Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

HABEMUS PARLAMENT

Dupa lupte seculare, care au durat 3 zile, 15 ore si ceva minute, BEC a reusit ceea ce putea sa faca in mai putin de 24 de ore. Cu Fan Curier. La noi, insa, posta speciala functioneaza ca pe vremea raposatului.
Tara are un nou Parlament. Cu 279 de alesi prin usa din fata si restul pana la 464 prin cezariana. Oricum, mai zvelt, chiar daca nu sunt 300 cum a vrut boborul. Mult mai uscat si cu ceva pete transferate din anteriorul. Pete ce vor fi scoase la lumina la fiecare spalare a rufelor in cele doua camere, de catre spalatoresele de partid.
Cum anticipa lelea Safta, mass media, in special cele doua mocirle, Antena 3 si Romania Tv, si-au tot dat cu presupusul asupra unei situatii clare de la bun inceput, cautand sa tulbure apele cu totul de fumigene, unele de rasul curcilor. Doar-doar vor declansa un conflict de proportii balcanice intre Johannis si Dragnea. Comportamentul civilizat al neamtului imi era cunoscut, ceea ce mi-a intrecut asteptarile a fost atitudinea tovarasului-baron de Teleorman !
Stanga a castigat cu 45,5%, avand  sustinerea a 3,2 milioane de alegatori, Dreapta luand restul de 64,5%.
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2016-21475628-harta-interactiva-cum-isi-impart-partidele-politice-cele-448-mandate-parlamentari-fiecare-judet-din-tara-vezi-care-sunt-noii-deputati-senatori-fiecare-partid-fiecare-judet.htm
Numai ca Dreapta, supusa de-a lungul anilor, atat tirului distrugator al adversarilor, cat si a propriilor „membri”, dastepti, plini de complexe de superioritate sau cu misiuni „speciale”. Deocamdata nu exista nicio sansa de unitate a Dreptei pentru a crea o coalitie credibila.  
Am avut tot timpul senzatia ca PNL, cel mai reprezentativ partid al Dreptei, nici nu si-a prea dorit sa castige aceste alegeri. Exista numeroase argumente care sustin afirmatia. Programul PNL, foarte asemanator cu cel al PSD, nu a fost prezentat cu convingere de catre lideri, cadrele judetene au mimat mai mult implicarea ... Nu cred ca se poate vorbi de tradare (!?), ci mai mult de o nemultumire surda cu privire la miscarile neinspirate la varful partidului. Nerealizarea unei fuziuni rapide, lipsa de reactie rapida la atacurile oponentilor politici, pastrarea unor figuri (sic!), e drept nepenale, dar mult erodate in timp, acceptarea unor compromisuri politice in Parlament s.a. au fost taxate de electoratul albastru. Prin neprezentarea la vot.
Urmeaza secerisul de iarna. Nu numai la PNL, ci la toti perdantii acestor alegeri. Demisiile de onoare au inceput, deja, sa curga. In randul celor care au onoare. Altii, cu siguranta, prin tupeul cunoscut, vor trambita ca sunt invingatori. Intre timp, meciul de wrestling dintre Kiseleff si Cotroceni, intretinut cu mangalul de slaba calitate al presei libere, s-a calmat. Liviu Dragnea a inteles ca neamtul nu are cum sa nu aplice Legea si sa nu tina cont de criteriile de integritate anuntate inainte de alegeri.
In ciuda tuturor presiunilor, Dragnea va inainta o propunere rezonabila de prim ministru, el rezervandu-si rolul de supraveghetor sef in Comisia de monitorizare a activitatii guvernului. Ceva dupa model chinezesc, aplicat si de Polonia, unde au fost probleme similare. Lelea Safta a si inaintat doua nume: Flifor si playboy-ul Teodorovici. D’ale femeilor !?!
Astfel, s-a deschis calea constituirii rapide a guvernului. Ce are de implementat noul guvern se cam stie. La virgula.
Desigur, sunt multe necunoscute in afara obiectivelor anuntate. Nu s-a vorbit nimic despre reformarea guvernului obez. Nu s-a pomenit nimic de descentralizare, modificarea Constitutiei, reforma administrativa etc.
Oricum, programul anuntat nu va fi usor de aplicat. Costurile neaplicarii lui, la virgula, vor fi decontate intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Toti ceilalti 15 milioane de potentiali alegatori, care nu au votat PSD si ALDE, la care se adauga media, investitorii, organismele internationale etc. vor fi permanent cu ochii pe activitatea cotidiana a castigatorilor alegerilor parlamentare.
Orice pas gresit a coalitiei anuntate va fi exploatat la maximum de Opozitie, care, deocamdata, isi linge ranile. Se pregatesc noi garnituri de luptatori care vor invata din mers manuirea armelor politice inteligente.
Sper sa se incheie perioada marlaniei politice promovate in exces in ultimii ani pe plaiurile mioritice. Ne vom apropia tot mai mult de discursul politic si diplomatia de tip european. Extremistii, ca partid, sustinuti mascat de Ponta, au fost aspru sanctionati de electorat, neintrand in actualul parlament. Pe ici-colo, ii vom intalni prin unele partide parlamentare, dar vocile lor vor fi singulare. De coloratura !
Lelea Safta imi aminteste Marsul de adio al poetului de la Barca.
Nu, nu vreau sa cred ca istoria recenta se va repeta !
Viitorul pare roz ! La munca, tovarasi !
Pentru patru ani „domnii” vor fi la galerie !?! Nici acolo nu-I rau !
Toate bune !?!  
Sergiu Gabureac
VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
gsm_as@yahoo.com
Bucuresti - 39
Informatia, o problema ? O rezolvam impreuna.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page