Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DONALD TRUMP - MAREATA DIN NOU (GREAT AGAIN)

Corneliu FLOREA
                                      
Familia mea, la fel ca milioane de familii romanesti, s-a sacrificat si suferit in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, dar a fost cumplit si inuman dupa ce am fost eliberati de Armata Rosie, dupa ce comunismul Moscovei ne-a incarcerat, terorizat, maltratat si distrus ca natiune in lagarul ei comunist. Printr-o sansa, mai mare decat cea mai mare minune, in 1980 am reusit sa ajungem, Ica (sotia mea) si mine, in lagarul liber de la Traiskirchen din Austria si de acolo in America de Nord, in Canada.

Sunt un om liber, niciodata nu m-am inregimentat in vreun partid sau vreo  asociatie  politica, dar in America de Nord am fost curios, un timp, cum este si cum se face politica democrata. O mare deceptie ce m-a dus la concluzia ca democratia a murit acolo unde s-a nascut; in Agora Atenei. De-a lungul  vremurilor, multe minti luminate au incercat sincer, cu adevarat sa readuca democratia numai in  interesul poporului, nu au reusit din cauza parvenitilor . Astazi, democratia nu e mai mult decat o paiata in mana politicienilor ce vor sa conduca omenirea pretutindeni. Sincer nu ma mai intereseaza democratia nord-americana, si din cei 36 de ani traiti in America de Nord!!! Retin cu admiratie doar pe Ronald Reagan, ultimul mare presedinte american si pe Pierre Trudeau, prim ministru canadian care, impreuna cu cabinetul sau, a incercat totul pentru canadieni si Canada. Si in vara 2016 am fost in Romania, un bazar, un talcioc de vechituri si lucruri rele in care rumanii, manipulati de precupeti straini, forfotesc dezorientati, injurand si scuipand printre dinti pe un sas, adunatura de falsi tehnocrati si bandele parlamentare. Nimic nou de 26 de ani cu exceptia alegerilor din Statele Unite, de la care unii rumani asteapta mantuirea neamului mai mult decat de la „catedrala” lui Daniel Ciubotea sau moastele vreunei sfinte! Nu ma interesa. Fiind insa provocat, am raspuns ce gandeam: „Oricine numai Hillary Clinton, nu!” Desigur, nu m-au lasat pana ce nu le-am spus de ce: „Pentru ca  mi-e sila si lehamite de exponentii globalizarii!”

Americanii l-au ales pe Donald J. Trump, printr-un vot de blam dat situatiei si sistemului in care au ajuns. Hotararea si treaba majoritati americane, dar multi neamericani, de toate categoriile, printre care si unii rumani parca au fost electrocutati si au inceput sa sufle in vant, un drept universal. Inainte de a sufla si io in vant, am cumparat volumul  „GREAT AMERICA – How to fix Our Crippled America” de Donald J. Trump, aparut la Editura Threshold – NY in 2015. Am citit-o si m-am dumirit. A dumiri este un oltenism, pe care l-am auzit si invatat de la bunicul meu insemnand a-si da bine seama cu ce are de a face, de a intelege despre ce este vorba cu adevarat. Cele doua sute de pagini sunt scrise in standardele  propagandelor  electorale, pe intelesul tuturor americanilor, in limbaj bazic cu fraze din propozitii simple si scurte toate terminandu-se cu inductia aceluiasi slogan: „America e infirma (crippled)”! Eu, Donald J Trump, sunt singurul dintre toti americanii care o pot face din nou (again) mare, mareata (great) prima si cea mai mare putere din lume – „You gotta believe” – asa isi incepe scriitura cu un slang american dupa care urmeaza 17 capitole de propaganda electorala in care aflam cat de mare este el, Donald Trump, de ma intreb de ce nu si-a intitulat cartea „The Great Trump”(again) precum regii si imparatii din trecut fiindca are si orgoliu din belsug.

