Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Guvernatorul

By Viorel Vintila, CA si Simona Botezan, Washington D.C.

Pe 2 noiembrie 2010, in SUA au avut loc alegerile partiale pentru Congresul american, cunoscute drept alegerile mid-term sau alegerile care dau votul de incredere (sau de blam) administratiei prezidentiale. Scopul lor era alegerea a 435 de membri in Camera Reprezentativilor, alegerea a 33 de senatori si a 37 de guvernatori.

Ca in orice competitie electorala, candidatii au incercat, prin orice mijloace, sa se impuna si sa atraga atentia alegatorilor si voturile lor. Reclamele au invadat ecranele televizoarelor, posturile de radio au difuzat, pana la saturare, mesaje electorale si platforme program. Pe strazi, la tot pasul, oamenii candidatilor au fluturat pancarte, au incercat sa colecteze fonduri pentru cadidatul favorit, au impartit fluturasi electorali, au impanzit spatiile verzi cu panouri sau si-au lipit stickere colorate pe masini. Unii au batut la usi, in cautare de sustinatori si semnaturi, altii au tinut conferinte si discursuri in diverse locuri publice. Nimic n-a lipsit din tabloul electoral american si aproape ca as fi jurat ca am vazut deja totul... si totusi, n-am vazut nimic – lipsea esentialul, visul american...

Saptamana trecuta, cu doar cateva zile inaintea alegerilor, colegul meu Viorel Vintila din California a adaugat tabloului meu electoral „cireasa din varful tortului”. Cunoscut publicului ca realizator de emisiuni la radio „Dor de tarasi, mai recent, ca gazda a emisiunii „Vioryny si prietenii” de la radio Romanasul din California, Viorel Vintila a fost protagonistul unei povesti electorale neobisnuite, pe care a avut amabilitatea sa mi-o impartaseasca.

„Eram in San Francisco, in centrul orasului, cand ma opreste un personaj pitoresc, un batranel slab si ponosit, complet iesit din tipare. Avea o hartie si un pix in mana. Initial, am crezut ca era un cersetor, dar, spre surprinderea mea, octogenarul incerca sa adune semnaturi. Pentru ce credeti? Pentru a candida! Desi pare neverosimil, batranelul ponosit candida pentru postul de Guvernator al Californiei” – povesteste Viorel Vintila.

– Esti amabil sa-mi dai o semnatura? – ma intreaba cu un glas tremurand octogenarul, posibil inlocuitor in functie al lui Arnold Schwarzenegger.

– Sigur, dar pentru ce? – raspund eu.

– Candidez pentru postul de Guvernator – imi replica batranelul extrem de serios.

A urmat un moment lung de tacere, in care l-am masurat cu privirea de sus pana jos, surprins peste masura – marturiseste Vioryny. Incercam sa ma adun si sa imi revin din buimaceala. O multime de ganduri mi-au trecut prin minte in acea fractiune de secunda – despre visul american, egalitatea de sanse, diferenta de atitudine dintre batranii resemnati ai Romaniei si cei de aici, din USA.

Am zambit amabil si m-am hotarat sa-i semnez petitia. Pana si numele batranului avea ceva frapant. Batranelul se numea James Bagley, nume identic cu al unui director executiv de la Lam Research Corporation din Fremont, California. Am privit mai atent hartia pe care, in ciuda infatisarii sale neobisnuite, adunase destul de multe semnaturi. Minutul acela s-a dilatat inca o data, din cauza gandurilor care mi se invalmaseau in minte.

Amabil, cu zambetul pe buze, i-am semnat petitia si i-am urat succes in alegeri.

Guvernatorul” a dat sa plece, dar l-am oprit pentru inca o intrebare de baraj:

– Imi puteti spune si mie ce platforma-program aveti?

– Vreau sa unesc Mexicul cu USA, imi explica Domnia Sa serios, in timp ce se indrepta agale catre un Ford Ranger model 1980, pick up, la fel de obosit si prafuit ca si stapanul sau.

In acel moment am observat ca Ranger-ul era plin de afise electorale si cartoane cu sloganul: „USA si Mexic o singura tara!”

Concluziile va apartin. Vioryny mi-a mai spus doar „Ca asa-i in tenis” – replica regretatului Toma Caragiu. „Guvernatorului” de California specializat in unirea principatelor, i se potriveste mai bine ca asa-i in USA, tara tuturor posibilitatilor”!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page