Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O victorie a « nationalilor »

Principalii contributori la succesul total al PSD in alegerile parlamentare din 11 noiembrie 2016 sunt, in ordine : Klaus Iohannis, Alina Gorghiu si Dacian Ciolos. Niste lideri de anvergura comunala sau cel mult judeteana pot produce o catastrofa daca sunt plasati artificial in arena nationala. Lucru care tocmai s-a intamplat. Cat priveste partidele zise ultranationaliste, ele nu au fost luate in serios de electorat pentru ca in afara de discursul bombastic nu mai propuneau nimic. Ce putea fi concret si credibil din mesajul national fusese deja capturat cu mult inainte de PSD.
Si la Bucuresti, „internationalistii”, globalistii, oengistii de toate obedientele, „sorosistii” au pierdut alegerile. Cu doua mici dar notabile exceptii : partidul lui Nicusor Dan, fabricat recent dintr-un ONG, USR, si partidul lui Traian Basescu, PMP, doua modeste formatiuni incropite urgent pentru nevoile Sistemului. PSD, mostenitorul de facto al vechiului PCR, partidul de suflet al „sovieticului”, rusofilului contemporan cu Stalin, Brejnev si Ceausescu, fostului presedinte Ion Iliescu, a castigat cat toate celelalte partide ce se pretind de centru dreapta la un loc.
Desi se intituleaza social democrat, PSD se instaleaza tot mai clar pe locul vechiului partid conservator din secolul al XIX-lea. Cu o dimensiune sociala puternica in plus, care se explica prin saracia aproape la fel de adanca si de intinsa ca aceea de la inceputul domniei regelui Carol I. Partidului conservator social (PSD) i se adauga, pentru a forma o majoritate stabila, ALDE, noul partid liberal al fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, cercetat penal si el, la fel ca Liviu Dragnea, presedintele PSD. ALDE are o orientare liberala clasica, in vreme ce PNL e o amestecatura ultraliberala, mimand globalismul, controlat de fostii parteneri timp de zece ani ai lui Traian Basescu. Orice apropiere de vechii Bratieni e o impostura, o insulta. Deci, ca si in Franta lui François Fillon (Franta pe care romanii o imita in multe privinte), vom avea o guvernare conservator liberala, chiar daca sub alte etichete aparente. Din carpeli, din imbranceli, s-a constituit o majoritate noua, de o evidenta tendinta nationala. Apele vor fi tulburate doar de aducerea la guvernare a UDMR, o asociatie a minoritatii maghiare, cu eventuale numiri suprarealiste la Ministerul Culturii. Cum si-a permis sa faca deja, cu groasa nesimtire, presedintele marinar Basescu.
Desigur, formarea de catre marele castigator PSD a unui guvern competent, performant si respectat e o alta mancare de peste. O problema cronica in Romania pe care PSD-ul lui Liviu Dragnea si Gabriela Firea nu pare s-o fi rezolvat pana la aceasta ora. Si nici nu da semne ca ar fi capabil sa o rezolve. PSD nu are un prim-ministru anuntat, iar cand Gabriela Firea il propune pe Liviu Dragnea, isi depaseste cu mult competentele. Umbra lui Sorin Oprescu asupra primariei Capitalei ar putea s-o inspire la retinere. Penalii scapati in noul Parlament, care spera ca vor putea desfiinta DNA pentru ca Laura Codruta Kövesi ar fi plagiat se iluzioneaza pe contul lor. Masinaria securistico-judiciara nu va putea fi oprita atat de usor. Si e cu atat mai bine. Dar poate ca SRI-DNA-ICCJ vor avea mai multi clienti, evitati inexplicabil pana acum, din fostul partid al fostului presedinte Traian Basescu, azi senator dupa votul incredibil de duminica pentru noua sa „miscare”.
Va fi sau nu capabil PSD sa sustina un adevarat guvern national ? Foarte putin probabil, daca ne luam dupa experienta din prea lunga noastra tranzitie. Dar, daca PSD va reusi sa impuna un adevarat guvern profesionist, tehnocrat prin competente, Klaus Iohannis va fi transformat la Cotroceni intr-un notar sas, care verifica legalitatea deciziilor. Cu sanse foarte mici de a fi reales. Experientele „internationaliste”, „imperiale” (UE in cazul sau) par depasite, refuzate peste tot, incepand cu SUA. Si e de asteptat ca, dupa referendumul clarificator din Italia, sa vina confirmarile alegerilor din Olanda, Franta si Germania.
Atat Liviu Dragnea, cat si Calin Popescu Tariceanu au probleme in curs cu justitia. Votul de duminica trecuta nu e o hotarare judecatoreasca definitiva, cum gresit isi inchipuie multi. Urmatoarea legislatura ramane inca foarte deschisa, incerta, imprevizibila.

Petru Romosan       

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page