Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare pastorala - Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti

Anul XVI(2016), nr. 338(16 –30 Noiembrie)

           Dragii mei enoriasi!
           Esecuri diplomatice. Ne-a asezat Dumnezeu ,,in calea tuturor rautatilor”, cum ar fi spus cronicarul.  Mereu intre mari colosi, intre mari imperii, care de care mai hamesite, gata sa ne inghita  hulpave, ca sa-si astampere pofta de ,,pamant si apa”, gata  sa ne targuie ca pe dobitoace-n iarmaroc. Randuiala lui Dumnezeu, istetimea mintii diplomatilor nostri, ascutimea sabiilor armatei romane, puterea rugaciunilor,  stralucirea aurului, toate acestea si altele asemenea au facut ca cismele mai-marilor zilei sa nu ne striveasca. Ne-am strecurat cum am putut printre dusmani, printre stanci si maracini, printre fulgere si trasnete, printre bombe si obuze si am tot urcat pe Golgota istoriei noastre de cateva mii de ani. Ne-au udat si ploile, si lacrimile, si sangele, au trecut peste noi toate  vijeliile, toate hulele si valurile, toate veacurile cu ale lor bune si rele. Am stiut intotdeauna ca acolo, sus, este un Dumnezeu ocrotitor, Care vegheaza si nu ne lasa ai nimanui sau la cheremul dusmanului. Am stiut ca tot si toate au un rost, o menire, ca nimic nu e la voia intamplarii. Am stiut intotdeauna, ca ,,apa trece, pietrele raman!”
          Au fost si esecuri si de cateva mi-am amintit de curand, cand diplomatia noastra a dat gres.  
          Marele rege Burebista stapanea o buna parte a Europei din vremea sa. Ii unise pe daci intr-un singur regat mare si puternic, de care se temeau dusmanii. Cand era in culmea gloriei, s-a amestecat in lupta pentru putere dintre Cezar si Pompei. N-a fost inspirat si l-a sustinut pe Pompei, care a fost invins. Atunci Burebista si-a facut din Cezar si din toti succesorii acestuia dusmani de moarte, care nu s-au lasat, pana au ingenuncheat Dacia.
            Mircea cel Batran se incununase domn al romanilor de la  munte pana la mare, din Banat pana-n Dobrogea. Isi  alcatuise o oaste viteaza si bine instruita, gata sa tina piept puhoaielor turcesti din sud, hoardelor tatare de la rasarit, aventurierilor unguri de la nord. Cand era si el in culmea gloriei, s-a amestecat in lupta pentru putere dintre fratii Musa si Mustafa Celebi, pe de o parte,  si Baiazid, pe de alta parte, sprijinind pe cei dintai. N-a fost inspirat nici el, fiindca sultan a ajuns Baiazid si a trebuit sa curga mult sange la Rovine si nu numai, ca sa-i stampere acestuia mania si dorinta de razbunare!
           Nicolae Ceausescu era in culmea gloriei sale, un adevarat rasfatat al istoriei. Tara avea relatii diplomatice  si economice cu aproape toate statele lumii, lagarul socialist il socotea drept ,,copilul rebel”; lumea capitalista il socotea inceputul sfarsitului unui sistem fara perspective de viitor; economia ,,duduia din plin”, poporul mai spera intr-o zi de maine. S-a amestecat in lupta pentru putere de la Kremlin, l-a catalogat pe Andropov ca cel mai nepotrivit succesor al lui Brejnev. N-a fost inspirat, caci Andropov a iesit ,,tar” la Moscova si prima lui grija a fost sa-i semneze sentinta lui Ceausescu!
            Au avut loc recent alegerile prezidentiale in Statele Unite. Tara prietena, aliat de nadejde. Ramasesera doi candidati in cursa: Doamna Clinton si Domnul Trump. Toata clasa politica romaneasca, toata presa romaneasca, video, audio, scrisa, au ridicat-o in slavi pe Doamna Clinton si l-au balacarit pe Domnul Trump. Nu stiai ce sa mai crezi despre americani: cum e posibil ca sa sustina ei un om atat de deocheat, de famat, de nepotrivit pentru o asemenea functie?! Ai nostri erau convinsi, de la mic la mare, ca Doamna Clinton va fi viitorul presedinte. N-am fost inspirati! Mai tarziu, dupa votul final, am aflat adevarul: iesise la vot, cu mic cu mare, America profunda, America conservatoare, care voia sa-si apere valorile fundamentale si in primul rand familia si statul. Domnul Trump era omul cu credinta si respect de cele sfinte, care aseza la locul ce li se cuvenea minoritatile sexuale,  nu se lasa intimidat de acestea; isi propunea sa puna ordine in degringolada imigrarilor, sa restabileasca pacea in lume si multe altele, care ne intaresc convingerea ca lucrarea raului poate fi zagazuita, ca vine vremea cand si Binele va avea un cuvant de spus in lumea aceasta. Mai tarziu am aflat, ca Doamna Clinton era adepta libertatii fara limite in tot si in toate, care ar fi subminat definitiv  institutiile fundamentale ale statului si inclusiv statul. Si, cum politica americanilor este port-drapelul politicii mondiale, valul acesta ne-ar fi acoperit si pe noi! Vom vedea urmarile!