Primul capitol – „Winning again” –aflam despre „our very stupid leaders in Washington, DC”, Daca Trump, americanul afirma acest calificativ despre liderii lor din Washington, io nu-l cred, fiindca si americanii stiu ca liderii lor nu-s prosti, prosti ci doar isi vad de interesele lor fara sa-i intereseze, catusi de putin, epitetele. Toti sunt la fel pentru ca se fac bani grei din politica in zilele noastre, in toata lumea. Astept sa-l vad la Casa Alba, cum va  incepe sa o supraetajeze, in fiecare an  presedintial cu cateva etaje, fiindca stim ce interese majore are in constructia cladirilor-tur ce sunt afaceri banoase. Subliniaza ca in afacerile sale  creeaza job-uri chiar si pentru imigrantii legali. Dupa astea incheie cu crezul sau ca va face, din nou, America Mare… bigger, better and stronger! Mai mare numai daca se mai ciupeste cate ceva de la Mexic sau Canada. Mai buna adicatelea e buna si acum, dar trebuie sa fie si mai puternica, nu pasnica, pentru ca tot dintr-un razboi in altul o duce conform doctrinei Kissinger inca actuala la Washington.
        
Capitolul  2  – „Our unbiased political media” adica, cei din mass-media politica sunt „nepartinitori”. Cunoaste toata lumea mass-media de pretutindeni si noi, majoritatea rumanilor, avem repulsie fata de „nepartinitori” si mercenarii manipulatori de pe la noi. Dar in acest capitol, Donald Trump spune un lucru esential: „Eu cred ca in aceasta tara, marea ei problema este corectitudinea politica” (pag.8) Si eu cred ca a sosit vremea sa se termine cu aceasta botnita impusa impotriva gandirii si exprimarii libere, ce contravine drepturilor fundamentale ale omenirii. Pentru americani, liberi de la inceput corectitudinea politica le vine ca un pumn direct in gura la care reactioneaza. Multi analisti politici independenti, si nu numai ei, sustin ca impunerea, tot mai drastica, a corectitudinii politice asupra sistemul politic a fost unul din motivele nealegeri candidatei Hillary Clinton. Cred pentru ca si eu sunt  indignat, la fel ca foarte multi intelectuali romani, de faptul ca sasul de la Cotroceni a promulgat anticonstitutionala legea 17/2015, prin care putem fi tarati in procese si inchisori pentru gandire si exprimare libera. NU cred ca Klaus Johannis sa-si dea seama ca fiecare pasare calatoare, temporara la Cotroceni, pe ce promulga piere.
 
Capitolul  3  – „Immigration: Good walls make good neighbors” Este capitolul in care se refera la imigrarile ilegale, clandestine, prin intrarea in Statele Unite fara viza autoritatilor americane. Autoritatile estimeaza unsprezece milioane de imigranti ilegali in Statele Unite veniti din toata lumea, prin toate mijloacele posibile. Donald Trump va accepta  numai imigrantii  legali, fiind fiu de imigranti: german dupa tata, scotian dupa mama si american dupa locul nasteri, New York. In timpul mandatului sau promite ca in Statele Unite se va imigra numai legal si pentru inceput va ridica un zid intre Statele Unite si Mexic „Am sa construiesc un mare zid, si nimeni nu construieste ziduri mai bine decat mine, credeti-ma …” (pag. 20), iar la pagina 25 adauga ca in acel mare zid va pune usi frumoase prin care oamenii sa intre legal. Americanii l-au votat si pentru acest great wall, fiindca rata somajului american a crescut mult si ei cred ca una din cauze este si acest val de imigranti ilegali si au ceva dreptate. Donald Trump e mandru de planul lui si-si compara viitoarea capodopera  cu The Great China Wall si Israel Wall, comparatii mult discutabile, indeosebi cel al zidului israelian, care pur si simplu i-au getoizat fortat pe palestinienii acelui pamant. Acest fapt este cunoscut de toata lumea dar il evita a-l discuta pentru ca este etichetat politic incorect.
   
