Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ordonanta de urgenta nr. 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii din Romania.

1607 23rd Street NW
Washington DC 20008

Phone: (202) 332-2392 ext. 106

Fax: (202) 232-4748

jcismaru@roembus.org

www.washington.mae.ro

La 2 noiembrie 2010 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii (OUG 94/2010).

OUG 94/2010 permite persoanelor interesate sa se asigure in sistemul public de pensii din Romania prin incheierea, pana la 31 decembrie 2010, a unui contract de asigurare sociala si achitarea, intr-una sau mai multe transe, pana la data mentionata, a contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp pentru care persoana opteaza sa incheie contractul de asigurare sociala.

Poate incheia contract de asigurare sociala orice persoana, indiferent de cetatenie, domiciliu sau resedinta, care indeplineste urmatoarele conditii: nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala; nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia, in perioada pentru care se solicita asigurarea; nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate sau, dupa caz, a mandatarului. Procura speciala, prin care persoana interesata isi desemneaza mandatarul, va mentiona la obiect „pentru incheierea contractului de asigurare si plata contributiilor de asigurari sociale”.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala potrivit OUG 94/2010 si ultimii 5 ani anteriori respectivei date.

Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Baza lunara de calcul o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale.

Persoanele interesate au posibilitatea de a se asigura la un nivel superior salariului de baza minim brut pe tara.

Pentru informatii suplimentare cu privire la aspectele de mai sus, va rugam sa consultati Ordonanta de Urgenta nr. 94/2010 si precizarile Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) sau sa va adresati CNPAS (www.cnpas.org) sau caselor teritoriale de pensii.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page