            Ce sa facem pe viitor, ca sa nu mai  avem alte esecuri de genul acesta? Sa ne vedem de treaba noastra si de noi insine, sa nu ne amestecam unde nu ne fierbe oala. Sa avem ca puncte de reper, in politica noastra interna si externa, principiile sanatoase ale Sfintei Scripturi. Ele sa ne fie baza, pe care sa ne cladim legislatia, viata, relatiile sociale, internationale, economia. Sa fim convinsi ca ce e val ca valul trece, ca apa trece, pietrele raman, ca toate sunt cu stirea si cu voia lui Dumnezeu spre pedeapsa, incercarea sau intarirea noastra. Sa fim convinsi ca neamul acesta al nostru are o misiune in istorie, in lume, pe care Dumnezeu i-a dat-o si de care il va trage la raspundere. Sa nu ne batem joc de valorile sfinte, precum viata, omul, credinta, familia, patria. Sa fim convinsi ca puterea si reazimul nostru, carmuitorul si ocrotitorul nostru adevarat este Dumnezeu, iar toate celelalte exista si lucreaza numai atat cat El le permite. Asa vom birui pe mai departe in istorie!
*
             Sfaturi parintesti. Din cartea Parintelui Arsenie Boca, Cararea imparatiei, mai spicuim un fragment:  ,,VEDEREA PRIN VAL. Sa nu se creada ingust, ca dreptul apare numai in religie. Dreptul poate sa se arate in oricare dintre valorile sau talantii lui Dumnezeu. Daca insa abia apare in religie, asta se datoreste faptului ca abia aci se mai stie ceva despre atarnarea omului de Dumnezeu. Deci, purtatorul oricarei valori, daca va ajunge la cunostinta atarnarii sale de Dumnezeu, va ajunge drept. Dreptul e omul lui Dumnezeu, ori de poarta slujba preotului, ori pe-a imparatului, ori pe-a invatatului, ori pe-a artistului, ori pe-a vistiernicului, ori pe-a bogatului, ori pe-a saracului. Un singur lucru i se cere pentru aceasta: sa se cunoasca pe sine ca avandu-si obarsia spirituala si toata inzestrarea de la Dumnezeu. Sunt multi drepti, care nici nu stiu despre ei ca sunt drepti. Pentru ei nestiinta e o mare acoperire de primejdii, si anume, primejdia caderii in mandrie a celor constienti de virtutea lor. In sfanta lor nestiinta, ei sunt simpli ca florile, nu stiu nimic despre frumusetea lor. Pentru cei ce insa au o raspundere intre oameni, e neaparat de trebuinta sa-si cunoasca atarnarea lor de Dumnezeu si Lui sa-I intoarca cinstea si slujba, pe care le au intre oameni.
            Tot ceea ce impiedica aceasta situatie normala e valul de pe minte, e zidul, despartitor de Dumnezeu, al pacatului. Dumnezeu pe toti ii trimite inzestrati si in stare sa fie drepti. Dar, trecand ei prin poarta nasterii pamantesti, iau in spate poveri parintesti, care-i spetesc si-i incovoaie spre pamant. Pe urma, slabiti de osteneala vietii si de mediul inconjurator, greu se vor decide sa reprezinte cauza lui Dumnezeu. ,,Inainte de-a te urzi in pantece..., te-am sfintit si te-am randuit prooroc pentru popoare", zice Dumnezeu lui Ieremia, care se cam lepada de slujba de prooroc. Iona s-a lepadat mult si bine, Petru s-a lepadat; imparati s-au lepadat, preoti s-au lepadat. Se vede ca e un risc al vietii de-a te tine de Dumnezeu. E o ciudata rusine de oameni in a te face mai bun. Iar indrazneala de-a sluji lui Dumnezeu si a-i indemna si pe ei sa-L slujeasca, de cele mai multe ori, te pune in primejdie cu oamenii. E frica oii de lup. Dar daca si Iisus s-ar fi infricosat de oameni si de iad, ce s-ar fi ales de nadejdea noastra ? Taina lui Iisus era ca in trupul Lui se ascundea Dumnezeu; iar taina noastra, a crestinilor, e ca in faptura noastra se ascunde Hristos. Aci e minunea, ca oile biruie lupii, oricat de mare le-ar fi haita. Spre a vedea cu ochii o minune ca aceasta, nu e decat o singura cale de urmat: viata curata, - potrivita cu firea -, care ajuta si oamenilor, si-I ajuta si lui Dumnezeu, ca sa ne poata ajuta. Nu-i alt chip obisnuit de-a surpa zidul si de-a subtia valul ce desparte pe oameni de Dumnezeu si baga haosul in zidire. Caci pacatul desfraului si a toata faradelegea intarzie sau face cu neputinta aratarea si desavarsirea vietii lui Hristos in noi. Ca numai de se va arata viata lui Hristos in noi, vom cunoaste tinta spre care trebuie sa tindem si ne vom intelege rostul pe pamant.