Capitolul  4  – „Foreign Policy: fighting for peace” – Frumos, dar scandinavii sa nu sara imediat in sus pregatindu-i Nobel-ul pentru pace, ca lui Obama de cum a ajuns la Casa Alba. Atentie, Donald Trump a scris: „America este cea mai puternica tara in lume… si eu abordez politica externa pe o fundatie puternica: o conduc cu forta. Asta inseamna ca trebuie sa mentinem cea mai puternica forta militara in lume” (pag.32)  De retinut, desi nu e o noutate. Noutate este ca noul presedinte ales, mare om de afaceri,  vrea ca tarile pe care le apara, cu armata americana, sa plateasca! Citeaza: Germania, Japonia, Coreea de Sud, Kuwait, Arabia Saudita, despre care spune ca face intre o jumatate de miliard pana la un miliard de dolari pe zi din petrol. Nimic despre scuturile anti rachete instalate in coastele Rusiei, dar nu va trece mult pana cand vom plati, daca nu cumva deja platim,  pentru prezenta lor in Romania. Americani am vrut sa ne apere, in locul unei armate nationale defensive, americani avem, ce ne vor conduce si taxa cum vor. Sa nu uitam ca zonele de influenta intre marile puteri sunt inca batute in cuie, vezi si recentele alegeri din Moldova de Est. Asa ca americanii vin daca pot si pleaca, cu scut cu tot, cand vor rusii. Si rumanii raman in fundul gol in fata rusilor. Uite ca nu am invatat nimic din istoria care se repeta! Cat despre pacea lui  Donald Trump, el are deja in colimator pe ISIS musulman si  Iranul, dusmanul declarat al Israelului.
   
Capitolul  5  – „Education: a failing grade”  un alt american slung in sensul ca educatia americana are un calificativ scazut fiind pe locul 26 in lume, ceea ce pentru Donald Trump este inacceptabil si el va schimba totul si in sistemul invatamantului. A si gasit  tapii ispasitori: Departamentul Educatiei ce trebuie eliminat si sindicatul invatatorilor. Ii doresc succes, gandindu-ma cu tristete cum a decazut si invatamantul nostru romanesc din 1989 sub cei 24 de ministrii, foarte politic corecti, reducand la minimum toate materiile esentiale unei educatii de identitate nationala.
      
Capitolul  6   – „The energy debate: a lot of hot air” – e o dezbatere veche, aspra intre marii consumatori de energie si ecologi avand ca tema global warming fiindca „toata lumea vorbeste de vreme, dar nimeni nu face nimic pentru ea” (pag.61) Statele Unite sunt cele mai mari consumatoare de energie si Donald Trump va folosi, fara restrictie, atat energia din resursele naturale producatoare de o mare cantitate de bioxid de carbon dar va fi preocupat si de  introducerea pe scara larga a captarii de energie curate a vantului si razelor solare. Si-n  Romania noastra, in care in 25 de ani nu s-a mai facut nici o hidrocentrala, nu s-au instalat nici macar niste campuri de panouri solare sau mori eoliene in locul minelor de carbuni inchise. Dezolant, dar mass-media noasta, foarte corect politica, il face cu ou si otet pe un american practic si de mare actiune.
 
Capitolul  7 – „Health Care is making us all sick” = grija sanatatii ne face pe noi toti bolnavi, scrie noul presedinte la pagina 68 si adauga: „politicienii numai vorbesc despre a face” Ai nostri sunt mai grozavi; vorbesc si promit a face, dar fac numai pentru ei orice, prin toate mijloacele ilegale. E drept ca sistemul sanatatii american este complicat, greoi, parazitat si foarte costisitor in comparatie cu cel canadian total asigurat pentru toti cetatenii canadieni, introdus de Pierre Trudeau. Donald Trump se angajeaza sa schimbe, sa imbunatateasca si sa asigure un sistem medical pentru toti americanii. Good luck, Mister President, we keep a finger cross for You!
 
