Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ZIUA NATIONALA A ROMÂNIEI LA CANBERRA

Rexlibris Media Group


La 2 Decembrie 2016, incepand cu ora 17:00, Excelenta Sa doamna Ambasador Nineta Barbulescu a gazduit Receptia pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei in saloanele Ambasadei Romaniei din Canberra. Artistii iconari Kornelia si Matei Schinteie din Covasna au expus propriile icoane religioase si laice, realizate pe lemn, sticla, marmura si piatra. Pe simezele Ambasadei se afla expozitia de fotografii din Primul Razboi Mondial intitulata Marele razboi romanesc in sunet de vioara, acestea schitand granitele romanesti.

Au participat Ambasadorii si Inaltii Comisari ai Bulgariei, Ciprului, Croatiei, Emiratelor Arabe Unite, Ecuadorului, Estoniei, Georgiei, Greciei, Guatemalei, Italiei, Marocului, Palestinei, Pakistanului, Portugaliei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Turciei, Ucrainei si Vaticanului si insarcinatii cu afaceri/adjunctii sefilor de misiuni ai Arabiei Saudite, Argentinei, Frantei, Iordaniei, Irlandei. Potrivit cutumei diplomatice locale, toastul pentru Presedintele Romaniei si poporul roman a fost rostit de Ambasadoarea Lyndhall Sachs, sefa protocolului Departamentului pentru Afaceri Externe si Comertului (DFAT) din Australia. Au participat reprezentanti ai DFAT si ai Departamentului Imigratiei, membrii ai mediului academic, de afaceri si artistic din Canberra, Melbourne si Sydney.


Mesajul ES Doamnei Ambasador Nineta Barbulescu cu ocazia
Zilei Nationale a Romaniei

Stimati si dragi romani de la Antipozi,

1 Decembrie este un prilej exceptional de comemorare a jertfei celor aproape 500.000 eroi romani cazuti pe fronturile Primului Razboi Mondial, Romania avand cea mai lunga linie de front dintre toate statele beligerante. In egala masura, eroismul tragic al acestor romani, pe care ii cunoastem poate prea putin din cartile de istorie, din literatura, din picturile si fotografiile pastrate peste veac, a creat conditiile istorice si divine ale Marii Uniri si ale recunoasterii acesteia de capitalele europene.

Pentru fiecare dintre noi, peste timp si atat de departe de tara, este important sa cunoastem, sa pretuim si sa lasam mostenire tinerelor generatii aceasta lectie aspra a sacrificiului deplin pentru neam si tara. In ceea ce ma priveste, an de an incerc sa adaug sau sa progresez cateva dintre cele mai importante proiecte in beneficiul romanilor care traiesc in aceasta parte a lumii: anul acesta am continuat si finalizat sau am inceput si se afla in stadii avansate de finalizare cateva proiecte referitoare la o buna parte a romanilor din Australia si din Noua Zeelanda: am numit primul consul onorific de origine romana in Noua Zeelanda, domnul Marian Ioan de la Auckland, am avansat proiectele infiintarii primelor consulate onorifice romanesti in Australia de Sud, la Adelaide si in Australia de Vest, la Perth. In octombrie 2016 Guvernul Romaniei a decis infiintarea unui birou consular permanent la Melbourne, in statul Victoria, raspunzand astfel celei mai vechi si mai indreptatite doleante a peste jumatate dintre romanii care traiesc in Australia.

Dintre evenimentele importante care jaloneaza acest an mentionez semnarea, la 28 aprilie 2016, la Hobart, in Tasmania, a contractului pentru construirea viitorului spargator de gheata al Australiei la Santierul Naval Damen din orasul meu Galati!

Anul 2016 este Anul Brancusi si l-am marcat in cateva orase mari din Australia si din Noua Zeelanda cu evenimente culturale care contin crampeie din viata tumultuoasa si din capodoperele brancusiene: la Canberra, la 19 februarie, de ziua nasterii genialului Brancusi, la Melbourne, pe 2 mai, la Adelaide, pe 17 iunie si la Auckland in toata luna august 2016, impruna cu inimoasa Asociatie Doina, am organizat  simpozioane digitale despre autorul Pasarii in spatiu; aceasta sculptura este apreciata in Australia ca fiind cea mai valoroasa opera de arta straina din aceasta tara, se afla in custodia Galeriilor Nationale Australiene din Canberra si o fericita coincidenta a fost  aceea ca aprobarea construirii in inima metropolei Melbourne, la 295 King Street, a unui zgaraie-nori inspirat din sublimul pasarii brancusiene s-a anuntat chiar de ziua de nastere a artistului!

In perioada 1 -2 august 2016 am organizat, la Ambasada din Canberra, cel de-al doilea simpozion dedicat diasporei romanesti din Australia si din Noua Zeelanda, la care au participat co-nationali din multe bresle academice si de afaceri, veniti din aproape toate statele australiene si din Noua Zeelanda, precum si australieni care lucreaza cu romani si au vizitat de multe ori tara noastra, despre care au respect, admiratie pentru inventivitate, laude si deplina incredere in destinul nostru ca natie.

Astazi, 1 Decembrie 2016, cu ocazia celebrarii Zilei Nationale a Romaniei si a marcarii a 98 de ani de la actul istoric din 1 Decembrie 1918, doresc sa transmit tututor Romanilor si celor de origine romana care traiesc in Australia si in Noua Zeelanda cele mai calde urari de sanatate, spor in toate intreprinderile profesionale si sa continuati sa ganditi, sa vorbiti, sa cantati, sa scrieti si sa va manifestati in limba romana. Bucurati-va de 1 Decembrie pentru sufletul romanesc, oriunde s-ar afla el!  

La Multi Ani, Romania! La Multi Ani, Romani!
Va astept la Ambasada maine, 2 Decembrie, incepand cu ora 17:00, la receptia pentru Ziua Nationala a Romaniei si a tuturor Romanilor!
------------------------------------------------
Mai multe detalii pe:
http://canberra.mae.ro/local-news/1168
http://canberra.mae.ro/local-news/1167


Cel mai vechi tricolor romanesc pe blazonul cneazului Cindea din Tara Hategului, secolul al XIII-lea.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page