Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

BIBLIA NU SE CONTRAZICE. NICI NU SE DEZICE

Biblia este singura carte de pe lume care vorbeste despre MANTUIRE.

Cartile crestine care comenteaza despre MANTUIRE, bine sau rau, se refera tot la Biblie. Si cum MANTUIREA este cel mai important si cel mai frumos lucru din toata cunoasterea pe care o are omenirea despre existenta, merita sa fie priceputa bine.

MANTUIREA, care in general inseamna lucrarea prin care omul cazut in pacat prin neascultare si pentru aceasta supus mortii, este salvat la vesnicie, niciodata nu o vom intelege deplin, dar Dumnezeu ne-a lasat posibilitea de a nu o intelege gresit.

Cel putin CRESTINATATEA, are in invatatura ei faptul ca MANTUIREA este fundata pe un MANTUITOR si ca El este conform Bibliei, ISUS CHRISTOS - Fiul lui Dumnezeu - si ca jertfirea Lui de Sine prin rastignire este modalitatea prin care ea are loc.

Se CONTRAZICE Biblia cu privire la MANTUIRE?

Sa pornim de la declaratia propovaduita astazi de unii cu atata infocare si care este tentanta, am putea spune SUSPECT de TENTANTA, exprimata in cuvintele: "ODATA MANTUIT, PENTRU TOTDEAUNA MANTUIT". De aici si intrebarea lor pe care o considera de capatai: "ESTI MANTUIT"?

Biblia se refera la MANTUIRE in trei ipostaze de timp TRECUT, PREZENT, VIITOR. Acest lucru nu doar ca pune sub semnul intrebarii filozofia teologica din "ODATA MANTUIT, PENTRU TOTDEAUNA MANTUIT", ci chiar o anuleaza.

1. TRECUT. "M-a mantuit" Exemplificari:

- Psalmi 118, 14: "El M-A MANTUIT".

- Romani 8, 24: "Caci in nadejdea aceasta AM FOST MANTUITI".

Etc.

2. PREZENT. "Mantuieste-ma". Exemplificari:

- Ieremia 17, 14: "MANTUIESTE-MA si voi fi mantuit".

- 2 Corinteni 6, 2: "Iata ca ACUM ESTE ZIUA MANTUIRII".

Etc.

3. VIITOR. "Ma va mantui". Exemplificari:

- 2 Timotei 4, 18: "..MA VA MANTUI..."

- Evrei 9, 28: "Se VA ARATA a doua oara ca SA ADUCA MANTUIREA celor ce-L asteapta".

Etc.

Cineva s-ar putea prevala de astfel de ZICERI biblice ca o dovada ca ea se CONTRAZICE, intreband "Cum adica ? Ori M-A MANTUIT, ori MA MANTUIESTE, ori MA VA MANTUI". Eu zic sa nu ne grabim cu astfel de judecati asupra Bibliei, ci mai degraba sa facem un efort sincer de intelegere.

MANTUIREA, cuprinde TOT TIMPUL care se raporteaza la TRECUT, PREZENT si VIITOR, si asa ZICERILE biblice despre ea sunt adevarate si fiecare in parte si toate laolalta, concomitent. Cand vorbim de MANTUIRE la TRECUT, intrebam cat de in TRECUT? Si la VIITOR, cat de in VIITOR? Cel mai biblic raspuns ar fi - la trecut din vremuri imemoriale si la viitor in vremuri la care imaginatia noastra nu poate ajunge.

Putem vorbi de MANTUIRE chiar inainte de caderea omului in pacat? Chiar si inainte de a fi fost creat? Cand Domnul Dumnezeu a hotarat sa faca om dupa chipul si asemanarea Sa, cu deplina libertate de alegere, (pentru cine e familiar cu termenul, LIBERUL ARBITRU), in iubirea Sa era facut ceea ce numim astazi PLANUL de MANTUIRE care urma sa fie pus in aplicare in eventualitatea ca omul va cadea, si asa a fost. Va dispare notiunea de MANTUIRE dupa istoria pacatului si a salvarii din el, in Imparatia cea vesnica? Nu, ea doar se va retrage in INACTIV asa cum a fost inainte de istoria pacatului, dar va ramane ca punct de referinta prin care omul a fost salvat.

Revenind la MANTUIRE in forma ACTIVA in istoria omenirii sub pacat, observam MANTUIREA ca un PROCES continuu.

In tot Vechiul Testament, patru mii de ani, MANTUIREA a fost prezenta in FAZA ei de PRIVIRE in VIITOR spre jertfa ispasitoare de pe cruce catre MANTUITORUL ce urma sa vina real. Ca vor fi in Imparatie oameni de pana in actul rastignirii Domnului, este fara comentariu.

In timpul MANTUITORULUI INTRUPAT a fost FAZA EI de REAL, ca ACT MANTUITOR. Ca vor fi in Imparatie oameni contemporani MANTUITORULUI INTRUPAT, este fara discutie.

Faza de MANTUIRE prin MIJLOCIRE de la inaltarea Sa la cer doua mii de ani in urma si pana la sfarsitul istoriei lumii. Ca AU FOST si SUNT si VOR FI MANTUITI din aceasta perioada, este de prisos a mai vorbi.

La revenirea Mantuitorului pe care o asteptam foarte curand, va fi SARBATOAREA MANTUIRII prin INVESNICIRE.

La CRUCE (rastignire) - moment la care facem referire atat de des si corect, a avut loc MANTUIREA ca POSIBILITATE pentru oricine. O poarta deschisa in cer pentru cine vrea sa intre. Asa se face ca dintre cei morti, cei care NU AU VRUT sa fie mantuiti, nu vor fi, din cei care traiesc acum, cei care NU VOR sa fie mantuiti NU SUNT, iar cei care NU VOR VOI sa fie mantuiti in viitor, NU VOR FI, desi Domnul a murit pentru toti. Asa se face ca cei care nu vor fi invitati in Imparatie cu "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu" ci vor fi trimisi "duceti-va voi care...", nu vor putea spune ca Domnul nu i-a MANTUIT si pe ei, ci va fi adevarul ca ei au REFUZAT sa fie MANTUITI.

"Esti mantuit" si mai ales "pentru totdeauna mantuit"? Intrebari care s-ar putea sa nu ne ajute prea mult, deocamdata. Ce-ar fi ca in loc de "ESTI MANTUIT", ar fi "FACI VOIA LUI DUMNEZEU"? Si sigur, celui care face voia Lui, El nu-i va ramane dator in a-l MANTUI, cu atat mai mult in a-l lua in Imparatie. El abia asteapta sa faca acest lucru. De fapt ne-asteapta cu bratele mantuirii deschise.

BIBLIA NU SE CONTRAZICE - NICI NU SE DEZICE, nici in aceasta privinta.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page