               In copiii veniti dintr-o vietuire curata a casatoriei, precumpanesc inclinarile bune si nu-i biruie imprejurarile rele ale mediului, ce eventual l-ar gasi si, poate ca, chiar impotriva acestui mediu sunt randuiti. Ei sunt de mici mai stravezii pentru Dumnezeu si prin aceasta se vede ca au chemare sa-I fie ucenici, iar, daca vremea le-o va cere, ii vor fi si mucenici. Un barbat de stiinta, care marturiseste in mediul sau pe Dumnezeu, adeseori e mucenic; un conducator de neamuri, daca se declara atarnator de Dumnezeu, de asemenea e mucenic, ca si cum atarnarea de Dumnezeu ar fi o mare slabiciune si vinovatie. Si asa patesc pe rand toti daruitii lui Dumnezeu, cand nu se invoiesc la sfatul lumii, sa talhareasca pe Dumnezeu de darul ce li-1 daduse spre tot lucrul bun, ce au sa-1 implineasca in lume. Cu cat ,,valul” tesut din pacate si asternut peste ochiul constiintei e mai subtire, cu atat cei daruiti afla mai repede cine sunt si ce trimitere au de la Dumnezeu. Iisus, ca om adevarat, n-avea nici un val despartitor, incat la 12 ani spunea dreptului Iosif si Sfintei Fecioare, cu aerul cel mai natural cu putinta: ,,N-ati stiut ca in casa Tatalui Meu mi se cade sa fiu?” Era in templul din Ierusalim, inconjurat de invatatorii legii vechi, intrebandu-i si raspunzandu-le din Scripturi.
                 Deci, sfintii, dreptii prin excelenta, pe masura credintei si a curatiei lor mostenita din parinti si sporita cu propria lor osteneala, sunt o cuvantare vie, pentru ca au intr-insii pe Dumnezeu-Cuvantul, Cel ce striga printr-insii voia Sa catre ceilalti oameni. In jurul acestora se intareste si se intinde credinta si multi se mantuiesc. Prin ei se potoleste anarhia, prin ei se restabileste echilibrul si armonia si prin ei si ceilalti intrevad pe Dumnezeu. Sfintenia e tocmai aceasta transparenta a lui Dumnezeu in faptura Sa, prietenia aceea de mare cuviinta a sufletului cu Tatal sau, singura situatie normala si de la sine inteleasa a omului si a oamenilor.”
*
             Ajutoare si donatii. Incheiem anul 2016, in ceea ce priveste situatia financiara. Multumim lui Dumnezeu si credinciosilor din parohie si din afara parohiei, care ne-au ajutat asa cum au putut dansii sa supravietuim sub aspect economic si sa desfasuram bruma de activitati misionare, pastorale si culturale. De la bun inceput, reamintim ca in parohia noastra nu a fost prestabilita o suma fixa pentru contributia de cult. Am respectat principiul: fiecare daca vrea si cat vrea. Indiferent daca a achitat sau nu ceva pentru contributia de cult, preotul a stat la dispozitia tuturor 365 zile pe an, 24 ore pe zi, iar serviciile religioase au fost gratuite pentru toti. Drept urmare, la sfarsitul acestui an financiar, constatam ca in Malovat 94,12%, iar in Barda 93,47% dintre familii au achitat ceva pentru contributia de cult. La nivel de parohie, au achitat 93,92%. E un procent exceptional. Cea mai mica contributie achitata a fost de 3 lei, iar cea mai mare de 515 lei. Pe locul I, in satul Malovat, s-a situat si anul acesta Doamna Ionascu Maria, cu 515 lei. In Barda, pe locul I s-a situat Domnul Horodnic Tudor, cu 260 lei. Asadar,  si la nivel de parohie, fruntas ramane tot Doamna Ionascu Maria. Si cand te gandesti ca dansa e in varsta, vaduva si tintuita la pat de multi ani de o boala necrutatoare, iar alti ,,buni” enoriasi ai nostri sunt oameni sanatosi, cu stare materiala exceptionala si n-au achitat nici macar un leu…! Orice comentariu e de prisos! Dintre fiii parohiei din afara parohiei, pe locul I s-a situat si anul acesta regretata Doamna Lucretia Omir din Bucuresti, cu 800 lei. Dintre credinciosii din afara parohiei, straini de parohie, pe locul I s-a situat Parintele Protopop Prof. Dr. Ioan Dura din Bruxelles(Belgia), cu  4.722  lei.
           Multumiri cordiale adresam tuturor credinciosilor din afara parohiei, fie ca au avut sau nu vreo legatura cu parohia noastra, care ne-au ajutat cum au putut, constituindu-se ca o a doua parohie! Dumnezeu sa le rasplateasca tuturor!