Capitolul 8  – „It is still The Economy, stupid” De ce un asemenea titlul? Pentru ca Donald Trump scrie ca in Statele Unite traiesc 46,5 milioane de oameni in saracie (pag.81) iar la pagina urmatoare adauga: „Acum, aceasta tara este la ananghie financiara. Datoria noastra nationala este de 19 trilioane” Ohauuu, intr-adevar e vorba de o economie prost condusa - ca in Romania - si Donald Trump spune ca aceasta se datoreaza politicienilor de la Washington. E la fel ca noi, cu deosebirea ca politicienii nostri sunt si mai corecti politic, corectati de Bruxelles!  Noul presedinte ales are ocazia sa repete, si iar sa repete, ca nu este politician ci un om de succes in afaceri, deci se pricepe la economie si e convins ca va redresa economia americana from stupid economy to  smart economy venind cu un plan bine intemeiat, agresiv si viabil. Ce incurajator, la noi nu apar asemenea luptatori pentru binele romanilor, politicienii nostri doar palavragesc si se balacaresc...

Capitolul  9  – „Nice Guys can finish first” – Cine este baiatul sau tipul placut? Donald Trump asa se recomanda: „Eu sunt un tip placut. Eu cu adevarat sunt. Dar am un obicei neplacut, pe care politicienii de cariera nu-l au: Eu spun adevarul. Nu ma sperii sa spun exact ce cred...” (pag.89) Este si el in campanie electorala si se prezinta dupa firea lui: direct, tare, orgolios, are o mare avere muncita, nu cere bani de la niminea pentru cea mai scumpa campanie electorala din lume. Nu vrea sa ajunga un presedinte dator unuia sau altuia, unor lobbisti! Are o parere foarte proasta despre lobbisti de la Washington: „Ei castiga multi bani vanzand influente” (pag.94) Aceiasi parere proasta o are si despre Obama, poate si mai proasta fiindca a fost presedintele ce nu a facut nimic pentru americani in opt ani de zile. Dar el, Donald Trump, va urni, va impinge Washingtonul in directia cea buna pentru ca crede puternic in munca, in valorile traditionale, in constitutie, in steagul american (El s-a nascut in 14 iunie, ziua steagului american)  Adauga ca  e un tip frugal in multe (nu le enumera, sic!) si  un republican conservator (pag.98)  Multe vrea sa faca... Succes! Presa americana de cealalta parte, cea politically correct, a afisat cu litere de-o schioapa, repetat ca Donald Trump va spune orisice numai sa fie ales. Dar ceilalti nu fac la fel? Toti sunt la fel in campanii electorale, dar politicienii romani, de azi, ii intrec pe toti in promisiuni mincinoase si slugarnicie fata de stapanii lor.

Capitolul 10 – „Lucky to be an american” Acest noroc se datoreaza drepturilor pe care le au  americanii: liberi, egali, sa se afirme prin munca si talent, sa-si practice religia si sa-si exprime ideile si opiniile despre orice si oricine (pag.101) Este un scurt capitol prin care Donald Trump se etaleaza ca american in felul lui, in drepturile sale. In  Florida, la Palm Beach are o proprietate numita „Mar-a-Lago” (cu 128 de camere) si in fata careia, pe un catarg de peste 25 de metri, a ridicat un steag american de vreo 25 de metri patrati (pag.102) Bravo lui, e american nascut in Day Flag – 14 iunie. Si a urmat grotescul. De la primaria orasului a primit o adresa sa dea steagul jos ca e prea mare, nu se incadreaza in dimensiunile reglementate in acea zona! (nu folosesc epitete, nu comentez, le las cititorului...) Nu stiu cum a comentat Donald Trump, dar le-a spus categoric ca nu da steagul jos. Cei de la primarie, i-au dat o amenda de 250 de dolari pentru fiecare zi cat va mai sta steagul american inaltat pe catarg. Automat, Donald Trump a dat primaria in judecata pentru ca i-au fost incalcate drepturile constitutionale si a cerut o despagubire de 25 de milioane de dolari. Modesta pretentie si a castigat!  Dar pana la verdict, amenda s-a ridicat la 120.000 de dolari, pe care trebuia sa o plateasca primariei. Nu a platit-o primariei, a donat suma veteranilor din razboiul din Iraq si a conchis: „Acest steag simbolizeaza patriotism” M-a impresionat, pe mine si pe multi alti. Am redat telegrafic acest episod cu gandul sa sensibilizez pe conationali mei romani sa fie patrioti, sa-si inalte tricolorul...
        
