Romanian Global News vineri, 5 noiembrie 2010).

Am aflat, iata! "Cine-au indragit strainii/ Manca-i-ar inima cainii"...

Ca fapt divers, astazi, "Ghimpu sparge omerta KGB din Basarabia!". Presedintele Mihai Ghimpu si directorul Serviciului de Informatii si Securitate Gheorghe Mihai vor incepe transmiterea primelor 5.000 de dosare de la Depozitul Special SIS (fosta arhiva KGB) la Arhiva Nationala. Este vorba de dosarele persoanelor supuse represiunilor politice intre anii 1920-1951 de catre instantele judiciare si extra-judiciare ale RASSM si RSSM. In premiera, arhiva SIS se va deschide si pentru jurnalisti, pentru a fotografia si filma, scrie timpul.md, preluat de Romanian Global News. "Cred ca a sosit momentul sa incheiem conturile cu trecutul nostru totalitar si sa privim in viitor. Nu avem dreptul sa uitam, nu avem dreptul sa fim indiferenti. Prin insusirea si asumarea adevarului istoric, nu vom permite niciodata nimanui sa puna la indoiala dreptul nostru la o viata demna si libera", a declarat in ajun presedintele interimar Mihai Ghimpu.

Doamne, ocroteste-i pe romani!

MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page