Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Postelectorale…

   Nu stiu de ce simt nevoia sa scriu acest text (poate fiindca s-au adunat in el problemele si sperantele multor romani), daca as putea, as fac aici o insertie de secvente selectate din memorie, din povestirile unor oameni, din cele auzite prin piete, prin mijloace de transport in comun  etc. etc. etc. Nu stiu daca pot face cea mai buna selectie. Dar simt nevoia sa scriu acest text.
   “Cine a stabilit legea asta lectorala,  frate…ca daca nu ai voie sa iei un faras, un chipiu, un kil de faina, se uita vecinii si te intreaba nu pa cine ai votat, ci “cu ce te-ai ales ?...”
   “Eu nu mai cred ca apucam punctul de pensie marit, soro. Mie mi s-o marit splina, ficatul, utilitatile,  da’  pensia?!  Crezi ca astia noi se tan de cuvant? Ca unii din astia noi sunt tot din aia vechii. Unii, am zis, soro! Nu toti. “  
    “Ma, eu nu ma asteptam sa iasa astia atat da bine…Da’ e bine…Numa daca s-or tane de cuvant...Ca unu a iesit guvernator intr-o insula nu stiu care ca le-o promis la oameni numa trei lucruri: apa din adancime, TV prin satelit si…si…si am uitat inca ce. Si l-or votat si s-o ales. Pricepi tu? Doar trei lucruri. Iar astia de-or iesat acu au promis o gramada da lucruri. Macar de s-or face trei dan ele…”
    Un sofer de taxi mi se confeseaza:  “Sunt tot ei intre ei…Ca dupa ce ajung in parlament, se ivesc interese transpartinice. Eu d-aia nu ma mai uit la fotbal…Ca nationala Romaniei nu mai este ce-a fost pe timpul lui Hagi ! Nici parlamentul actual nu mai e cel interbelic!”
    Cobor din taxi in miez de noapte, peste mine nu mai fosnesc “marile bannere electorale”. De undeva, de pe un “cilindru electoral”,  ma privesc niste afise electorale mai mici si ma gandesc ca, daca afisele sunt mai mici, promisiunile pot ramane mai mari. Dar macar oamenii sa simta si ei ceva in buzunar (expresia cea mai des intalnita acum la romani!) din creseterea PIB-ului nostru, competitiv la nivel european.
                                                                                            Ioan Iacob

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page