Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ioan Nemtoi si Mihai Topescu reprezinta România la Bienala internationala de arta pe sticla de la Haacht

Madalina Corina Diaconu

Spre difuzare imediata
    Bruxelles,  1 decembrie 2016

Artistii romani Ioan Nemtoi si Mihai Topescu sunt invitati la Bienala internationala de arta pe sticla in perioada 3 – 11 decembrie 2016, la centrul cultural comunitar Den Breughel din Haacht (Belgia). Inaugurarea bienalei are loc vineri, 2 decembrie, ora 20:00, in prezenta artistilor.

Institutul Cultural Roman Bruxelles este partener al evenimentului si sustine prezenta artistilor romani la aceasta manifestare internationala. 29 de creatori in sticla din 15 tari vor expune lucrarile intr-un concept artistic curatoriat de Van der Speeten Maurice si Van Belle Danielle.

Ioan Nemtoi (1964, Botosani) este comparat adeseori cu Brancusi al sticlei. Lucrarile sale sunt in colectii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau a lui Kofi Annan, dar si in Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Alba sau in galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franta, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. etc.
Reusita artistului consta in stergerea granitelor dintre arta decorativa si sculptura monumentala, gratie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemtoi este cunoscut in intreaga lume pentru  rosu de Nemtoi, inspirat din rasaritul si apusul dealurilor moldave, similar rosului de Pompei sau albastrului de Voronet.

Sticla este ca o femeie care trebuie tratata cu blandete. La inceput ma innebunea. Dar am transformat sticla in provocare si astazi este arta. Atunci cand lucrezi cu sticla gandesti si actionezi rapid. Am fost intotdeauna incantat de culorile stralucitoare ale sticlei, de dimensiunile mari si de frumusetea pura, care pentru mine raman cele mai captivante repere in analizarea creatiilor decorative din sticla. Dimensiunile mari ale lucrarilor mele, unele pana la doua picioare inaltime, le fac si mai impunatoare si atractive vizual. – povesteste artistul despre raportul sau cu materia, ca natura primordiala care se naste din foc, aer, apa si pamant.
(http://www.nemtoigalleries.com)

Mihai Topescu (1956, Targu Jiu) este sculptor, designer de sticla si artist decorator. Lucreaza intr-o paleta larga de tipuri de sticla, imbinate cu metal, lemn si piatra, in respect fata de natura si de specificitatea materialelor pe care le utilizeaza. Artistul Mihai Topescu spune despre el ca: m-am nascut pe acelasi taram si sub acelasi semn stelar ca marele Constantin Brancusi, doar ca la 80 de ani diferenta. Traiesc si creez in spatiul sacru initiat de el in orasul meu natal, Targu Jiu. Spiritul sau m-a calauzit ca o lumina in viata, insa nu mi-a influentat arta. Nu pot decat sa fiu fericit ca Brancusi nu a descoperit sticla ca forma de expresie.

Mihai Topescu participa pentru a doua oara consecutiv la Bienala internationala de arta pe sticla de la Haacht, dupa ce la editia din 2014 a expus alaturi de artistii romani Camelia Neagu-Cogalniceanu si Cristina Ilinca.  

Pentru mine, sticla a fost o provocare, dar si un joc. Un joc cu reguli foarte clare si precise. Si o provocare de a merge la limita pentru a lucra cu acest material. – marturiseste artistul pe site-ul propriu (www.topescumihai.com)

In decursul celor trei editii, Bienala de la Haacht a capatat o reputatie de intersectie artistica de talie internationala care participa la emularea scenei artei contemporane si experimentale.


Perioada: 3-11 decembrie 2016
Program:
-    luni - sambata: 13.00 – 18.00
-    duminica: 10.00 – 18.00
Loc: Gemeenschapscentrum Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, 3150 Haacht  
Bilete: 6 €

-sfarsit-


Nota pentru ziaristi: informatii suplimentare si cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/
Facebook: ICR Bruxelles
Twitter: @ICRBruxelles

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page