Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Când Elena se da cocos, ne cânta gaina în casa...

De stiut, stie ea ceva... Ca doar are de unde! si nici nu vorbeste gura fara ea, chiar daca, de multe ori, asa pare. Iar din adancul ifoselor de duduie cu potential nedescoperit, Elena Udrea ne cuvanta iarasi perspective si analize, de spui ca e cel putin „mama Omida” Cotrocenilor. Una care tine la pieptul ei indestulat intreg partidul, hranindu-l cu indicatii. Si caruia ii mai si trage cate una dupa ceafa, pe ideea „nu te-am facut eu, dar eu te ingrop”, de au ajuns barbatii si jumatatile de barbati politici sa-si tina respiratia cand flutura duduia cate o „previziune”.

Acum a ajuns sa vorbeasca despre necesitatea regionalizari tarii. De parca ar imparti orataniile lui domn’ Cocos, nu alta! Iar tara ar fi o imensa gramada de nutreturi pentru savarsirea poftelor acestuia. Si chiar daca despre redeschiderea temei fanaticilor iredentisti, aceea a regionalizarii Romaniei, era de asteptat sa vorbeasca jumatatea de premier (ori ministrul filomaghiar al administratiei), Elena Udrea a tinut sa puna ea lucrurile pe fagasul electoral al maghiarimii politice. Ca doar trebuie sa-si aduca si dansa contributia la linistirea apelor din UDMR, nu?! Acolo unde bolovanii unguresti au amenintat ca se vor pune de-a cumezisul apelor politice ale coalitiei daca nu le sursura pana la sfarsitul anului legea educatiei prin forcepsul folosit de masina puterii la adoptarea prin frauda a legilor. A acelor legi prin care se urmareste strivirea oricarei urme de expresie si fiinta romaneasca in Ardeal, prin impunerea maghiarizarii cvasi-sectoriale.

In fapt, neavand cum sa garanteze minoritatii politice maghiare legalizarea prostitutiei educationale in limba maghiara, Traian Basescu incearca sa le arunce acestora un carlig peste ani. Peste anii electorali... Dar, pentru ca pe el nu il mai crede nimeni, la inaintare a fost expediat agentul de proasta factura si influenta politica Elena Udrea, aceasta aruncand pe tapet proiectul (re)regionalizarii Romaniei, de data aceasta cu tel de savarsire in 2013. Cand ar trebui sa se implineasca, dupa cheful detractorilor romanismului, doua mari fapte. In primul rand, pofta partidului, aceea de a se afla la guvernare si dupa 2012, dar si dorinta intima a duduii Udrea. Aceea de a fi primul premier cu fusta al Romaniei. Chiar si unul descalecat de pe gloaba ungureasca.

Iar lucrurile sunt cat se poate de simple: UDMR trebuie sa sprijine in continuare PDL-ul, in pofida neajunsurilor date de neimpunerea legii educatiei, iar prim partidul de guvernamant se va asigura ca va da uniunii pseudopolitice a maghiarimii satisfactie pe linia regionalizarii. O realizare in fata careia ar pali si insatisfactia generata de neafisarea boarfelor servite drept educatie pentru „prezervarea” identitatii maghiare (aceea de pe sarma iredentismului, insa!).

Desigur, in toata aceasta ecuatie, PDL devine tot mai previzibil o variabila intersajabila. Ca de aia i s-a si dat slobod la vorbire duduii Udrea! Caci, inainte de a fi agentul de influenta al democrat-liberalilor, ministareasa ramane emisarul rozaliu al Cotrocenilor. Iar sprijinul promis nu trebuie sa se refere in mod obligatoriu la actualul PDL. Ci la oricare alta formatiune de corcitura politica pe care ar vrea sa o mai arunce Traian Basescu in haosul experimentele lui.

Astfel, inainte de a fi considerata colacul de salvare al coalitiei, mai ales pe partea maghiara ce ar putea ajunge sub apele politice, Elena Udrea trebuie privita ca o pluta (pneumatica!) aflata la dispozitia Cotrocenilor. O barca in care se vor urca doar „alesii” stabiliti de Traian Basescu pentru rolurile de pioni, ministri ori premieri de sacrificiu.

De aceea, este vremea sa desfiintam odata pentru totdeauna aceasta amenintare a pelagrei maghiare. Pentru ca, nici o tara din Uniunea Europeana nu s-a reorganizat administrativ doar pentru a primi fonduri. Asa dupa cum ne invarte duduia Udrea intr-un limbaj aparent sofisticat. Si nu este vreme de pierdut, aflandu-ne tot mai aproape de o linie fara intoarcere. Un hotar dincolo de care regionalizarea va fi privita ca un fapt implinit. Si avem in fata ochilor o forma clara de infaptuire, prin procesul de falimentare si comasare fortata a resturilor din cadrul CFR Marfa. O companie falimentata tocmai pentru a o obliga sa-si uneasca regionalele (structuri administrative de cale ferata) in zone de activitate care, deloc surprinzator, se suprapun cu forma configurata de minoritatea politica maghiara pentru viitoarele regiuni administrative ale tarii.

O impartire „justificata” de aceasi marota financiara a „redistribuirii si eficientizarii activitatilor economice” si care, la dimensiuni mai mari, se va aplica si tarii in intregul ei.

Cezar Adonis Mihalache

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page