Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CEL MAI IUBIT SI CEL MAI HUIDUIT DINTRE PAMÂNTENI

 Romania nu l-a iertat pe Adrian Paunescu - asta ar fi concluzia, daca am judeca dupa reactiile mercenarilor anonimi de pe frontul on-line, care ataca paginile web ale ziarelor precum gandacii de Colorado planta cartofului. Nu ei insa reprezinta adevarata Romanie, cea reala, de astazi. Adevarata Romanie e cea care l-a plans crestineste pe cel mai iubit si cel mai huiduit poet roman al secolului XX...

Ultima data m-am intalnit cu Paunescu acum vreo doi ani, la Mangalia, unde participam la o manifestare culturala. Lua masa singur la terasa restaurantului. Cand m-a vazut, s-a ridicat, mi-a intins mana si, fara alte „introduceri”, a intrat direct in subiect: ce nu puteti voi acolo imparti cu Vieru?! Si, fara sa astepte raspunsul, a „decretat”, cu vocea lui inconfundabila: „Apreciez mult faptul ca dumneata nu ai raspuns la mizeria lansata de X”. Din explicatiile ce au urmat am inteles ca cineva de la Chisinau, printre care si X (nu vreau sa-i dau numele), avea grija sa-l „informeze” zilnic pe Paunescu cu cele ce se intamplau in jungla noastra scriitoriceasca, picurand otrava unde era nevoie. Presupun ca acest „cineva” e unul dintre acei „prieteni” ai lui Vieru, care aveau grija ca, in fiecare dimineata, sa-i duca poetului la spital ziarele in care ticalosii il atacau cu cruzime. Sunt convins ca si viata lui Paunescu a fost scurtata de astfel de „prieteni” care misunau in umbra lui.

...Paunescu a plecat, platind toate datoriile. Cu scurgerea timpului, vom realiza ca Romania ii datoreaza cu mult mai mult lui Paunescu, decat ii datoreaza Paunescu Romaniei. La fel de mult ii datoreaza lui Paunescu si Basarabia. Miscarea de eliberare nationala din anii ’90 ai secolului trecut este opera lui Paunescu, el a pregatit-o: cat timp a functionat cenaclul „Flacara”, moldovenii, in fiecare joi, luau lectii de patriotism si libertate de la el, de la Paunescu. Prin eforturile personale ale lui Adrian Paunescu, la Chisinau au patruns cantecele de libertate ale lui Vasile Seicaru si colindele romanesti ale lui Stefan Hrusca. Nimeni nu a facut mai mult ca sa ne simtim acelasi neam, dupa decenii lungi de despartire, decat galbena gutuie de la geam a lui Paunescu. Atunci, galbena gutuie a lui Paunescu s-a dovedit a fi mai importanta si mai puternica decat Armata a 14-a a lui Lebedi.

Odata cu disparitia lui Paunescu a disparut o epoca, dar o epoca nascatoare de alta epoca. In toiul discutiilor despre dezgroparea ceausestilor, Paunescu a formulat un indemn cu valoare testamentara: „Incetati sa va mai ocupati cu dezgroparea trecutului, haideti sa ne dezgropam viitorul”. Anume in acest sens am spus mai sus ca Paunescu este o epoca ce a disparut, dar a disparut nascand alta epoca. Ca un adevarat lampagiu, care arde, luminandu-le altora calea, Paunescu, pe patul de spital, in ultima sa poezie, s-a gandit la Romania: „Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani/ Si tarii mele minima dreptate!”. Aflat in „pragul iernii absolute”, Paunescu nu a indraznit sa ceara pentru tara sa „maxima dreptate”, ci macar „minima...”. Sunt sigur ca Dumnezeu l-a auzit, iata de ce noi, cei care am ramas, l-am petrecut cu certitudinea ca maine se va inalta o noua Romanie, o Romanie in care exista „minima dreptate” si in care poetul Adrian Paunescu va avea o viata postuma lunga - mai lunga si mai linistita decat cea antuma. Asa se va intampla in Romania reala de maine, in pofida chitcairilor jalnice ale batalioanelor de sobolani anonimi de pe frontul on-line, care n-au ezitat sa-l atace pe Paunescu si in catafalc.

Constantin TANASE

Chisinau

Timpul.md

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page