Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎN PREAJMA ANULUI NOU 2017

Paul LEIBOVICI

Focuri de artificii trase pe strazile oraselor, orchestre pe scenele centrale, dansatori in costume nationale traditionale, luminile stralucitoare a caror raze descopera principalele monumente din diversele capitale ale lumii, patinuare aglomerate in care fiecare se simte o stea sportiva, stralucirea noptilor geroase nu vor putea retine pe bastinasi, vizitatori la vatra calduroasa si primitoare. Copiii, tineri, maturi si batrani! Toti... absolut toti imbraca hainele sperantei privind spre Noul An cu incredere, veselie, sperante!
 
E noaptea cantarilor, a viselor, iubirilor, dragostelor! Intregul GLOB isi imbraca haina de sarbatoare. Traditiile popoarelor reinviu prin case si pe cele mai indepartate ulicioare! Cantul si voia buna se revarsa intr-un galgait continuu!!!

Companiile franceze –specializate in organizari de petreceri, a celor dornici sa-si sarbatoreasca inceputul de AN NOU, in mod original, pun la dispozitia populatiei – a celor dornici de petreceri, autobuze cu care acesti petrecareti, pot sa-si petreaca noaptea de 31 decembrie in diverse provincii, cabane pe varfuri de munte si chiar calatorind pe vase de-a-lungul Senei. Companii britanice precum Britanny Ferries –in anul acesta vor organiza cateva revelioane a caror atractii deosebite vor tine 4-5 zile.

Un revelion, Sahara marocana promite a intrunii peste 1000 de petrecareti-excursionisti, care vor avea parte de o caravana pe camile, iar la umbra palmierilor vor fi amenajate mese festive cu bauturi si mancaruri traditionale ale regiunii. In acea noapte sahariana - a Noului An – chelnerii vor purta costume beduine, iar tavile cu exceptionalele gustari, vor fi presarate de cele mai gustoase bauturi locale.

Ierusalimul – reprezentant al celor trei religii evreiasca, crestina si musulmana, isi va primii oaspetii pentru sapte zile. Timp in care oaspetii vor putea vizita si petrece atat la Marea Moarta, pe muntele Maslinilor, la Biserica „Inaltarea Domnului" din Bethlehem si pe frumoasele si elegantele plaje de pe malul Marii Mediterane, a caror restaurante vor fi deschise 24 de ore.

Cu toata ca iarna irlandeza este aspra, temperaturi care incep cu minus grade si ingheturi, populatia Irlandei –cunoscuta ca, plina de caldura, organizeaza revelioane la Dublin, „New Year Festival", unde nu vor lipsi cantarile clasice si iluminarile orbitoare ale principalelor institutii si vile elegante. Dar si la Dingle, de exemplu, in sud-estul tarii buna dispozitie, muzica si diversele divertismente vor fi la cel mai inalt grad.

Toscana –printre altele promite a fi – dupa deplinele pregatiri, gata sa-si primeasca oaspetii la cel mai inalt grad. Florenta - va deschide toate muzeele, galeriile si-si va primii oaspetii doritori de a-si petrece Craciunul si Noaptea de Revelion in restaurantele elegante care vor servii cele mai renumite gustari italiene. Numeroasele hoteluri sunt pregatite, in mod deosebit, pentru zilele sarbatorilor traditionale.

Doritorii de a se aventura intr-o croaziera pe Seychelles, pe bordul Sea Peare li se va oferi si cateva vizite in rezervatiile naturale de pe Valea Mai, o vizita la Grande Soeur si la Petit soeur.

In Austria si Elvetia –in unele zone exista traditia costumarii – stridente si neobisnuite, mostenite inca din anul 314, atunci cand se credea ca Papa Silvestru a capturat un monstru de mare care urma sa distruga lumea in anul 1000. Un obicei cu totul original este, rasturnarea pe podeaua casei a unui recipient cu frisca, care este simbolul unui an cu noroc, un an de abundenta.

Dar sa ne indepartam de batrana Europa! Bolivia si Chile – Anul Nou al culturilor aimara (Bolivia) si mapuche (Chile). Sarbatorirea prin ritualuri ancestrale de slavire a divinitatilor, iar in cultura tiwanakota, Anul Nou este sarbatorit prin multumiri aduse divinitatilor Pachamama (Mama pe pamant) si Tata Inti-tatal Soare, mai ales pentru roadele recoltelor. In provincia Araucania, comunitatea mapuche pastreaza obiceiul de a se scalda in apele reci-un ritual de purificare.
 
In Brazilia, la festivitatile din ajunul Anului Nou, localnicii participa la ritualul de omagiere a personajului Iemanja-zeita marii care a ajuns pe pamant pentru a impartasii oamenilor dragostea - de aceea se lanseaza pe raurile tuturor proviziilor, barcute de hartie in care cate o lumanare insoteste imaginea zeitei. Tot in ape sunt aruncate - drept ofrande - crini si trandafiri albi.

In Panama, se pare, tara in care traditiile Anului Nou aduc cel mai mare zgomot de pe planeta: locuitorii se intrec in strigate, fiecare bate in ce nimereste numai ca zgomotul sa, crape cerurile! Astfel, vor fi alungate relele, ghinioanele si spiritele rele.

Vietnamul isi incepe cu intarziere sarbatorirea Anului Nou - doar la 21 ianuarie sau chiar la 18 februarie, in functie de an. Vietnamezii cred ca in fiecare casa se afla un zeu, care in ziua de Anul Nou calatoreste pe spatele unui crap catre cer. Tocmai de aceea fiecare vietnamez obisnuieste sa cumpere cate un crap viu, caruia ii da drumul intr-o apa curgatoare.
Dragi prieteni, dupa ce ati petrecut Revelionul la voi acasa sau in una din localitatile pe care le-am pomenit mai sus - aveti prilejul de a mai petrece odata si cu popoarele a caror revelioane, „Anul Nou" sunt la alte date calendaristice decat cele obisnuite.
----------------------
Paul LEIBOVICI
Ashkelon, Israel
decembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page