Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un „Tratat" ca o noua sarma ghimpata

Bucuresti, Romania/Romanian Global News

Marti, 9 noiembrie, 2010

 

Tratatul intre Romania si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala "in probleme de frontiera" era comparat de unul dintre studentii basarabeni prezenti la intalnirea cu Primul ministru Vlad Filat, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa", cu o noua sarma ghimpata pusa intre romani, iar pe Barroso cu unul din comisarii sovietici veniti sa impuna Bucurestiului ordinele de la Moscova.

„Tratatul este un document modern, care se inscrie in categoria acordurilor-tip tehnice privind regimul frontierelor, care reglementeaza gestionarea frontierei comune si cooperarea intre autoritatile de frontiera din Romania si Republica Moldova", se arata intr-un comunicat al MAE, care incearca sa abureasca realitatea, dar care nu explica de ce daca tot era vorba de „acordurile tip tehnice", documentul semnat intre cele doua state romanesti nu a fost denumit „Acord" si nu „Tratat", care are cu totul si cu totul alta semnificatie.

Imi exprim satisfactia pentru fluenta cu care au decurs negocierile pentru acest document eminamente tehnic cu privire la regimul frontierei si la regulile prin care vom gestiona impreuna frontiera dintre statele noastre. Acest tratat completeaza un pachet de actualizare a cadrului juridic bilateral care contine deja cincisprezece alte documente, printre care Tratatul privind Micul Trafic la Frontiera", a declarat, cu aceasta ocazie, Baconschi.

Semnarea documentului dovedeste ca cele doua Guverne antrenate impreuna in acest proces de reforma si de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana pot colabora cu rezultate concrete. Poate ca niciodata de cand Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta si suveranitatea Republicii Moldova si pana astazi nu am reusit sa realizam atat de multe lucruri intr-un interval atat de scurt", a subliniat Baconschi.

Semnarea acestui document confirma, din nou, abordarea noua pe care Republica Moldova o are asupra relatiei bilaterale, care reafirma pozitia constanta a Romaniei de sustinere a statului vecin.

Si iata cum sunt vazute ordinele pe care Barroso le da Bucurestiului:

Sunt convins ca declaratiile de astazi - de ferma incurajare - formulate de catre presedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, nu pot decat sa ne inspire in continuare pentru ca relatia bilaterala sa intre in mod ireversibil in aceasta logica europeana. Ne dorim ca Republica Moldova sa urmeze acest curs si ne dorim ca aceasta frontiera sa se estompeze treptat - atunci cand toate conditiile vor fi indeplinite - pentru a deveni o frontiera interioara a Uniunii Europene", spune acelasi Teodor Baconschi.

La randul sau, primul-ministru Vlad Filat incearca si el aburirea realitatii incercand sa faca uitate cererile exprese ale coloanei a cincea rusesti de la Chisinau de a fi semnat un asemenea document.

Acest document este semnat, evident, intr-un context european si urmeaza sa aduca reglementari europene. Noi privim cu mare responsabilitate perioada urmatoare, avand in vedere si faptul ca Romania urmeaza sa faca parte, foarte curand, din Spatiul Schengen, deci administrarea la frontiera Spatiului Schengen presupune responsabilitate, asigurarea securitatii si a unei administrari eficiente", a declarat Filat.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page