Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De ce ne temem?

 

Sa arborezi drapelul national pe o cladire din Ardeal a devenit o adevarata aventura… Este drept, este si vina noastra pentru ca am adoptat o atitudine mult prea ingaduitoare fata de pretentiile si, mai apoi, impunerile, minoritatii maghiare, dar asta nu scuza responsabilitatea autoritatilor. Fie ele si apartinatoare minoritatii politice maghiare.

Este inadmisibil: am ajuns in situatia in care ar trebui sa cerem voie autoritatilor de etnie maghiara pentru a inalta tricolorul pe o cladire oficiala din Ardeal. S-a intamplat la Sfantu Gheorghe unde, la celebrarea a 20 de ani de activitate, Fundatia “Mihai Viteazul” a indraznit sa ridice tricolorul pe cladirea in care are si ea sediul. Fireste, nu a cerut voie, iar gestul a fost sanctionat imediat de autoritatile locale care au dispus indepartarea steagului national al Romaniei sub motivatia, venita chiar din partea primarului Antal Arpad, ca “arborarea drapelului Romaniei fara autorizatie creeaza anarhie”.

Un gest incalificabil, dar, nu poti sa nu te intrebi, oare nu s-a ajuns aici si din cauza atitudinii noastre? Pentru ca, incredibil, pe cladirea respectiva trona steagul secuiesc de foarte multa vreme. Iar membrii fundatiei sunt cei care au gresit, acceptand acest drapel pe cladirea in care isi desfasoara activitatea.

Apoi, insasi felul in care a fost inaltat tricolorul ar trebui sa-i faca sa-si puna unele intrebari. Pentru ca nu au avut curajul sa arboreze tricolorul decat intr-un moment aniversar si doar pe perioada in care isi sarbatoreau cei 20 de ani de activitate, nefericit fiind si felul supus in care au intreprins actiunea in sine. Nu numai pentru faptul ca au pus tricolorul langa carpa secuieasca, dar, si pentru faptul ca, pentru a avea o scuza a gestului, au mai pus alaturi si steagul Uniunii Europene.

Or, de cand trebuie sa cautam noi tertipuri pentru a ne afisa insemnele nationale? Aceasta este o atitudine gresita si nu este demna de membrii unei fundatii nationale.

Evident, intr-o atmosfera atat de supusa in propria-i tara, autoritatile politice maghiare au venit si-au dat jos fara nici o jena tricolorul. Ba, chiar si steagul Uniunii Europene! Iata o dovada in plus ca dictonul celei mai eronate atitudinii (capul ce se pleaca, sabia nu-l taie!) nu functioneaza, iar atitudine supusa in propria ta tara nu este de natura sa imbunatateasca gradul de “reconciliere” cu minoritatile.

Apoi, a urmat batjocura verbala, dupa infaptuirea gestului, autoritatile maghiare luandu-ne si peste picior, chiar primarul din Sfantu Georghe tinand sa precizeze ca el a dispus indepartarea drapelelor, fiind necesara obtinerea de autorizatii pentru arborarea drapelului romanesc. Autorizatie de la puterea politica minoritara.

Aici am ajuns ca urmare a atitudinii de reconcliere. Cu zeci de insemne maghiare sub nas, cu emblemele ale sovinismului si fascismului maghiar in locul simbolurilor noastre istorice.

Ar trebui sa intelegem ca, pentru a inlatura batjocura minoritatii politice, trebuie sa indreptam eroarea noatre de atitudine.

Cezar Adonis Mihalache

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page