Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Promisiunile electorale sau lungul drum de la dorinta la putinta

    Fara promisiuni, campania electorala ar fi un nonsens de felul nuntii fara lautari. Iata de ce se promite pe rupte, cele mai multe promisiuni fiind atat de substantial mincinoase, incat nici macar catindatii plasmuitori si indrugatori nu cred in infaptuirea lor. Cu toate astea campania merge mai departe cu dezvaluiri si acuzatii socante (ca, de, asa este democratic: alb si negru inversate,/scopul dupa cum socoate), cu un bombardament din ce in ce mai intens din partea ofertantilor si cu scene de un penibil desavarsit, astfel ca in final castiga taman aceia care au pus cel mai zdravan umarul la crucificarea Romaniei.
    Bunaoara, alegerile sparlamentare din 11 decembrie au fost castigate cu un scor zdrobitor (aproape 50%) de catre PSD, un partid care n-a pierdut alegerile chiar si atunci cand, prin aliantele injghebate, era trimis in opozitie. Ca si cum nu el, preaproteicul partid in forma si identitate, ar fi fost  cel mai mult timp la guvernare in 27 de ani de postdecembrism, incat tara s-a ales cu intreaga economie pe butuci si o datorie externa de circa 100 miliarde dolari, iar poporul (Tudor Vladimirescu spunea in anul 1821: „Patria se cheama norodul, iar nu tagma jefuitorilor!”) s-a vazut adus la sapa de lemn si carmuit de ciocoi, o tagma de japcasi si tradatori mult mai detestabila ca fanariotii, fie si pentru faptul ca aia, in marea lor majoritate, erau straini de neamul romanesc si nici pe departe atat de bine organizati!
    Sau este cineva asa de naiv incat crede in parascoveniile pesediste din campania electorala, despre care controversatul Liviu Dragnea sustine sus si tare ca vor fi infaptuite pina „la virgula”? Pai, programe cu proiecte si cifre seducatoare (scoli, spitale, majorari de lefuri si salarii etc.) au mai fost in aproape trei decenii de guvernari din rau in mai rau (puteam altminteri ca in Uniunea Europeana sa fim fruntasi la infractiuni precum talharia si codasi la toate capitolele ce privesc nivelul general de trai?!), incat te bate inteleptul gand ca romanii neguvernati n-ar fi ajuns intr-o situatie mai cumplita ca dupa un razboi. Da, caci oricat ar fi de nimicitor, razboiul nu distruge fundamentele unui popor (romanismul, in cazul nostru) si nu-i secatuieste resursele moral-spirituale de-a fi ceea ce-a fost candva, ba chiar mai mult.
    Dar toate partidele postdecembriste, in primul rand PSD si intruchiparile sale premergatoare, exact asta au facut: au izgonit din tara milioane de romani si, neoferind nici modele si nici certitudini de viitor (unde sunt proiectele de tara?), ii incurajeaza pe tineri sa urmeze aceeasi cale - dureroasa pentru ei ca indivizi si catastrofala pentru Romania.
    N.B.: Cum spuneam si altadata, bani sunt pentru achitarea datoriei externe si satisfacerea unor indreptatite asteptari din partea cetatenilor, ba chiar si pentru relansarea economiei. Dar pentru asta ar trebui ca, prin confiscarea averilor nelegiuite, aripa onesta din PSD sa-si rupa maneca de talhari si corupti. Atata doar ca taman nucleul conducator din PSD este penal cu acte in regula, iar ceilalti (dupa sparlamentare cu atat mai vartos) inteleg sa faca zid de aparare in jurul acestora...

    Sighetu Marmatiei,                                                         
George PETROVAI
         17 dec. 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page