           Mentionam mai jos fruntasii din parohie si din afara parohiei. Le cerem tuturor iertare ca, din lipsa de spatiu, nu putem sa mentionam langa numele fiecaruia calificativul de ,,Domn” sau ,,Doamna”, dar dansii sunt, cu prisosinta, Domni si Doamne. Asadar, avem:
A.    Contributii de cult:
            a) in Malovat: I. Ionascu Maria: 515 lei; II. Paicu Domnica si Nistor Vasile: cate 370 lei; III. Boruga Ion si Baltac Lida: cate 250 lei; IV. Popescu Mihai: 230 lei; V. Meila Nicolae: 210 lei; VI. Michescu I. Ion(Primarul): 200 lei; VII. Manolea Elisabeta si Surugiu Mihai(fostul primar): cate 170 lei; VIII. Crumpei Gheorghe si Tesila Elisabeta: cate 165 lei; IX. Bobit Gheorghe, Ungureanu Constantin si Coman Vasile: cate 160 lei; X. Tanase-Osiac Dumitru: 155 lei; XI. Tarabac Bebe: 150 lei; XII. Stefu Gheorghe, Craciunescu Tica, Popescu Gorita si Munteanu Nicu: cate 130 lei; XIII. Surugiu Eugenia, Ungureanu Gheorghe, Ghilerdea Sevastian si Oproiu Petre: cate 150 lei; XIV. Cernea Mihaita: 125 lei; XV. Visan Sevastita, Manescu Ion, Paicu Mariuta, Manolea Nicolae, Ionascu Stefan, Tarabac Grigore, Vasilescu Petre, Dima Vasile, Nistor Maria, Crasoveanu Valeriu si Glavan Pompiliu: cate 120 lei; XVI. Caprioru Gheorghe, Ungureanu Dumitru, Popescu Gheorghe, Bucica Bebe si Dragota Nicolita: cate 115 lei; XVII. Bazavan Dumitru, Pereanu Viorel, Surugiu N. Ion, Chirita Toni, Popescu Marga, Rachiunoiu Gheorghe, Ciurel D. Dumitru, Michescu Ion, Paicu Nicolae si Munteanu Iorgu: cate  110 lei; XVIII. Boncioc Elena, Cioaba Margareta, Baleanu Petre, Draghici Ionut-Alexandru, Nistor Ion, Cojocariu Titu, Baltac Guta, Oprisan Sever: 105 lei; XIX. Manolea Grigore, Bobit Claudiu, Coman Constantin, Bazavan Claudiu, Iordache Mihai, Almichi Constantin, Munteanu Dumitru, Bazavan Gheorghe (fostul primar), Pau Claudiu, Baleanu Ioana, Baltac Alexandru, Voican Petre, Caprioru Maria, Manescu Viorel, Manscu Constantin, Bondoc-Ionascu Gheorghe, Ilinca Alexandru, Manescu Vasile, Minune Ion si Munteanu Puiu: cate 100 lei; XX. Ionascu Lucretia, Meila Iancu, Boncioc Dumitru, Almichi Ion si Cioaba Ioana: cate 80 lei; XXI. Coman Dumitru, Voican Ion, Popescu Valentin, Bondoc Eugenia si Pereanu Constantin: cate 75 lei; XXII. Tarabac Angela, Stroie Sever, Popescu Angelu, Popescu Nete, Popescu V. Ion, Pera Aurica, Stefu Constantin, Hurduc Romeo, Nistor Elena, Ciuta Romulus, Meila Emil, Ciobanu Doru, Baltac Petre, Giurescu Lucretia, Oprisan Elena, Ciolacu Dumitru, Manescu Vasile, Haidamac Minodora, Tatucu Grigore si Papa Vergina: cate 70 lei; XXIII. Bobit Gh. Gheorghe, Jianu Stela, Cretu Florina, Mateescu Mihai, Popescu Dumitru, Paicu Sabina, Tarabac Gheorghita, Filip Elisabeta, Bazavan Marin, Surugiu Gheorghe, Michescu Nicolae, Tarabac Lucian, Coman Elena, Ungureanu Florin, Glavan Constantin si Tatucu Marius: cate 65 lei; XXIV. Visan Dumitru, Visan Gh. Ion, Micu Valeriu, Pirici Constantin, Berneanu Alexandra, Craciunescu Florin, Ciobanu Ilie, Cojocariu Daniel, Pau Olimpia, Manescu Iulius, Ciobanu Dumitru, Popescu Elena, Ciolacu-Hotaranu Claudiu, Colibasanu Dumitru, Popescu V. Constantin, Crasoveanu Stana, Craciunescu A. Gheorghe, Stefu Ion, Pau Daniel, Manescu Valeria, Bondoc Alexandru, Iorgovan Viorel, Stefan Stanciu, Guran A. Constantin, Cosma Victor, Trocan Ion, Boruga Mihai, Hurduc Floarea, Badea Ion, Bondoc Anton, Saftoiu L. Liviu, Badea Marius, Badea