Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PARTICIPANTI la LEGAMÂNTUL MÂNTUIRII

EXISTENTA este un LEGAMANT intre Fiinta Creatoare - Dumnezeu, si Fiinta Creata.

Cum fiinta creata - in cazul nostru omul - are in statutul ei LIBERTATEA de ALEGERE, principiu divin hotarat de Dumnezeu a intra in dotarea creaturilor Sale - termenii LEGAMANTULUI au in vedere acest lucru.

In LEGAMANTUL EXISTENTEI, atata vreme cat clauzele sunt respectate, existenta nu este afectata. Cand ele nu mai sunt respectate, existenta fiintei create inceteaza.

"Din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit".

Desi clauzele LEGAMANTULUI EXISTENTEI stabilite de Dumnezeu sunt LEGI care nu se pot negocia, chiar in momentul implementarii acestui LEGAMANT in Gradina Edenului intre Dumnezeu si om, diavolul a raspuns la "vei muri negresit" cu "hotarat ca nu veti muri". Cum aceasta declaratie luciferica nu putea sa ofere un supraLEGAMANT, era un antiLEGAMANT. Marea Minciuna. El propunea un LEGAMANT ale carui clauze sa fie calcate si totusi el sa functioneze mai departe. Prin definitie, NU.

Pe aceasta motivatie suprema LEGAMANTUL EXISTENTEI a fost intrerupt. Iubirea lui Dumnezeu a generat atunci LEGAMANTUL MANTUIRII. Este MANTUIREA un LEGAMANT? Participa la ea NUMAI DUMNEZEU? NUMAI OMUL? Participa si DUMNEZEU si OMUL? In procesul de salvare a omului de sub pedeapsa pacatului, omul este un ROBOT? Isi pierde CONSTIENTA de SINE? Se ia vointa? E mantuit vrand nevrand? Sunt clauze si in LEGAMANTUL MANTUIRII? Pot fi calcate si sa nu fie mantuit? Pot fi calcate si sa fie mantuit? Cum se face ca MANTUITORUL - Domnul Isus Christos a murit pentru TOTI ca parte a Sa in acest LEGAMANT si totusi NU TOTI vor fi mantuiti? Sau poate vor fi TOTI?

Din miile de exemple biblice in privinta clauzelor LEGAMANTULUI MANTUIRII sa observam acum macar una, poate pe cea mai principala.

"Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea (motivatie), ca a dat pe singurul Lui Fiu (pretul) pentru ca ORICINE CREDE in El (clauza) sa nu piara ci sa aiba viata vesnica (invesnicirea existentei)".

Si daca cineva nu respecta clauza acestui legamant - "oricine CREDE in EL" -, va beneficia de invesnicirea existentei? Aici, acelasi diavol din Gradina Edenului, sopteste la urechile oamenilor sau le striga prin propovaduitorii lui "hotarat ca veti avea viata vesnica, chiar daca nu credeti in El. Nu veti pieri". Aceeasi Mare Minciuna adaptata lumii de pe urma. Adica, omul nu trebuie sa respecte clauzele LEGAMANTULUI, de a crede in jertfa Domnului, de a face ce a prouncit El, caci odata murit, Domnul a mantuit pe oricine.

Poate cineva sa spuna ca in acest fel dusa discutia, se confunda MANTUIREA - care a fost adusa odata pentru toti la CRUCE - , cu INVESNICIREA care va fi data la invierea mortilor CLAUZAL, dupa JUDECATA, unii la DREAPTA, altii la STANGA. In acest caz, MANTUIREA rupta de INVESNICIRE nu rezolva scopul LEGAMANTULUI. Nu cred ca ar interesa pe cineva ca sa fi fost MANTUIT la cruce, dar Asa piara" prin necredinta in FIUL lui DUMNEZEU care l-a mantuit.

In LEGAMANTUL MANTUIRII Domnul Si-a respectat Cuvantul. Eficienta LEGAMANTULUI depinde de omul care se angajeaza sa-si indeplineasca partea sa respectandu-i clauzele, din care amintim CREDINTA si ASCULTAREA.

Minunat este LEGAMANTUL MANTUIRII, unic in timp si spatiu si problematica existentei, a existentei INVESNICITE! El a IMPLICAT TOTUL. Mantuirea nu este facuta din cate ceva, din faramituri de dragoste sau dreptate, de credinta sau ascultare. Din PARTEA DIVINA a LEGAMANTULUI nimeni si nimic nu a ramas neimplicat in SALVAREA OMULUI. Odata cu Sine, sau mai bine zis in Sine rastignit pe cruce, Mantuitorul a facut implicatia cerului si ea a fost INTREAGA. Cand spunem "ISUS-MANTUITORUL", nu mai ramane nimic nespus. Despre iubirea Lui, despre harul Sau in LEGAMANTUL MANTUIRII nu se poate vorbi de jumatati de masura. In limbajul biblic "atat de mult a iubit..." am putea spune in cuvinte omenesti ca era MAI MULT decat SUFICIENT ca partea Cerului din LEGAMANT sa fie respectata. Domnul nu S-a oprit cu masura de har la DESTUL si de aceea omul lui Dumnezeu ii zice "har peste har".

Implicatia omului in LEGAMANTUL MANTUIRII trebuie sa fie si ea INTREAGA, dupa Cuvantul Scripturii "IN TOTUL TOTULUI TOT", "cu toata inima, cu tot sufletul, cu toata puterea, cu tot cugetul". Corespondenta nu este desigur DIMENSIONALA dar calitativa poate fi - trebuie sa fie TOT cat inseamna TOT dinspre Dumnezeu si TOT cat inseamna TOT dinspre om in MARELE LEGAMANT.

Vanatorii de cazuistica mantuitoare se pot insela. Cine zice "vreau sa fiu ca talharul mantuit in ultima clipa a vietii" se joaca de-a mantuirea. Domnul Dumnezeu rezolva in dreptate si iubire orice caz, dar aventurierii constienti, pe baza de faramituri mantuitoare sunt sub risc sigur. "Murit impreuna cu Christos" inseamna "inviat impreuna cu El", inseamna "invesnicit in El", caci scopul MANTUIRII este INVESNICIREA.

Participare la LEGAMANTUL MANTUIRII.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page