Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Prezenta Californiei la Salonul International ARTIS 2010 din Bucuresti

Articol scris de Ileana Costea, Profesor la Universitatea de Stat din California, localitatea Northridge (CSUN) cu extrase din articolele publicate in revista on line E-Zine-ul International de Arta si Cultura Omnigraphies (www.omnigraphies.com).

Intre 2 si 16 Octombrie a avut loc la Centrul de Cultura Vizuala “Caminul Artei” din Bucuresti Salonul International ARTIS2010, organizat de arhitecta-artista Marina Nicolaev. Evenimentul s-a inscris in traditia asociatiei franceze “Linie si Culoare” (“Ligne et Couleur”) care reuneste anual arhitecti-artisti intr-o expozitie de inalta calitate. Prin natura partii artistice a meseriei, arhitectii au fost totdeauna apropiati de arta. Si multi dintre ei chiar au pictat, sau facut gravura cu pasiune. Salonul din Bucuresti si-a propus un dialog intre arhitecti-artisti si artisti de bele arte, intre artisti consacrati (Nicolae Aurel Alexi, Dan Bota, George Leahu, Aurel Ierulescu, Jerry W. McDaniel) si artisti la inceput de drum. Dna Nicolaev a adus multi tineri absloventi de la Arhitectura si Academina Nationala de Arta, sau tineri care au castigat concursuri: Dimitry Brodetsky – Arta, Chisinau-Timisoara, Amalia Dulhan-ANA, Mona Edulescu-ARH, Florin Petrachi-ANA Iasi, Florin Pantilimon ANA, Maria Stefanita-ARH, Bogdan-Alexandru Ungureanu-ARH, Vlad Podarelu-ARH.

Prezenta tinerilor alaturi de artisti consacrati da o nota speciala Salonului. Tanarul arhitect-artist plastic, Bogdan-Alexandru Ungureanu, creatorul afisului pentru Salon si tehno-redactorul catalogului expozitiei, in fata tabloului lui «Peisaj Urban», prezentat la Salon.

ARTIS2010 a reunit 44 de artisti, o parte din Romania, ceilalti din alte tari europene, 23 din Franta, 1 din Italia, 1 din Olanda, si apoi 2 din Statele Unite.

 

 

 

 

 

 

 

De amenajarea expozitiei, plasarea tablourilor, si sculpturilor, s-a ocupat personal organizatoarea Marina Nicolalev, ajutata de arhitectul-artist Sorin Groseanu-Piscuri si un group de tineri artisti. La vernisaj au fost prezente peste 100 de persoane. Deschiderea a fost facuta de Marina Nicolaev, curatorul Salonului, apoi au luat cuvantul cateva persoane dintre exponentii mai de vaza : Militza Sion, Gheorghe Leahu, Nicolae Aurel Alexi. In final a vorbit dna Martine Delaleuf, Presedinta Asociatiei arhitectilor-artisti “Ligne et Couleur” spunand cat de placut impresionata este de Romania, pe care o viziteaza pentru prima data si de oamenii pe care i-a intalnit, de ospitalitatea acestora proverbiala.

 

 

California a fost prezenta la acest eveniment atat cu doi artisti maturi, din Los Angeles, Ioana Urma, arhitecta-artista si pictorul american eterogen Jerry W. McDaniel, unul din cei doi invitati de onoare la Salon, cat si printr-un bursier al fundatiei cu sediul in Los Angeles, Blue Heron Foundation, foarte tanarul artist Florin Petrachi, din Iasi. Fundatia care se ocupa de ajutorarea unor orfelinate din zona Brasovului, da si burse pentru continuarea studiilor, si propune tinerilor care vin in strainatate mentori. Idea Stefaniei Magidson, Presedinta acestei fundatii se apropie de cea a Marinei Nicolaev, a da posibilitatea tinerilor capabili sa se dezvolte, sa intalneasca maestri, sa se faca cunoscuti.

 

 

 

Jerry W. McDaniel, s-a stabilit de cativa ani in California, dar a locuit si lucrat multi ani la New York unde a fost profesor de arta si design la Universitatea FIT/SUNY. McDaniel a prezentat doua lucrari nocturne la SalonARTIS2010: Turnul Eiffel Pretutindenti A2 si Amsterdam la 4 dimineata. Iata ce scrie in articolul “Doua poluri geografice opuse unite prin cultura si arta: Romania si California“ Ion Lazu despre picturile lui Jerry W. McDaniel : “Subiecte nocturne care atrag atentia printr-un stil pregnant, de neconfundat. Este de parca intr-un loc privilegiat culorile se aduna laolalta pentru a sarbatori o stare de spirit elevata, plina de forta si exuberanta. Pare o desprindere de obiectul propriu-zis al unei picturi, de ceea ce este imediat si conjunctural, spre a ni se vorbi despre lucrurile minunate ale existentei.“

Arhitecta-artista Ioana Urma, care practica arhitectura in California de Sud si preda design la Otis Institute in Los Angeles, a adus la Salon trei frumoase acuarele. Pe cei doi artisti californieni, McDaniel si Urma, ii uneste sensul deosebit al culorii si al compozitiei in acelasi timp echilibrate si cu un element de intrigare.

 

Ioana este din Romania, dar cum se face ca Jerry a ajuns la Bucuresti? Raspunsul vine prin cele patru recitaluiri de poezie Lucian Blaga pe care actrita Lidia Lazu le-a facut in California cand Ileana Costea, director cultural la Viitorul Roman Society, a adus-o din Romania in Mai 2008. Cu aceasta ocazie dna Ileana Costea a avut ideea de a-i pune la indemana pictorului Jerry W. McDaniel versiunea engleza a poeziilor ce urmau sa fie recitate de Lidia Lazu. Inspirat de substanta acestor poeme telurice artistul american a realizat un numar de frumoase picturi, rezonand cu lirica marelui nostru poet Blaga. Picturile au fost prezentate intr-un intermezzo al spectacolului de recitare cu proiectie pe ecran, pe muzica compozitorului Liviu Marinescu, profesor la CSUN.

Un scurt articol anuntator despre SalonARTIS2010 a aparut in Romania Libera, iar ziarul Cotidianul a publicat o cronica laudativa in numarul de Miercuri 13 Octombrie 2010 in care se spune ca «Salonul este, incontestabil o reusita, si ca prilejuieste intalnirea cu un eventiment «occidental» nu numai ca spirit dar si ca realizare concreta.« 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page