Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (962)

* Desi, indiferent de perimetrul geografic al zguduitei noastre Terra, esichierul politic a fost infestat, cu revoltator de putine exceptii, de armate de ignoranti, purtatori ilegali de creier, paraziti, avari, cu tot ceea ce are mai rau omenirea, ma gandesc ca ziua de marti, noiembrie 2, 2010, va trebui rememorata si celebrata cu deosebit respect, ea marcand data la care America a demonstrat ca nu este dispusa sa accepte un for legislativ, care s-a indepartat total de perceptele care au stat la baza constituirii acestei democratii, acestui concept filosofic numit America.

Tuturor celor care detin majoritatea in Congresul Statelor Unite ale Americii, Camera Reprezentantilor, ma simt obligat sa le spun, nici vorba sa la amintesc sau reamintesc, ca Republica creata la 4 Iulie 1776 si statuata la Conventia Constitutionala din 1787, nu poate fi pastrata daca se admit masuri total anacronice si care contravin legilor care au stat la baza constituirii acestei democratii.

Benjamin Franklin a spus aceste memorabile cuvinte: "V-am dat o republica, daca o puteti pastra”. La 223 ani de la aceste istorice cuvinte, doresc sa le cer noilor legiuitori sa pastreze mostenirea lasata de inaintasi si sa mai preserve, atat timp cat Divinitatea va permite, acest ultim bastion al democratiei mondiale. Desi, in acest domeniu de activitate, ma refer la politica, se regaseste perfect postulatul lui Ben Stein –No Intelligence Allowed- Inteligenta nu este permisa, rog noul Speaker al Camerei Reprezentantilor, sa realizeze ca de modul cum va actiona in favoarea poporului American, depinde rezultatul alegerilor prezidentiale din 2012.

Dragilor, nu va sfiiti sa studiati, chiar daca va trebui sa invatati de la cei pe care nu-i agreati. Va recomand, poate se aude si pe malul Dambovitei, cartile istoricului militar si filosof chinez, secolul al V-lea I.Cr., Sun Tzu, The Art of War, cu aplicativitate maxima in arta guvernarii, cat si a filosofului chinez Lao Zi, secolul al VI-lea I.Cr, care in opera monumentala intitulata “Cartea despre Dao si Putere”, traseaza perceptele de baza ale modului cum se guverneaza o tara sau un popor. Daca perceptele chineze sunt mai greu de “digerat”, presupunand multa filosofie, stiinta imposibil de insusit din cauza unor handicapuri, conectate la dotarea cerebrala, va recomand cartea “Tratatul de Guvernare”, a filosofului englez, John Locke, opera scrisa la 1688 A.D.

Ceea ce s-a derulat marti, noiembrie 2, 2010, cu foarte putine exceptii, a fost prevazut de John Locke, cand a mentionat de ruperea pactului social, dintre guvernati si guvernanti, lucru care va duce automat la plecarea unora dintre ei. Cum aproape 308 milioane de persoane, populatia actuala a Americii, este greu de anticipat ca va lua Drumul….. Damascului, au plecat o parte din cei care nu au respectat “pactul social”, mentionat de John Locke. Oricum, tuturor celor ramasi pe Colina Capitoliului sau in Palatul Parlamentului din Bucuresti, Romania, intr-un discurs tinut la 15 martie 1884, in fata Reichstag-ului (Parlamentul German), cancelarul Bismark a lansat una dintre formulele pe care le-a indragit cel mai mult: Politica nu este o stiinta exacta - Die politik ist keine exakte wissenschaft. Legat de acelasi subiect, politologul francez, Claude Levi-Strauss declara ca stiintele umane nu sunt stiinte decat printr-o magulitoare impostura.

Asa se explica faptul ca, la nivel mondial, pe acest esichier au patruns legiuni de incapabili, neaveniti si profitori care nu urmaresc sensul nobil si Aristotelic al cuvantului politica, in greceste polis ci in exclusivitate, manevre politicianiste. Pentru acesti impostori se potriveste perfect maxima lui Charles Maurras, prezentata in “Cercetare asupra monarhiei”: politica inainte de toate - Politique d’abord.

Cu un asemenea fond de incompetenti, aflati in fruntea bucatelor, nu mai mira pe nimeni ca peste 80% dintre americani si aproape 90% dintre romani dezavueaza prestatia “alesilor”.

Cu toata satisfactia avuta de rezultatele obtinute in alegerile pentru Camera Reprezentantilor, nu pot sa nu-mi manifest regretul pentru realegerea senatorilor Barbara Boxer si Harry Reid. In privinta lui Barbara, manierele etalate rivalizeaza cu cele a precupetelor din piata Matache Macelaru sau florareselor din Piata Universitatii. Regretabil este faptul ca manierele lui Barbara sunt singulare, celalalt senator de California, Mrs. Dianne Feinstein, demonstreaza maniere desprinse din Buckingham Pallace, fiind o adevarata Lady si in acelasi timp a raspuns promp la toate interventiile mele, facute in favoarea unor conationali. Memoria ma duce in urma cu ani, cand Dennis Prager a calificat alegerea Barbarei Boxer in Senatul Statelor Unite, drept “cea mai intunecata zi din politica Americana”, iar fostul vicepresedinte, Dan Quale, a definit durerea pricinuita de alegerea Barbarei Boxer, similara cu pierderea alegerilor de catre presedintele George Herbert Walker Bush. Oricum, Barbara este nume predestinat…………

Chiar daca nu place, alegerile n-au avut in vedere virtutile socio-politice sau intelectuale ale candidatilor, ci mai mult filiatii de ordin etnic, confesional, sau multe alte criterii care n-au avut nimic comun cu logica, lucru care-mi aminteste cuvintele lui Will Rogers: “Memoria scurta a alegatorilor americani este ceea ce mentine politicienii nostri in functie. (The short memories of American voters is what keeps our politicians in office.) Sa fi uitat cei care l-au reales pe Harry Reid, drept senator de Nevada, ca statul lor se confrunta cu cel mai ridicat procent de somaj, cu cel mai mare procent de locuinte pierdute si cu cele mai triste performante posibile ?!?

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page