Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Voi priviti cu nepasare, noi strigam ca “U”...

... are din nou probleme. Din nou sta cu securea deasupra capului. Cineva nu incape de aceasta echipa Simbol. Sunt oameni rai, sunt oameni rai in acest oras care vor ca finantatorul actual sa fie zdrobit de probleme, ingropat in datoriile vechi, apasat de nerealizarile ultimilor 10 ani.

Ingropat in datorii istorice care nu pot fi imputate in nici un caz celor care au preluat “U” in urma cu un an si cateva luni. Cu toate acestea, Justitia poate fi oarba. Ne-am obisnuit ca de prea multe ori Justitia sa fie oarba. Tocmai de aceea ne temem mai mult decat ar trebui, poate. Sigur ca, logic, nici macar nu am putea sa ne gandim la faptul ca datoriile unui “nonprofit” s-ar putea transfera catre noul SA. Dar in Romania e posibil orice. Iar atunci cand in joc sunt interese uriase, ne-am putea trezi astazi sau maine ca datoriile de 60 de miliarde ale FC “U”, societate nonprofit, si inca vreo 2,5 milioane de euro ceruti de catre administratorii “nonprofitului” pentru folosirea siglei, a culorilor si a palmaresului Universitatii ar genera o uriasa problema actualei formule de actionariat intr-un moment in care nimeni nu credea, dar “U” chiar are 18 puncte si se afla pe pozitia a 10-a in clasament.

Sigur ca ma intreb, ca multi dintre Dumneavoastra, cine se afla in spatele acestui atac mizerabil si cine incearca sa puna presiune pe nervii unui finantator fraierit oricum deja de catre cei care l-au adus la club. Credeti ca in cazul in care datoriile “nonprofitului” s-ar transfera catre actualul SA, Florian Walter ar mai inghiti broasca raioasa pe care a inghitit-o atunci cand a platit datorii catre stat de peste 1,4 milioane de euro, desi intr-un anumit birou de la un anumit palat i s-a spus ca nici nu se pune problema ca aceste datorii sa fie platite de el? Credeti ca Florian Walter, care astazi cheltuie undeva spre 10 miliarde pe luna pentru a tine Universitatea in Liga I, va mai avea puterea sa accepte sa plateasca inca vreo 150 de miliarde, bani generati de o proasta administrare a clubului timp de aproape un deceniu? Ma indoiesc, mai ales ca nici o promisiune facuta atunci cand acest om a decis sa investeasca la Universitatea nu a fost respectata. La fel cum ma indoiesc si datorita faptului ca nimeni, absolut nimeni dintre cei care, multimilionari fiind, se declara mari fani ai Universitatii nu a facut nimic de un an si jumatate pentru aceasta echipa.

Practic, echipa Simbol a Ardealului si poate unul dintre cele mai iubite simboluri romanesti ale Transilvaniei este sustinuta astazi de catre un bucurestean get-beget, de catre un “Mitic”, cum ne place noua, ardelenilor, sa o spunem peiorativ la adresa celor de peste Carpati. Dar oare ce e de dorit? Ardeleni neaosi care se bat cu caramida in piept de romanismul si de atasamentul lor fata de Cluj, Ardeal si Universitatea, dar care in fapt nu fac nimic, absolut nimic pentru acest club, sau un om care, cu toate legendele ce roiesc in jurul sau si eventualele lui pacate, face de un an si jumatate pentru “U” ceea ce timp de 10 ani nu a facut nimeni dintre cei prezenti in Top 300 Capital sau in Top Forbes cu origini de Somes sau doar traitori la Cluj? Sunt sigur insa ca toti acestia se vor inghesui sa ocupe loje confortabile in viitorul Cluj Arena, desi, daca ar fi dupa mine, le-as vinde aceasta loja in functie de pozitia pe care o ocupa in Top 300 Capital si de banii pe care ii incaseaza de la bugetul local, judetean ori central. Dar poate despre acest fenomen si despre acesti oameni ce ar trebui dintr-o obligatie naturala sa sustina Universitatea voi face vorbire intr-un text viitor...