Capitolul 11 – „The Right to bear arm” = dreptul de-a purta arma, este stipulat in cel de al doilea amendament al Constitutiei Americane: „Dreptul oamenilor de a detine si purta arme, nu va fi incalcat” (pag.109) E un drept de aparare, defensiv impotriva celor ce foloseau armele ofensiv, agresiv. Asa a ramas in constitutie, batut in cuiele  shall not be infringed, cu toate cazurile de crime abominabile si proteste vehemente de schimbarea sau chiar abolirea acestui amendament. Donald Trump spune ca detine arme, e dreptul lui, si se simte mai sigur, el si familia lui. Dar, pentru ca, criminalitatea a crescut atat de mult este de acord cu controlul armelor, permisele de port arme si pedepse foarte mari criminalilor. Aceasta pozitie au avut-o si presedinti anteriori deoarece Constitutia Americana este tabu pentru toti americani. Nu e precum in Romania postdecembrista, unde, care cum ajunge in parlament sau guvern se repede la constitutia tarii sa o schimbe cum vrea…
      
Capitolul 12 – „Our infrastructure is crumbling”  ( crumble = a se faramita, farama, darama) Chiar asa sa fie in Statele Unite? Mie nu mi s-a parut si in 35 de ani am sofat-o toata: din Alaska in California, de la Atlantic la Pacific. Dar, ma rog, e campanie electorala si Donald Trump scrie: „Intreaga noastra infrastructura nationala se faramiteaza” (pag.120) Apocaliptica situatie datorita politicienilor care nu au facut nimic si intre timp au si cazut 600 de poduri ( tot pe pagina 120) Mai aflu ca dupa Forumul Economic Mondial, infrastructura americana este numai pe locul 12 din lume. Viitorul presedinte e foarte surprins ca olandezii si spaniolii i-au intrecut, iar chinezii construiesc un oras nou in aproximativ 12 minute! Mare minune, dar asta nu e nimic, sa vada el minune dupa alegerile romanilor din noiembrie dupa care, in 10 minute ii intrecem si noi in infrastructura!
 
Capitolul 13 – „Values”  Frumos, patetic capitol despre valori, punand familia pe primul loc si exemplificand cu familia parintilor sai si a sa personala, recunoscand deschis: „Am fost mult mai bun tata decat sot” (pag.129) Recunoaste ca facut si multe lucruri gresite, dar fiind religios, considerand credinta religioasa valoroasa, a invatat sa munceasca, respecte si aplice putere gandirii pozitive. Si cu acestea a castigat un alt mare numar de suporteri, de voturi. Pe toate acestea le suplimenteaza cu: „In fapt adancile noastre radacini in credinta religioasa a facut aceasta tara mare” (pag.131) Alte aplauze, alte voturi. Si asa, din fapt in fapt, ajunge la valoarea traditiilor religioase si american-nationale ce trebuiesc pastrate si respectate. El, Donald Trump, le va respecta ti apara.

Capitolul  14 – „A new game in town” Este o folosita expresie americana cand ceva nou urmeaza sa se intample in oras. In acest capitol aflam ce jocuri va face Donald Trump in Statele Unite cand va fi la Casa Alba, unde in loc de politicieni va aduce oameni cu discernamant, isteti, buni afaceristi, pentru ca: „Noi suntem unici printre natiunile lumii, trebuie sa conducem, nu sa fim condusi” (pag.136) Clar si continua cu America  este conducatorul lumii libere si o va apara… nu ca Obama, despre care scrie ca e awful president  folosit in sens figurativ de groaznic, mizerabil. Cat despre el repeta ca reface America Mare prin lege si ordine, dar si restul lumii se va schimba pentru ca: „Presedintele Statelor Unite este cea mai puternica persoana in lume” (pag.142) Superbie si ultraj la adresa modestei democratiei, a linistitei si binefacatoarei pacii, inviorand marile stafii istorice ale celor doua razboaie mondiale, incitand si excitand pe alti mari lideri si presedinti megalomani. De retinut din acest capitol si afirmatia: „Noua nu trebuie sa ne vina presedintele Israelului si sa explice Congresului ce am obisnuit sa sustinem, sa aparam” (pag.138)  Au invatat deja si stim si noi.