Constantin, Munteanu Maria si Cioaba Constantin: cate 60 lei; XXV. Gutescu Elena, Omir Sevastian, Glavan Ion, Mateescu Liviu, Ciobanu Alexandra, Boruga Alexandru, Visan Daniel, Crasoveanu V. Valeriu, Meila Dumitru, Blejdea Gheorghe, Cojocariu Ilie, Oproiu Elena, Tarabac Valentin, Meila Costel(I), Lupsa Dumitru, Caprioru Petre, Visan Sevastian, Manescu Elena, Paicu Elena, Meila Pantelie, Sava Ion, Saftoiu Liviu, Pana Viorel, Borcila Vasile, Patrulescu Alin si Ciurel Valentin: cate 55 lei; XXVI. Bobit Gh. Ion, Boncioc Constantin, Popescu V. Vasile, Mangu Constantin, Boruga Stefan, Tarabac Ion, Giura Dragos, Paicu Daniel, Oproiu Vasile, Ica-Caprioru Gheorghe, Odoleanu Valeriu, Bazavan Gheorghe(Ielesnic), Borcila Stefan, Bazavan Jana, Baltac Gheorghe, Tanase Dumitru, Mica Dorinel, Baltac Ion, Glavan Dumitru, Badea Aurel-George, Crasoveanu Marian, Hadarig Mircea, Surugiu Ionel, Surugiu Gh. Mihai, Munteanu Iancu-Sorin, Borcila Elena(Tigareni), Patrulescu Petre, Bora Ion, Samfira Alexandrina, Iorgovan Constantin si Ciurel Florin: cate 50 lei;
              b) in Barda: I. Horodnic Tudor: 260 lei; II. Botosan Dumitru: 230 lei; III. Ivascu Vasile: 225 lei: IV. Popescu Valeria: 220 lei; V. Sfetcu N. Aurel: 190 lei; VI. Sonea Floarea: 175 lei; VII. Pana Elisabeta: 170 lei; VIII. Mihaescu Nicolae: 150 lei; IX. Garbovan Nicolina: 135 lei; X. Curea Gigi si Turlacu Emil: cate 130 lei; XI. Dragomir Badita si Garbovan Ion: cate 120 lei; XII. Rolea Pantelie: 115 lei; XIII. Motreanu Ilie, Luca Nica, Draghia Tudor si Curea Anica: cate 110 lei;  XIV. Dragomir Nicolae, Rolea Ion, Ivascu Ion, Luca Jana, Sfetcu Sorin si Rolea Marina: cate 105 lei; XV. Anghel Nicolae, Pavel Traian,   Dragomir Virginia, Cimpoeru Viorel, Anghel Domnica, Pr. Stanciulescu Alexandru, Seitan Nicolae, Luca-Baleanu Dumitru, Gheran Pantelie, Luca Dana, Sfetcu A. Aurel, Sfetcu George, Stanciulescu Florin, Sfetcu Bebe, Sfetcu Dumitru, Bobocea Savu si Mema Ion: cate 100 lei; XVI. Luca Ana si Mema Stefan: cate 90 lei; XVII. Dragomir Gheorghe: 85 lei; XVIII. Motreanu Elena, Stanciulescu Ion, Mogonea Ion, Malescu Gheorghe, Butoi Ion, Luca Angelica si Mema Gheorghe: cate 80 lei; XIX. Luca Ion, Luca C. Maria, Gheran Paraschiva si Rolea Constantin(I): cate 70 lei; XX. Botosan Elena si Dutoniu Gheorghe: cate 65 lei; XXI. Curea Viorel, Volintiru Ana, Curea Gheorghita, Cimpoieru Tanase, Curea Dora, Curea Petre, Luca Aristita, Luca D. Maria, Rolea George si Coman Elena: cate 60 lei; XXII. Palsu Gheorghe, Mema Margareta si Tanase Maria: cate 55 lei; XXIII. Fruntelata Mihaita, Curea Cristi, Curea Maria, Boroanca Ilie, Luca Gheorghita, Fugasin Aurel, Roata Benonica,  Ivascu Ilie, Curea Ghita, Luca Gica, Avram Polina, Luca Constantin, Luca Marin, Luca Sanda, Luca Radu-Vasilica, Luca Gh. Maria, Stanciulescu Maria, Dutoniu Valentin, Stanciulescu Petre, Sfetcu Doru, Cola Emilia, Bufan Dumitru, Trocan Dumitru, Stoichina Dumitru, Mema St. Constantin, Ivascu Ionut, Avram Dumitru, Stanciulescu Stefan, Mucioniu Dumitru, Zaharescu Gheorghe si Mucioniu Ion: cate 50 lei;
