Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (86) – LA PRIMA OCAZIE

Dorel SCHOR

Ati auzit de patania lui Iancovici, care s-a evidentiat in productie si era laudat de toti sefii lui, chiar si de director?
- Omul asta nu stia ce-i odihna... Trup si suflet pentru locul de munca, primul la venire, ultimul la plecare si intre timp nici un minut nefructificat, nici o clipa de ragaz. Toata lumea il aprecia, in primul rand tovarasii de munca, pentru ca era si un coleg saritor, dar si sefii care il dadeau ca exemplu intotdeauna. Iar cand a trebuit sa fie unul avansat, acela a fost...
- Iancovici!
- Da' de unde. Acela a fost Abutbul. Baiat bun si el, dar nici pe departe ca Iancovici. S-a dus Iancovici la sefi sa-i intrebe, „adica cum vine asta, domnilor, toata vremea spuneti ca eu sunt fruntea si la o adica... il promovati pe Abutbul?” Si sefii i-au spus: „Ai perfecta dreptate, dar tu parca nu cunosti mentalitatea orientala? Vrei sa se spuna ca facem discriminare? Ca te preferam pe tine din cauza ca...? Daca ai rabdare si intelegere, iti promitem ca la prima ocazie...”
- Si la prima ocazie?
- La prima ocazie nu a fost vorba de o promovare, ci de un schimb de experienta in strainatate, pentru vreo doua luni, pe banii intreprinderii. Iancovici mai, mai sa-si faca bagajele, cand i s-a comunicat sa aiba putina rabdare, ca deocamdata nu pleaca el, a fost propus unul Shmitd. „Eu nu am nimic contra lui Shmitd asta, a strigat Iancovici, dar nu este corect. Ati spus, ati promis, m-ati laudat peste tot si cand sa plec, gata, nu mai sunt bun!?” „Ba esti foarte bun, l-au linistit sefii pe soptite, se intelege de la sine ca esti cel mai bun, tocmai de asta nu ne putem lipsi de dumneata timp de doua luni... Shmitd stie engleza, de asta a fost propus, ca altfel nu face mare branza, poa' sa stea acolo cat vrea, n-o sa-i simtim lipsa. Ai numai putina rabdare, ca la prima ocazie...”
- Si la prima ocazie..?
- La prima ocazie s-a intamplat cu totul altceva. Intreprinderea respectiva s-a incurcat in niste datorii, nu a primit comenzi suficiente, a ajuns aproape in stare de faliment si s-a pus problema sa fie concediati o parte din angajati. Si printre ei s-a numarat si Iancovici!
- Nu se poate, murmuram noi, e imposibil. Cel mai bun muncitor!?
- Chiar asa i-au spus cand s-a dus sa protesteze la conducere. „Vrei sa-l dam afara pe Abutbul si sa urle presa si comitetul de sindicat ca facem discriminare fata de comunitatile orientale? Sau sa-l concediem pe Shmitd si sa ni sa reproseze ca aruncam banii pe fereastra, dupa ce l-am trimis special in schimbul de experienta? Pe cine vrei sa dam afara? Pe un altul care abia cunoaste meseria si nimeni n-o sa se grabeasca sa-i ofere un loc de munca, sau daca o sa-i ofere, sa ne faca de rusine, si sa se spuna ca cica numai astfel de specialisti avem? Pe unul care o sa se apuce de hotie sau, fereasca sfantul, chiar de stupefiante? Vrei sa concediem un religios si sa ne trezim cu pietre in zi de sambata? Pe cine, spune tu, pe cine ne putem baza in aceste clipe grele pentru economia nationala? Nu pe tine? Dar iti promitem... Iti promitem ca la prima ocazie...”
-------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
22 august 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page