Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O rascruce periculoasa pentru România

Donald Trump sau Brexit se traduc in romaneste „PSD” ? Se pare ca da. Desi coalitia PSD-ALDE, anuntata mai demult, a castigat categoric alegerile de pe 11 decembrie 2016, cei batuti mar in alegeri, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis, nu si-au recunoscut infrangerea. Dimpotriva, la ceasuri de seara, pitit, trag sfori, se intalnesc „informal” (Iohannis dixit despre intalnirea sa bizara cu Tariceanu) si incearca sa schimbe la masa verde rezultatul, altfel destul de clar, al scrutinului. Umbra scamatorului si smecherului de port se intinde peste Cotroceni si mai ales peste destructuratul PNL. O noua solutie imorala, de fapt, iresponsabila, nu e complet de exclus.
Nici in America democratii, in frunte cu inca presedintele Obama, cu candidata perdanta Hillary Clinton, cu CIA, care l-a descoperit pe Vladimir Putin personal implicat in alegerile americane, plus o mare parte a establishment-ului politic, ca si cea mai mare parte a celui mediatic, mainstream-ul, nu recunosc inca victoria lui Donald Trump. Se fac pronosticuri catastrofiste in legatura cu presedintia lui Trump, care inca nu a inceput, si, isi zic adversarii, probabil nu va incepe niciodata, pentru ca CIA, pentru ca marii electori etc., etc., etc.
America e divizata. Ca si Franta intrata pe turnanta alegerilor, ca si Marea Britanie dupa Brexit, ca si Italia dupa referendum. Si Romania e divizata si promite sa se divizeze si mai mult. Doar ca in Romania nu atat populatia e divizata, cat tagma jefuitorilor, pardon, a politicienilor, tagma binoamelor si trinoamelor, plus cea a presei aservita total unei gasti a puterii sau alteia. Dar in orice caz nu aflata in serviciul populatiei sau al interesului public.
Asa cum alegerea lui Donald Trump nu este neaparat o iesire a Americii din criza profunda in care se afla, nici victoria categorica a PSD-ului nu ne garanteaza ca vom iesi din abisul in care ne-am prabusit in tranzitia noastra spre capitalism si spre democratie. Mai ales in mandatele lui Traian Basescu, sustinut violent de majoritatea intelectualilor publici, dar si in primii doi ani de presedintie ai lui Klaus Iohannis.
Liviu Dragnea, omul providential al momentului, dupa o lunga lista de alti providentiali dezastruosi, a venit in fata ziaristelor si ziaristilor sa le spuna, sa ne spuna ce mari cheltuieli va face in anii urmatori PSD din banul public. Aproape nimic despre venituri, despre investitii romanesti sau straine, absolut nimic despre legaturile cu economia mondiala, din care, vrem-nu vrem, facem parte, si nici despre optiunile geopolitice pe termen scurt si mediu. Putem presupune ca nu ne vom apropia de Grupul de la Visegrad si ca vom fi cei mai docili executanti ai politicior dictate de la Berlin. Numele de prim-ministri si ministri PSD-ALDE care circula deja nu prevestesc nimic bun. Doar o imparteala satisfacuta a prazii, asa cum PSD a reusit si in legislaturi anterioare, cele ale lui Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase sau Victor Ponta.
Valurile schimbarilor globale, amorsate de vointa popoarelor, iar nu de liderii lor dispretuiti si cartelati, lovesc si Romania, iar PSD nu e de crezut ca va reusi sa se imbogateasca inca o data. Cateva luni vor fi poate suficiente ca sa le spulbere, marelui partid si liderilor lui imbatati de victorie, iluziile de inavutire rapida. Lumea si Romania s-au schimbat si se schimba in fiecare zi brutal chiar daca media romaneasca, preocupata doar de ordinele stapanilor sai, aduce prea putine informatii externe, si acelea deturnate in directia intereselor proprii.
Klaus Iohannis a fost adus la putere de Traian Basescu si grupul sau apropiat (se vede tot mai clar), de forte oculte romanesti si straine, livrandu-i-se populatiei o naratiune ridicola pe baza de Facebook, diaspora si tineri frumosi si liberi. Omul insa se dovedeste cu totul nepregatit pentru greutatea functiei sale si poate deveni un real pericol pentru tara. Pe unde vom scoate camasa ?

Petru Romosan      
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page