           B. Fii ai satului Malovat din afara parohiei: I. Omir Lucretia(Bucuresti): 800 lei; II. Butoi Denisa(Londra-Anglia): 750 lei; III. Caprioru Marius-Emanoil(Italia): 400 lei; IV. Albulescu Maria (Tr. Severin) si Pera Nicolae(Constanta-CT): cate 300 lei; V. Bogdan Gheorghe-Gabriel(Germania), Prof. Univ. Dr. Ionascu Georgeta(Bucuresti), Avoc. Plostinaru Ramona (Caransebes): cate 250 lei; VI. Craciunescu Codruta(Italia): 221 lei; VII. Boncioc Mircea (Italia), Cioaba Dumitru(Germania), Popescu Mirela(Tr. Severin),  Gogoase Marian(Tr. Severin), Minune Leanca (Timisoara), Paicu Gheorghe(Tr. Severin), Ing. Tesila Doina(Tr. Severin): cate 200 lei; VIII. Vladioniu Mariana(Tr. Severin): 160 lei;  IX. Savescu Aurelia(Tr. Severin): 150 lei; X. Caprioru Viorel(Italia) si Crumpei Petronela(Germania): cate 120 lei; XI. Craciunescu Costel(Italia), Crumpei Ion(Tr. Severin), Matei Eugenia(Tr. Severin), Paulet Iancu (Balotesti-MH), Pera Mariuca(Tr. Severin), Popescu Aneta(Bucuresti), Popescu Constantin (Bucuresti),  Popescu Constantin-Iulian(Italia),  Popescu Ion(Tr. Severin),  Secu Cornelia(Tr. Severin), Tarabac Bebe (Tr. Severin) si Surugiu Gheorghe(Italia): cate 100 lei; XII. Vasilescu Marius(Italia):  60 lei; XIII. Sandu Aurica(Tr. Severin): 57 lei; XIV. Usturoi Valeriu(Tr. Severin): 55 lei; XV. Baltac Ionut(Franta), Bobaiceanu Floreta(Tr. Severin), Borcila St. Stefan (Tr. Severin), Cotea Doru-Daniel(Spania), Garjoaba Daniel(Spania), Iordache Sevastita(Tr. Severin), Pera Alexandru(Tr. Severin), Col. Pera Valeriu(Tr. Severin), Toma Vasile-Florin (Motru-GJ), Turita Laurentiu(Tr. Severin) si Bondoc Viorel(Tr. Severin): cate 50 lei;
            C. Fii ai satului Barda din afara parohiei:  I. Fleck Maria(Germania): 420 lei; II. Trocan Maria(Lugoj-TM): 400 lei; III. Sfetcu Daniel(Franta) si Sfetcu Eugen(Franta):cate 255 lei; IV. Mema Dumitru(Bals – OT) si Prof. Sfetcu Virgil(Bucuresti): cate 250 lei; V. Stanciulescu Cristian(Germania): 210 lei; VI. Mucioniu Ilie(Tr. Severin), Rolea Ion(Tr. Severin), Ing. Trocan Gheorghe(Bucuresti) si  Ing. Zaulet Aurica(Tr. Severin): cate 200 lei; VII. Ceontea Traian(Tr. Severin): 155 lei; VIII. Radulescu Gica(Italia): 150 lei; IX. Botea Constantin(Simian-MH), Cioloca Iosif(Timisoara), Dragomir Iulia(Timisoara), Prof. Iacov Raluca(Tr. Severin), Ile Teodor(Sanicolaul Mic-AR), Luca Atena (Tr. Severin), Mema Irinel(Tr. Severin), Motreanu Constantin(Timisoara), Pana Liviu(Tr. Severin), Rochian Tudor(Tr. Severin), Sfetcu Gheorghita(Craiova), Trocan Pantelie(Tr. Severin) si Zaharescu Margareta(Izvorul Barzii-MH): cate  100 lei; X. Mema Mariana(Tr. Severin): 90 lei; XI. Rolea Titu(Schela-MH), Rolea Gh. Aurel(Schela-MH) si Stanciulescu Gheorghe (Tr. Severin): cate 60 lei; XII. Boroanca Petrisor (Tr. Severin), Butan Andrei (Tr. Severin), Dutoniu Ion(Tr. Severin), Luca Vasile(Tr. Severin), Mucioniu Petre(Tr. Severin), Popa Teodor(Tr. Severin), Rolea A. Aurel(Tr. Severin), Rolea Florin-Claudiu(Tr. Severin), Tanase Stefan(Germania) si Zaharescu Mihaita(Tr. Severin): cate 50 lei;
           D. Credinciosi din afara parohiei, straini de parohie:  I. Prot. Dr. Dura Ioan(Belgia): 4.722 lei; II. Mitran –De Keyser Ovidiu(Belgia): 2.715 lei; III. Toncea Ioan-Catalin(Bucuresti): 1.500 lei; IV. Bordeiasu Rodica-Ecaterina(Bucuresti): 1.200 lei(si un rand de vesminte preotesti); V. Caragioiu Melania(Canada): 1.018 lei; VI. Pr. Vasilescu Gheorghe (Italia): 893 lei; VII. Deatcu Viorica(Tr. Severin): 587 lei; VIII. Ivanovici Florica(Bucuresti): 520 lei(un rand de vesminte preotesti si doua icoane mari); IX. Ditu Angela(Bucuresti),  Enache Maria (Bucuresti) si Matus Natalia(Timisoara): cate 500 lei; X. Dr. Ionescu Mihaela-Aritina(Curtea de Arges-AG): 430 lei; XI. Miclau Ioan(Australia): 420 lei; XII. Antonescu Madalina(Bucuresti): 370 lei; XIII. Barbu Constantin(Braila): 340 lei; XIV. Freund Petruta (Germania): 260 lei; XV. Bogdan Cosmin(Tr. Severin), Avoc. Olteanu Mariana(Caransebes) si Soare Bogdan(Bucuresti): cate 250 lei; XVI. Sofroni Ana(Italia): 240 lei; XVII. Balica Ana(Tr. Severin): 230 lei; XVIII. Nicolae Victoria(Tr. Severin): 220 lei; XIX. Burcea Florica(Spania), Nisioi Mihaela(C-lung-Moldov.