Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CINCI PICTORI CARE MI-AU PLACUT (2)

Dorel SCHOR

Se intelege ca sunt foarte numeroase operele de arta plastica care ies in evidenta, care plac in mod deosebit privitorilor. Intervine, desigur, factorul subiectiv al consumatorului de frumos, in functie de gust, educatie estetica, preocupari si, nu in ultimul rand, cunostitele sale in domeniu. Am ales, de data aceasta, cinci lucrari, apartinand unor pictori diferiti si realizate in tehnici diferite, care mie personal mi-au placut in mod deosebit.

Alma Redlinger, marea doamna a picturii din Romania, are o foarte bogata opera plastica in care se regasesc insemnele traditionalismului, dar si ale avangardei. Descoperim in lucrarile ei numeroase ipostaze ale picturii. De data aceasta, un colaj. Subiectul colajului respecta una din directiile tematice carora pictorita le-a dedicat numeroase lucrari - femeia.

O lucrare emblematica si importanta pentru creatia lui Baruch Elron se intituleaza "Sustine et abstine" (sustine si abtine-te). Expresia este atribuita filosofului Epictete, reprezentantul cel mai important al stoicismului imperial. Maxima este sintetica si pictura la fel, fiind semnificativa si reprezentativa pentru opera si spiritul care l-a calauzit cu intelepciune pe artist.

Arie Lamdan, pictorul cunoscut pentru tablourile sale suprarealiste, pentru sculpturile surprinzatoare si figurile spectaculare, creaza uneori un univers inedit, descoperind in calmul naturii un loc de visare si fantezie. Peisajul israelian cu multe nuante de verde si putin galben pal, face loc poeziei vizuale cu care pictorul se identifica.

Interesanta este schita de nud a lui Liviu Lazarescu, profesor emeritus la Institutul de arta din Bucuresti, autor al unor carti despre culoarea in arta si tehnica picturii in ulei. De data aceasta, nici culoarea si nici tehnica picturii in ulei nu vin in consideratie ci priceperea de a desena, element de baza si esential in orice opera plastica viabila.

O lucrare florala semnata de pictorul Lipa Natanson incheie scurtul nostru periplu. Tablourile cu flori sugereaza mai intotdeauna seninatate si optimism, iar Lipa lucreaza in buna traditie artistica, in care exista armonie cromatica, lirism si poezie vizuala. La care se adauga si robustetea imaginii, tocmai pentru ca lucrarea se distinge prin esenta si simplicitate.

Dr. Dorel SCHOR
2 decembrie 2016
Tel Aviv, Israel


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page