Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

La Universitatea ”Dimitrie Cantemir”din Târgu Mures, Simpozion stiintific international cu tema „Research, Education and Development”

Dupa ce a castigat doua proiecte cofinantate din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Targu Mures se prezinta in fata studentilor, masteranzilor si cadrelor didactice cu o noua activitate de exceptie. In parteneriat cu ISJ Mures, Universitatea ”Dimitrie Cantemir” organizeaza in perioada 29-30 octombrie a.c., un Simpozion stiintific international, la care vor fi prezenti peste 150 de invitati. Se cuvine mentionat faptul ca printre cei care vor onora cu prezenta lor manifestarea de la Targu Mures, se numara un profesor universitar din Japonia, unul din India, cinci din SUA, cinci din Portugalia, doi din Turcia, unul din Spania, trei din Croatia, precum si unul din Africa de Sud. O mentiune aparte se cuvine si pentru faptul ca la una dintre sectiuni vor sustine comunicari si patru fosti diplomati romani, din spatii de mare interes politic si economic, precum China, Orientul Mijlociu, Germania si Federatia Rusa. Despre manifestarea de la sfarsitul acestei saptamani, am discutat cu doi dintre cei implicati in organizarea manifestarii, conferentiar univ. dr. Doina David, respectiv conferentiar univ. dr. Calin Florea.

Un simpozion international devenit traditie

”Universitatea noastra, a declarat Doina David, a debutat in mediul educational romanesc in anul 1991, fiind prima universitate particulara din Transilvania si a doua din Romania. Dupa greutatile inerente oricarui inceput, universitatea s-a integrat in sistemul european de invatamant superior edificat prin conventiile de la Bologna si Lisabona. Prin specificul sau Universitatea Dimitrie Cantemir permite si asigura un grad ridicat de educatie teoretica si instruire practica a studentilor. Printre principalele activitati ale universitatii se numara si organizarea anuala a unui simpozion international, iar pentru noi a devenit o traditie organizarea lui in luna octombrie a fiecarui an. Aceasta editie a simpozionului poarta titlul Research, Education and Development, adica Cercetare, Educatie si Dezvoltare.” Despre motivatia derularii unui asemenea proiect de anvergura la Targu Mures, Doina David a mentionat faptul ca ”Principalul motiv al organizarii unei astfel de actiuni este schimbul de informatii cu caracter stiintific si didactic, stimularea cercetarii stiintifice a cadrelor didactice, cunoasterea si impartasirea experientei din domeniul cercetarii cu alte personalitati, cadre didactice din mediul academic romanesc, cat si din alte centre universitare din Europa sau de dincolo de spatiul european.”

Diplomati romani prezenti la Simpozion

Despre numarul participantilor din acest an, precum si despre spatiile geografice pe care le acopera, conferentiarul universitar dr. Calin Florea a declarat ca "In cadrul editiei din acest an a Simpozionului nostru, participarea este una deosebit de numeroasa - peste 150 - dar si una foarte consistenta valoric, de elita as putea spune, fiindca suntem onorati de prezenta unor cadre didactice universitare cunoscute si recunoscute, din Japonia, India, Italia, Spania, Croatia, Turcia si Africa de Sud, dar si a unor fosti diplomati romani, din spatii de mare interes pentru Romania.” In ceea ce priveste continutul celor doua proiecte europene castigate de universitate, precum si publicul tinta vizat, Calin Florea a mentionat ca ”Primul proiect - cel intitulat Centrul de formare profesionala continua in turism si servicii - vizeaza crearea premiselor pentru realizarea unui cadru educational care sa puna bazele dezvoltarii capitalului uman si cresterii competitivitatii economice in sectorul turism, prin calificarea si consilierea profesionala a resurselor umane din intreprinderile din Regiunea 7 Centru, spatiu urban al judetului Mures si Regiunea Nord-Vest, urbanul judetului Bistrita, dar si formare unor profesionisti in domeniul turismului, care prin cunostintele, deprinderile si abilitatile lor sa raspunda cerintelor de pe piata fortei de munca. Proiectul pune la dispozitie 9 programe de calificare a personalului angajat in turism si servicii, precum si testarea psihologica si consilierea in cariera a acestora, cursurile fiind gratuite. In ceea ce priveste al doilea proiect - cel intitulat Pregatirea practica a studentilor, premisa a insertiei eficiente pe piata muncii - acesta vizeaza crearea si dezvoltarea unei firme de exercitiu, ce are ca efect cresterea performantei pregatirii practice a studentilor in directia dezvoltarii deprinderilor si competentelor profesionale, dobandirea de abilitati antrepenoriale, cu scopul de a facilita insertia absolventilor pe piata muncii, participarea la activitatile din proiect find de asemenea gratuita.”

Nicolae BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page