- SV), Prof. Dr. Popa Mircea-Ioan(Bucuresti) si Sprijan Ramona(Cluj-Napoca): cate  210 lei; XX. Craciunescu Valeria(C-lung-Moldov.- SV), Ing. Cudalbu Octavian(Baia-Mare-MM), Ionescu Ana-Maria(Campina-PH), Mocanasu Oprea(Tr. Severin), Popa Mario-Cristian (Timisoara) si  Prof. Dr. Dan Romano(Bucuresti): cate 200 lei; XXI. Gradinaru Constantin(Olanda): 188 lei; XXII. Craciun Adriana-Doinita(Mangalia-CT): 170 lei; XXIII. Pr. Lapuste Nicolae(Canada): 169 lei; XXIV. Barbu Ioana(Buftea-IF) si  Dr. Petrutiu Monica (Orastie-HD):cate  160 lei; XXV. Bora Elisabeta(Tr. Severin), Prof. Univ. Dr. Calin Ana(Galati), Dina Constantin(Tr. Severin), Paraschiv Anica(Fulga de Sus-PH), Popa Mihai(Rm. Valcea) si Voin Steluta(Sopotul Vechi-CS): cate 150 lei; XXVI. Flueraru Elena-Romelia(Braila): 130 lei; XXVII.  Balgar Anton(Tr. Severin): 128 lei;  XXVIII. Funk Mihaela(Hanau-Germania): 126 lei; XXIX. Filip Cornelia(Tr. Severin) si Gheorghescu Anca(Canada): cate 120 lei; XXX. Anghel George(Buzau-BZ), Cirneci Mariana(Tr. Severin), Pr. Hogea Catalin-Sebastian(Spania)(si alimente de Craciun si de Pasti) si Magheru Angela(Tr. Severin): cate 110 lei; XXXI. Dumitrescu Mariana(SUA): 109 lei; XXXII. Bojinescu Alexandru(Resita), Bubatu Bogdan-Soare (Timisoara), Bunceanu Vasilica (Marasesti-MH), Farm. Golea Nicoleta(Tr. Severin), Ionescu Floarea(Campina-PH), Mihai Eugen(Sasenii Noi-BZ), Prof. Dr. Mihail Zamfira(Bucuresti), Mihailescu Raluca-Elena(Tr. Severin), Papava Sebastian(Malarisca-MH), Scurtu Dorin(Tr. Severin), Col. Turculeanu Marin(Lugoj-TM), Verdes Gheorghe(SUA) si Pr. Zoican Stelian(Tr. Severin): cate 100 lei; XXXIII. Placinta Costache(Tr. Severin): 84 lei; XXXIV. Banca Dumitra(Tr. Severin): 70 lei; XXXV. Manescu Alexandru(Bucuresti): 64 lei; XXXVI. Mehedintu Elena(Brasov), Stoian George-Daniel(Bucuresti), Trif Aurora(Bucuresti), Parvuceanu Eugenia(Garla Mare-MH): 60 lei; XXXVII. Apostol Marian(Simian), Bobocel Filofteia(Tr. Severin), Bucur Emilia(Bucuresti), Buzatu Rodica(Bucuresti), Coarda Mihaela(Tr. Severin), Ing. Crisan Ilie(Cluj-Napoca), Gherasimescu Constantin – Daniel (Orsova), Grama Constanta(Tr. Severin), Gradinaru Constantin(Piatra-Neamt-NT), Clelia Ifrim(Bucuresti), Ing. Jalba Liviu(Bucuresti),  Dr. Lazar Carmen-Luminita(Bucuresti), Leonte Daniela(Buzau), Prof. Mocioiu Mariana(Tr. Severin),  Rochian Dumitru-Daniel(Tr. Sevrin), Sarbu Ion(Izvorul Barzii-MH), Ing. Spatariu Miron-Filip(Resita), Suciu Liliana(Cluj-Napoca), Stefan Gabriela(Bistrita-MH) si  Traianovici Marian(Spania): cate  50 lei;
               Dumnezeu sa le rasplateasca tuturor!
*
               In cursul lunii noiembrie am donat paine credinciosilor participanti la slujbe, astfel: 6 Nov.(Malovat): 176 paini; 8 Nov.(Malovat): 164 paini; 13 Nov.(Barda): 140 paini; 20 Nov.(Malovat): 215 paini; 27 Nov.(Barda): 146 paini; 30 Nov.(Malovat): 110 paini. Asadar, in luna noiembrie s-au donat 951 paini. Copiilor participanti li s-au donat si ciocolate.
