Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ARMONIILE MELODICE ALE METALELOR POLICROME

Cristian Petru BALAN

(Impresii din expozitia sculptoritei Viorica Colpacci de la o galerie newyorkeza)

Am avut fericitul prilej sa prind, inainte de inchidere, ultimele ore ale expozitiei unei distinse artiste romane din Statele Unite, D-na Viorica Colpacci. Lucrarile, din seria tablourilor  policrome „Digital Prints” si sculpturi in metal „3D Structures”, au fost expuse timp de o luna, intre 24 martie si 24 aprilie a.c., la Galeria Est-Vest din Manhattan, New York, fiind vizitate de numerosi amatori de arta, romani si americani. Din pacate, eu si sotia mea Dorina, am fost printre ultimii vizitatori, dar am avut prilejul ca am putut zabovi mai mult timp in dreptul fiecarui exponat in parte si am putut cunoaste personal pe prolifica artista. Desi, de cand am intrat in adolescenta, cochetez si eu serios cu artele plastice, fara a fi profesionist si fara a avea studii speciale, preferand stilul clasic, stilul realist, atat in pictura cat si in sculptura, acest lucru nu inseamna ca transcrierile moderne ale majoritatii tendintelor contemporane legate de constructivism si futurism sau de arta suprarealista mi-ar fi straine si mi-ar displacea.

Adevarul este ca daca un artist de factura clasica ajunge sa fie impresionat de arta moderna, cu atat mai mult autorul noii arte trebuie sa se bucure, fiindca a reusit sa-i transmita primului un mesaj fara echivoc, sa-l serveasca cu un impact care a-i provoace admiratie, curiozitate si poate un pachet serios de emotii... Cam aceasta a fost starea mea de spirit vizavi de picturile digitale si de sculpturile metalice policrome (otel pictat) ale mult apreciatei artiste.
 
Pe masura ce le analizam mai mult, conturul lor ciudat imi transmitea asociatii spontane cu o lume halucinanta de forme holografice miscatoare, parand niste melodii frante, melodii stelare topite in metal si incremenite brusc intr-o combinatie de culori fierbinti sau reci, capabile totusi sa le percepi spontan ca pe o muzica venita de undeva de departe si materializata instantaneu in fata ta.  Volumele rigide, decupate in onduleuri stranii de flacara aparatului de sudat au devenit, in mana maestrei, piese maleabile, elegante, cu margini filigranate, frizand o imaginatie creatoare debordanta, care le-a modelat ingenios intr-un fel mai de graba fauvist. Toate sunt penetrate de adancimi structurale unitare, cu degradeuri variabile si vibratii cinetice  energizante care accentueaza simtitor contrastele luminoase.

Vizitatorii savureaza cel mai mlt sculptura „Focul sacru” si piesa numita „Eden”, pe care unii dintre ei deja si le imagineaza ca ar putea fi create la o scara monumentala, decorand undeva pietele unor metropole moderne, fie ele americane, europene, japoneze, australiene etc.  Dintre tablourile ”Digital Prints”, in mod deosebit, mie mi-au placut cadrele „Springtime” si „Spiritul lui Don Quijote”.  Oricine din persoanele cu educatie estetica cred ca si le-ar dori sa le decoreze camerele unor locuinte cu design ultramodern... Marea originalitate a tuturor acestor lucrari o constituie, cred, inovatia in premiera a expunerii unor sculpturi metalice nonfigurative, vopsite multicolor, dar nu la intamplare, ci in degradeuri estetice, cat se poate de logice si odihnitoare privirilor noastre.

Ma bucur ca artista romana newyorkeza se afla in plina forta creatoare si ne asteptam ca seria lucrarilor-surpriza sa continue  cu noi piese impunatoare care sa demonstreze Americii si lumii intregi ca din „Pasarea Maiastra” a lui Brancusi pot aparea alte pasari la fel de stralucitoare.
-------------------------------
Cristian Petru BALAN
New York, SUA
aprilie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page