Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SAMY BRISS - EXPOZITIE LA HAGA

Dorel SCHOR

Mereu tanar si activ, cautand forme si simboluri inoitoare, maestrul Samy Briss cucereste prin arta sa publicul iubitor de frumos de pe alte multe meleaguri. Dupa expozitii incununate de succes in Canada si Japonia, Koreea si Singapore, India si Statele Unite etc., precum si in cele trei tari de care este legat sufleteste, Romania, Israel si Franta, acum lucrarile sale sunt expuse in Olanda, la Haga.

Subliniind perfecta armonie poetica din tablourile semnate Samy Briss, criticii de arta remarca fara dificultate elementele de cubism pe care pictorul le foloseste intr-un mod original, departe de orice maniera dogmatica. La fel, se remarca in lucrarile sale, apropierea de vechile icoanele bizantine, influenta carora ramane insa pasiva, cata vreme imaginatia si fantezia artistului ne prezinta o alta realitate, cu forme surprinzatoare, fascinante.

Am avut ocazia, cu alte prilejuri, sa remarcam in pictura sa elemente ale folclorului romanesc, precum si prezenta unor insemne iudaice, consecinta fireasca a etapelor de formare si perfectionare a pictorului in tineretea sa, el fiind nascut in Romania si traind o perioada in Israel, inainte de a se stabili in Franta. Dar, mai cu seama, se releva marea originalitate a stilului Briss, unic si inconfundabil, poetic si spectaculos, putin bizar dar nobil, oarecum ezoteric, suprarealist si chiar discret erotic.

Barbatul si femeia, pestele si pasarea, fundalul albastru sau auriu din tablourile expuse creaza o naratiune care capteaza inima si imaginatia privitorului. Ambianta metafizica, ansamblul colorat al acestor circumstante ezoterice realizeaza, in creatiile lui Samy Briss, o frumoasa alternativa la realitate. Realitate la care pictorul ne readuce cu mijloacele sale mestesugite. Expozitia de pictura de la Haga adauga, prin frumusetea sensuala si estetica, la impresionantul palmares al neobositului Samy Briss un nou si indiscutabil succes.
------------------------
Dr.Dorel SCHOR
21 noiembrie 2016
Tel Aviv, Israel
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page