Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu - Grid Modorcea – cel mai prolific scriitor român în viata

- Am aflat ca la Targul de carte „Gaudeamus” ai lansat a 93-a carte, Suprarealismul, ceea ce te plaseaza in topul astral, ca fiind cel mai prolific scriitor roman in viata, iar in istoria literaturii romane ocupi locul al treilea, dupa Nicolae Iorga si Mihail Sadoveanu. Cum ai ajuns la aceasta performanta?

- Nici eu nu stiu. Parca e un vis. Nu exista decat un secret: puterea harului. Eu am debutat tarziu editorial, la 34 de ani, cu romanul „Deruta in paradis”, un bestseller. Din start am avut succes si de atunci nu am mai lasat condeiul din mana, am scris carte dupa carte, apoi film dupa film, caci si filmul e literatura (o scriere cu imagini), dovada ca am realizat si 50 de filme, la toate semnand scenariul si regia, majoritatea fiind artistice, genul docudrama, documentare cu actori, dupa modelul BBC.

- Deci harul si munca.

- Si dragostea, familia. Am avut parte de o familie minunata, care mi-a suportat tot calvarul creatiei. Fiindca, sa stiti, aceasta cale a creatiei nu e usoara, e ca o golgota. Dar odata asumata suferinta, urci fericit pana in varf.

- Ai scris in toate felurile, ai abordat toate genurile, teatru, poezie, proza, eseu, pamflet, reportaj, studii critice, mii de articole de presa, dictionare, carti de istorie, de filosofie, de religie, SF, tot ce a nascocit omul in materie de scris. Ai realizat chiar si literatura matematica. O mare diversitate si carti substantiale, de sute de pagini, adevarate „caramizi” de zidit cetate. Cineva te-a numit “Biblioteca Modorcea”. Care sunt cartile sau genurile preferate?

- Cartea la care tocmai lucrez, un roman gridophanic, clocit in America. Fiindca am inventat noi genuri literare. Nu-mi place sa ma repet. Ceea ce voi face e mai important decat ceea ce am facut. Nu ma uit in urma, nu ma recitesc. Scriu dintr-una. Cand ma apuc de scris, am deja in cap ceea ce vreau sa scriu. Si mereu fac ceva nou. Cel mai mult insa imi place sa scriu poezie. Si cand merg pe strada compun versuri. Imi place sa traiesc viata in rima. Aproape tot ce vad, transpun in vers. Adesea un vers parodic. Asta imi da un tonus special, ma face optimist, desi ma bantuie si pe mine multe spectre.

- De unde iti iei inspiratia?

- Din orice. Privesc o frunza cum cade si pot face o poezie pe loc. Totul e important pentru observatia unui scriitor. Plus ca a doua mare sursa nu este realitatea 1, ci realitatea 2, imaginatia, fictiunea, zona in care l-am descoperit pe Dumnezeu si cred ca toata opera mea este o cautare a lui Dumnezeu, incepand cu trilogia „Exista”, „Chilia”, „Sophia”. Ar fi deci trei surse importante, realitatea fizica, realitatea imaginara si lecturile, caci cu carti din carti se face Turnul Babel. Dar totul este sa ai mintea limpede, ca un ogor bine arat, care sa primeasca samanta divina. Ma gandesc la ce spunea profesorul meu, italienistul Florina Potra, cica, zicea el, eu am stat 17 ani in Italia si n-am scris nici o proza despre ea, dar vine Modorcea, sta citeva zile si scrie doua romane de referinta despre Italia, cum a recunoscut si Zoe Dumitrescu-Busulenga. Da, mi-e de-ajuns sa stau cateva zile intr-un loc si imediat brodesc un roman.

- Ai publicat pana acum 26 de romane masive. Banuiesc ca nu a mai scris in Romania nimeni atatea romane! Dar sunt cunoscute, le citesc criticii, breasla?

- Da, am semne. Cu toate acestea, pentru mine, cititorul de strada, publicul normal este important, in special intalnirile cu elevi imi dau mari satisfactii, iar acum am sansa ca sa-mi fie citite cartile in America, deja cateva importante sunt traduse in engleza si scoase de Amazon, altele sunt pe e-book, viitorul nu e in ceata. De altfel, cartile au destinul lor, vorba ceea: Habent sua fata libelli. Scriitorul nu face decat le scrie, dar drumul lor in lume este imprevizibil. Se ajunge ca o carte sa fie mai cunoscuta decat autorul ei, ca „Don Quijote”, „Hamlet” sau „Ulysses”.  In tara, inainte aveam si critici, si cititori. Si multi. Ciclul meu de romane dedicat „baietilor si fetelor de bani gata” a fost un bestseller, a avut peste 100 mii exemplare tiraj. Dar acum, dupa anul 2000 mai ales, cand interminabila tranzitie politica a dus si la criza cartii, a culturii in general, am ajuns sa scriu pentru putini cititori. Si chiar daca am sa ajung sa scriu doar pentru mine insumi, nu vad nici o intristare, face parte din destinul artistului. Trebuie sa fii pregatit pentru orice. Eu sunt gata in orice clipa sa scriu o noua carte, adica sa fac ceea ce stiu bine sa fac, fiindca aceasta este viata mea, altceva nu stiu sa fac. Dovada ca am in lucru 17 carti, deocamdata, si sper sa le termin curand.

- Multumesc si astept invitatia la lansarea cartii cu numarul 100!

                                                                                                     11 decembrie 2016
              Interviu realizat de Lucian Hetco,
redactor sef,  Revista de cultura AGERO Stuttgart, Germania


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page