Astazi insa vorbim despre altii. Unii care se transforma in instrumente perfide ale altora care nu incap de Universitatea in Cluj sau despre altii care, absolut inconstienti, nu realizeaza ca aprind fitilul unei posibile miscari, inclusiv de strada, care poate sa-i mature din acest oras inclusiv personaje pazite de bodyguarzi, ziduri de institutii, jandarmi sau politisti... Universitatea nu e doar un simbol, o legenda si o stare de fapt, Universitatea e un mod de viata pe care foarte multi oameni din acest oras si din aceasta parte a tarii l-au ales pe acest pamant. Universitatea nu sunt doar cei douazeci si ceva de jucatori sau cei cateva zeci care se afla in simbria acestui club. Universitatea nu este neaparat Walter, Barabancea, Niculescu, Pana, Teo Pop, Sisi, Hutan, Bostina, Acosta, Balde, Mendi, Lemnaru, Machado, Matache, Ungurusan si ceilalti care astazi joaca avand simbolul pe piept. Universitatea nu e nici macar Remus Campean, Iuliu Hatieganu, Emil Hatieganu, doctorul Luca, Bulzan, Petre Abrudan, doctorul Ionel Ghilezan si fostele glorii ale acestui club.

Universitatea nu e nici Calin Misan, Elevul, RJ, Raul, Grizzly si ceilalti lideri actuali ai factiunilor unei galerii cu adevarat uriase. Universitatea e un mod de a fi al unor zeci de mii de clujeni si sute de mii de ardeleni si de romani, Universitatea e un tot si o particica din fiecare suflet care simte si intelege ca prin sport, prin fotbal, aceasta echipa a reprezentat rezistenta si amploarea maxima a unui spirit, cel ardelenesc. Universitatea suntem noi toti, care am crescut la umbra unor legende, istorii si simboluri ale Transilvaniei. Orice ardelean care intelege spiritul Transilvaniei nu are cum sa nu iubeasca Universitatea Cluj. Orice clujean care simte ca are o legatura cu aceste meleaguri nu are cum sa nu aplaude memoria bunicilor, a parintilor si a fratilor sai. Orice ardelean care intelege Clujul va sadi in mintea si in sufletul copiilor sai putina iubire pentru “U”.

Spiritul acestui oras si al acestor meleaguri e acela de a convietui intr-un melanj cultural si etnic desavarsit, tocmai de aceea cred sincer ca sunt si vor fi mii de oameni care nu vor ezita sa-si duca copiii de mana la un sfarsit de saptamana pe Cluj Arena si la celalalt sfarsit de saptamana pe “Dr. Constantin Radulescu”. Ura nu a caracterizat aceste meleaguri si cu siguranta nu le va caracteriza nici pe viitor. Un simbol nu exclude a aprecia performanta incontestabila si managementul desavarsit al celorlalti. Sigur ca sunt multe de spus, dar ma intreb, la fel ca voi care va amintiti de primele plimbari prin Parcul Mare spre batranul “Moina” alaturi de bunici, parinti sau de frati mai mari, cine nu incape de aceasta echipa la Cluj? Cine nu intelege spiritul Universitatii? Cine isi permite sa se joace cu destinele unor generatii si cu amintirile noastre?

Vreau sa ii asigur pe toti cei care o vor face si care se lupta sa elimine simbolul din oras ca ceea ce s-a intamplat la “Mitingul pentru o idee”, cand au iesit in strada 5.000 de oameni, a fost nimic... Daca e cazul, vom iesi 10, 15 sau 20 de mii si nu ne va opri nimic, nici toata jandarmeria din oras, serviciile de informatii sau firmele de paza pentru a ne cauta singuri dreptatea. si atunci va asigur ca vor fi cel putin cativa care vor mai putea umbla prin Cluj doar cu elicopterul! Lasati-ne simbolul in pace si noi ne vedem de pacatele si sperantele noastre. Dar nu ne incurcati destinul prestabilit de memoria inaintasilor pentru ca veti genera o revolutie: Revolutie pentru “U”! Voi priviti cu nepasare, noi strigam ca “U” nu moare!

Rares Bogdan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page