Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NOTA DE PROTEST PRIVIND NEACORDAREA CETATENIEI REPUBLICII MOLDOVA SCRIITORULUI DISIDENT ROMAN DE ORIGINE BASARABEANA, PAUL GOMA

Scrisoare deschisa catre membrii Aliantei pentru Integrare Europeana,

Domnilor Marian Lupu, Vlad Filat, Serafim Urechean, Mihai Ghimpu

Stimati Membri ai Aliantei pentru Intergrare Europeana!

Numele meu a devenit cunoscut in mass media din Republica Moldova si Uniunea Europeana ca victima a evenimentelor din 7 aprilie 2009 din RM.

Eventual, as fi putut sa Va scriu pentru a-mi manifesta tot felul de nemultumiri legate de desfasurarea anchetei masacrului din 7 aprilie 2009, si nu numai, dar este pentru prima data cand Va adresez o scrisoare deschisa.

Va amintesc ca la 7 aprilie 2009 am fost retinut, maltratat si torturat intr-un mod inuman si josnic de militia comunista a lui V. Voronin timp de doua zile. Si asta, pentru ca Voi sa aveti astazi functii inalte si fotolii.

La eliberarea mea din inchisoare, am denuntat deschis actele de tortura si barbarie aplicate sutelor de protestatari pasnici. Am fost printre primii tineri care imediat la iesirea din inchisoare, am facut marturii publice la televiziunile nationale si internationale, am dat interviuri, articole in tara si peste hotare, in pofida riscului si amenintarilor, pentru a denunta actele criminale ale guvernarii comuniste.

Mai precizez ca in ziua de 11 aprilie 2009, am informat diplomatii straini acreditati in RM despre violentele si torturile pe care le-am suportat eu, dar si ceilalti tineri la 7 aprilie 2009.

Vreau insa sa ma opresc la un aspect care mi se pare de-a dreptul revoltator si injust. Este vorba de neacordarea cetateniei Republicii Moldova cunoscutului scriitor Paul Goma si sotiei dansului, d-na Ana Maria Goma.

Nu accept explicatii de refuz al cetateniei!

Paul Goma este un Simbol al Rezistentei anticomuniste a Europei, inscris alaturi de alti rezistenti anticomunisti europeni: Vaclav Havel, Milan Kundera, Lech Walesa si altii.

Refuzul cetateniei familiei Goma tine mai curand de motive politice, dar nu aveti curajul sa afirmati deschis acest fapt. Se creeaza impresia ca deciziile se iau de fortele obscure comuniste.

Solicit prin prezenta scrisoare sa-i fie acordata cetatenia Republicii Moldova d-lui Paul Goma si d-nei Ana Maria Goma in regim de urgenta!

Daca autoritatile RM ar avea patrotismul politicienilor din Tarile Baltice, cetatenia Republicii Moldova le-ar fi fost acordata cu Titlu de Onoare.

Paul Goma este prima personalitate literara din spatiul pruto-nistrean care a publicat carti in cele mai prestigioase edituri europene, cunoscute in intreaga lume, pentru a denunta crimele comunismului.

O tara care ar recunoaste meritele oamenilor ei de creatie, ar intelege ce inseamna sa fii publicat la aceste edituri.

Totodata, invit toti tinerii care au adus Schimbarea la 7 aprilie 2009, si datorita carora aveti astazi posturi inalte si fotolii, sa se alature solicitarii mele si sa judece cat de « justa » este atitudinea D-voastra fata de un luptator anticomunist!

Va mai precizez ca nu sunt membrul nici unui partid politic din RM. Cauza pentru care lupt este Integrarea Europeana a RM in fapte, nu in vorbe.

Cred ca este nevoie de o atentionare speciala catre institutiile europene si organismele internationale care acrorda credite nerambursabile tarii noastre dupa 7 aprilie 2009, daca merita sa fie trimise aceste credite atata timp cat respectarea elementara a drepturilor omului nu este luata in consideratie.

Stimati membri ai Aliantei pentru Integrare Europeana!

Va sugerez sa convocati o sedinta in cel mai rapid termen ca sa dati un raspuns cetatenilor de la care asteptati iarasi votul la 28 noiembrie 2010.

Mai jos lansez o petitie catre toti cetatenii Republicii Moldova, pentru a-si exprima acordul sau dezacordul fata de deciziile guvernarii actuale.

http://www.petitiononline.com/Goma2010/petition.html

Nu cred ca este cazul sa facem o noua Miscare Anticomunista a tinerilor in PMAN, pentru a ni se face dreptate.

Sau poate chiar e nevoie de alt 7 aprilie 2009, de data aceasta fara violente si crime, dat fiind faptul ca acum avem o guvernare de orientare europeana, democrata si transparenta care ne va lasa sa protestam pasnic?

Ce spuneti, domnilor membri ai AIE?

Damian Hincu

Franta, 25 octombrie, 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page