Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

BINECUVÂNTATA VACANTA DE IARNA

Mariana Vicky VARTOSU

O vorba veche, romaneasca zice „mai rarut ca-i mai dragut” - definitie pe care noi cenaclistii lui Duiliu Zamfirescu am decis s-o urmam. Asadar suntem in vacanta de iarna. Dar, trebuie sa subliniez ca pana la aceata vacanta declarata ne-am intalnit, s-a citit. Si ne-am bucurat de creatiile noastre de-a lungul toamnei si pana la mijloc de decembrie, asa cum stiu cei intr-o pasiune sa o faca. Mai exact, de ziua Stefaniei Oproescu (6 decembrie) a avut loc ultima intalnire a anului 2016. Printre noi, vechii cenaclisti, au venit nume noi, Agafia Dragan si Pompiliu Cretu ambii poeti; dar au revenit si nume vechi „cu state, in ale literaturii: Gheorghe Mocanu, care ne-a incantat cu un poem in proza dedicat memoriei parintilor sai si alte poezii, cat si Lili Goia care nu s-a dezmintit: a analizat, la sange” textele auzite.

Am salutat saltul calitativ al poetei Raluca Marina Baciu, dar am si savurat poezie patriotica semnata de Petrache Plopeanu. La proza, Stefania Oproescu s-a intrecut pe sine. Ne-a citit o buna parte din nuvela(?) „Stefania”, nuvela care a capatat viata pornind de la abandonata idee a lui Mircea Eliade care a preferat-o pe Cristina. Stefania Oproescu si-a asumat ideea si responsabilitatea proiectului, realizand aceasta nuvela. Despre text, idee si concept si-au exprimat pe rand parerea Constanta Cornila. Elena Stroe-Otava, Gheorghe Neagu (care a sugerat autoarei o indrazneata abordare?!), Petrache Plopeanu si Nina Plopeanu.

Toate recomandarile au fost receptionate, pe care dintre ele le va urma autoarea, ea va decide. Poetul Pompiliu Cretu, mai nou printre noi, un veritabil versificator cu talent si mesaj, (gandul ma poarta spre Viorel Munteanu) dar mai ales cu poezie personalizata, cu adresant cunoscut ne-a amuzat, bucurat, fara sa faca prea multe valuri, fara pretentii literare, cum a marturisit domnia sa. Poezia intelectualista a Agafiei Dragan a starnit oarecare rumoare prin noi, prin esenta, condensare si frazare. Dar despre tehnica... nimic de spus.

Tema si solutia poetica a Agafiei Dragan este una singura:iubirea.Constanta Cornila a citit un numar de poezii (cinci-sase), poezii care au starnit pareri diferite. Subscriu parerilor Ninei Plopeanu si Petrache Plopeanu cu un amendament: poeta Constanta Cornila s-a detasat de mult de poezia intimista, nu numai prin aceste poezii citite in cenaclu (vezi ultimile doua volume aparute) abordand si atacand cu mare iscusita teme majore, cu adevarate idei filosofice in exprimare.

Poezia Constantei Cornila nu mai una de citit la gura sobei, de a ne relaxa inainte de culcare. Ionel Moni Constantin a citit o ebosa a unei viitoare proze, Marul de langa drum. Deloc multumit, a acceptat toate sugestiile, insusindu-li-se. Mariana Vicky Vartosu a citit o proza „Casa viselor intr-o rodie”, pe care poetul Petrache Plopeanu a incadrat-o la literatura urbana.(punct). Sigur, au mai fost voci(de bine) dar...veti citi textul si veti decide singuri. Meteoric, prin cenaclu a trecut si lord Denciu, sau IDD, analizand textele auzite, si bucurandu-ne cu decodificari proprii. Tot in aceasta toamna s-au mai petrecut lansari de carte (doua dintre ele fiind ale colegilor de cenaclu): prima s-a petrecut la Odobesti unde s-a lansat volumul de rondeluri semnat de Ionel Moni Constantin, al doilea a fost volumul de critica al Mioarei Bahna „Dintre sute de femei” - protagoniste ale cartii fiind si patru scriitoare vrancene, Stefania Oproescu, Nina Plopeanu, Mariana Rogoz si Mariana Vicky Vartosu; a treia lansare de carte - inedita – a fost lansarea (prezentarea) celor doua volume de proza semnate de Gheorghe Andrei Neagu, „Tabara damnatilor” si „Un securist de tranzitie”. Acest autor, Gheorghe Andrei Neagu, s-a bucurat de o prezentare ca la carte facuta de prietenul si colegul de cenaclu al domniei sale, poetul Petrache Plopeanu. Cine vrea sa se convinga, sa acceseze you toube cu titlurile cartilor si va avea bucuria descifrarii in cheie a celor doua volume ale lui Gheorghe Andrei Neagu. Asa cum m-am obisnuit inchei prezentarea cu cateva versuri ascultate in cenaclu:
„Despre tine, mai stiu ca ai fost/ Cu ce rost/ cu ce aspru canon/ te-ai zbatut ca o cruce cuprinsa de ierburi vrajmase/ si-ai ramas langa gura de slova romana?/ Vor putea sa iti dea peste mana/ vor putea cei cu glasul afon/ sa te-acuze de lase/ de absurde tradari in soboare papusi?/ Tu, chiar tu,/ sprijinind false usi?!/ Duhul sfant va rosti acel Nu/ acea stigma in palme ce scrie/ o vesnicie/ ca si limba ce stie-a rosti/ si abies, si puer si fratre.../ Antime, hai frate,/ invata-ne toate simtirile-n neam!/” Acest gen de poezie patriotica moderna este semnat de talentatul Petrache Plopeanu care adauga talentului sau vasta sa instruire culturala.

Dragii mei, va doresc un AN Nou linistit cu Multi ani plini de sanatate!
La multi ani, 2017!
--------------------------------
Mariana Vicky VARTOSU
Focsani, Vrancea
noiembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page