*
               Incepand cu 1 Decembrie, parohia noastra va dona fiecarei familii din parohie(indiferent cu cat au ajutat parohia) si tuturor celor din afara parohiei, fie ca sunt fii ai parohiei sau straini, conform  listei de mai sus, care au ajutat cu cel putin 50 lei in perioada 1 Decembrie 2015 – 30 Noiembrie 2016, cate un exemplar din volumul  CALAUZA PATRISTICA  a regretatului preot Gheorghe Paschia. Drept urmare, avand in vedere taxele postale foarte mari pentru trimiterile externe, rugam pe toti cei mentionati mai sus, aflati in strainatate, sa ne indice vreo adresa din tara, apartinand unor rude sau prieteni ai dumnealor, pentru a trimite cartea respectiva acolo, urmand ca dansii s-o recupereze, atunci cand vor avea posibilitatea.
               Este un gest simbolic de recunostinta din partea parohiei noastre pentru ajutorul dat.
*
               Publicatii. In aceasta perioada, preotul Dvs.  a reusit sa mai publice cateva materiale, astfel: Codrule, codrutule, pe blogul scriitorului romano-australian Ioan Miclau din Cringila (Australia)(https://ionmiclau.wordpress.com); ,,Scrisoare pastorala”- 337, ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 2016, 28 nov., ed. si on-line(<https://ebibliothecaseptentrionalis. wordpress.com);> in ,,Observatorul”, Toronto(Canada), 28 nov. 2016, editie si on-line (http://www.observatorul.com); in ,,Clipa”, SUA, 30 nov. 2016, editie on-line(http://www.clipa.com); Tara, Tarana si Taran, in ,,Natiunea”, Bucuresti, 28 nov. 2016, editie si on-line(http://www.ziarulnatiunea.ro);
*
             Parohia noastra a publicat cartea preotului Gheorghe Paschia, Calauza patristica(330 pagini).
              Fiecare parinte da copiilor sai cele mai bune sfaturi pentru viata, cu toata sinceritatea, dragostea si daruirea. Le impartaseste propriile sale cunostinte, observatii, ganduri, experiente, cu dorinta cea mai fierbinte ca acestea sa-i fie ca o zestre pentru viata. Din acest tezaur  izvorat din  propria ,,scoala  a vietii”, pe care il impartasesc parintii copiilor, acestia  se vor  alimenta de cate ori vor fi la cumpana, la stramtoare, la rascruci ale vietii.
            Cele mai multe dintre sfaturile parintilor trupesti sunt hrana si calauza privind realizarea copiilor in lumea aceasta: cum sa castige avere, putere, cum sa-si faca viata mai placuta si mai suportabila. Din pacate, putine sunt cele care privesc pregatirea lor pentru a castiga imparatia lui Dumnezeu si fericirea in lumea de dincolo. Sfintii Parinti vin sa completeze aceasta merinde a sufletului nostru, oferindu-ne cele mai potrivite sfaturi si indemnuri privind calatoria noastra prin lumea aceasta catre Dumnezeu. Alaturandu-le pe acestea celor cuprinse in Sfanta Scriptura si ghidandu-ne viata dupa ele, putem sa ne numim cu adevarat copiii lui Dumnezeu.   Cartea de fata incearca sa ne ajute in acest sens!
*
             Zambete. ?,,- Bula, ce e tata-tau?” ,,- Lucrator peste 500 de persoane!” ,,- Cum adica?” ,,- Tunde iarba in cimitir!”  ?,,- De ce numai 10% dintre femei ajung in rai?” ,,- Daca ar ajunge mai multe, acolo ar fi iadul!” ? ,,- Cum arata diavolul?” ,,- Cateodata atat de bine,  incat il ceri de nevasta!” ? ,,- Care este deosebirea dintre vant si militie?” ,,- Militia bate mai tare!” ? ,,- Care este deosebirea dintre frigul de afara sii cel din casa?” ,,- Ala de afara e gratis!”
                                                                              *
             Inmormantari. In ziua de 16 nov.  am oficiat slujba inmormantarii pentru Parvu Aurelia (81 ani) din Barda.  Dumnezeu s-o ierte!
*
          Program. In cursul lunii decembrie avem urmatorul program de slujbe:  3 Dec. (Malovat-Barda); 4 Dec.(Malovat); 6 Dec. (slujba la Barda; pomeniri la Malovat, la ora 12,30); 10 Dec. (Malovat-Barda); 11 Dec. (Barda); 17 Dec. (spovedit si impartasit in Barda, la biserica si in sat); 18 Dec. (Malovat);  19 Dec. (spovedit si impartasit in Malovat, la biserica si in sat); 20, 21, 22 Dec.(colindul cu icoana in Malovat); 23, 24 Dec. (colindul cu icoana in Barda); 25 Dec. (Barda); 26 Dec.(Malovat); 27 Dec. (slujba la Barda; pomeniri la Malovat, la ora 12,30). In restul timpului, la orice ora din zi sau din noapte, preotul poate fi gasit la biserica, acasa, la scoala, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda@gmail.com.  Sfintele Sarbatori sa le petreceti cu sanatate, pace si bucurii! La multi ani!                                                                                                                                                  
Pr. Al. Stanciulescu-Barda  Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page