Capitolul  15 – „Teaching The Media dollars and sense” E un titlu in contractie, cum se obisnuieste si-n presa americana, lipseste cuvantul despre – about. Nu are importanta, important este ca americanii, si alti curiosi din jurul lumii, afla ce avere a declarat Donald Trump cand si-a depus candidatura la presedintia Statelor Unite, declaratie obligatorie. „Eu am completat 92 de pagini de dezvaluiri financiare. Averea mea depaseste 10 miliarde dolari” (pag.148)
 
Capitolul  16 – „A Tax Code that works” Si porneste de la „Codul curent – federal - e nebun” (pag.151) pentru ca are 74.608 pagini, si pe care el are sa-l simplifice, imbunatatindu-l asa scrie si semneaza. Nu ma pricep, nu ma implic, redau ce citesc pentru cei interesati de Donald Trump. Viitorul presedinte are planuri mari de reforma a sistemului de taxare-impozitare, cum au toti candidatii la presedintia americana sau aiurea. Pe urma o lasa cum a fost sau si mai rau. Donald Trump fiind finantist are un plan bine compilat de la predecesori dar expus in maniera proprie, trompista (un cocktail din trompeta si Trump) Nu ma pricep nu ma implic, doar imi aduc aminte de contabila care ne facea anual income tax-ul. Intr-un moment de relaxare. in care criticam taxele canadiene, federale si provinciale, a spus „asa cum unii sparg bancile sa ia bani, altii sparg orice cod fiscal sa nu dea bani” Mi-a venit in minte acum.
         
Ultimul capitol – „Making America Great Again”. Este laitmotivul fiecarui capitol, refrenul tuturor cuvantarilor electorale pe care le-a tinut din Iunie 2015. Ii dorim succes la afirmatia: „Noi putem lua infirma (crippled) tara si sa o facem mare din nou” (pag.161) Apoi vorbeste despre toate succesele sale in activitatea sa social-economica pe care promite sa o continue la Casa Alba din convingerea personala ca „numele meu a devenit unul dintre cele mai mare branduri in lume” (pag.162) In acest caz ar fi multe de comentat, dar lasam viitoarele fapte sa vorbeasca, cunoscand ca una e campania electorala pentru Casa Alba si cu totul altceva este presedintia in Casa Alba, un sistem complicat, criptic si cabalistic, programat sa transforme si granitul in plastilina, daca e cazul. Oricum, acestui brav american septuagenar, ii dorim sanatate si sa auzim de bine.

***
Am cumparat  „GREAT  AGAIN”, comandata de Donald Trump vreunui hackwriter, nu pentru ca nu ar fi putut sa o scrie el, doar e conceputa dupa ideile sale, dar nu a avut timp, era prizonierul to the live campaign. Am citit-o si  „… am pus-o la pastrare… dar stii, la loc sigur… La un caz iar… pac la „Rasboi”! Din „O scrisoare pierduta” si eu scriu polemica ce vine de la grecescul „polemos” ce inseamna razboi! Sa vad cand apare… primul caz…
 
Pentru Romania spoliata si targuita, depopularizata si deznationalizata de 25 de ani, cu parlamentari mai afurisiti decat hotii de drumul mare, cu un guvern de trepadusi si o institutie prezidentiala umila si aservita tuturor strainilor, de la Washington nu ne putem astepta decat la ambasadori la fel ca precedentii, ordine de supunere, plati pentru scut si conform axiomei „americanii vin cand au interese si pleaca cand nu-i mai intereseaza” cu siguranta ne vor abandona „Rusiei fara frontiere” pentru ca sferele de influenta din 1945 sunt inca batute in cuie… iar brava armata americana s-a retras si din Vietnam, daramite din fata Rusiei…
------------------------
Corneliu FLOREA
Winnipeg - Canada
noiembrie 2015                 


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page