Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

1 Decembrie - Ziua Nationala a României sarbatorita la Tel Aviv

Aniversarea Zilei Nationale a Romaniei in Israel include mai multe activitati programate pentru perioada 30 noiembrie - 04 decembrie 2016.
La receptia organizata de Ambasada Romaniei in Statul Israel in seara zilei de 30 noiembrie 2016 la Muzeul de Arta din Tel Aviv au participat peste 900 de invitati, oficiali ai guvernului israelian, ai Parlamentului din Israel, ambasadori ai statelor UE, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat in Israel, consulii onorifici ai Romaniei in Israel, ambasadori israelieni de origine romana si fosti ambasadori ai Israelului la Bucuresti, primari, reprezentanti ai mediului cultural, educational si al mediului de afaceri, lideri si membri ai tuturor organizatiilor originarilor din Romania, personalitati din cadrul comunitatii, dar si jurnalisti din presa de limba romana, precum si artisti din Romania. Unul dintre partenerii care au sprijinit activitatile sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei s-a numarat Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi”.
Din partea guvernului israelian a participat Ofir Akunis, ministrul israelian al stiintei, tehnologiei si spatiului precum si Yoseph Yonah, membru in Knesset (Parlamentul israelian) si  presedinte al Grupului de prietenie Israel - Romania. Mentionez si participarea domnului Nicolae Brinzea (Directorul General Adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni).
Evenimentul a fost deschis de catre Excelenta Sa, doamna Andreea Pastarnac, Ambasadoarea Romaniei in Israel care a evidentiat anul 2016 ca fiind anul cooperarii bilaterale in domeniile cercetarii stiintifice, securitatii cibernetice si inovatiei, vorbind in limba ebraica, impecabil.
Cei doi oficiali israelieni, Ofir Akunis si Yoseph Yonah au transmis mesaje de felicitare pentru Ziua Nationala, evidentiind relatia speciala dintre cele doua state si rolul comunitatii israelienilor originari din Romania la crearea si consolidarea Statului Israel.
Evenimentul a fost marcat si cu degustare de vinuri romanesti si israeliene.
Cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR) Tel Aviv, la eveniment a participat artista de muzica populara romaneasca, Letitia Boroi si soprana israeliana de origine romana, Monica Schwartz, cantand live imnurile nationale ale celor doua state.
Interpreta de muzica populara, Letitia Boroi, a incantat publicul prezent la eveniment  cu diferite cantece populare romanesti, determinand pe cativa dintre ei sa inceapa dansul, prinzandu-se in hora romaneasca.
Pe parcursul desfasurarii evenimentului a existat un ”pelerinaj” continuu pe la mesele pline cu diverse gustari, fructe si dulciuri, bauturi racoritoare si vinuri asortate.  
Au participat la eveniment si artisti din Romania, care se vor manifesta pe scena in zilele de 1 si 2 Decembrie, la Kiriat Haim si Tel Aviv in spectacolul muzical - distractiv, ”Romania, dragostea mea”. La spectacol vor participa indragitii artisti ai Romaniei, Corina Chiriac, Stefania Rares, Silviu Biris, Alexandra Velniciuc, Elisabeta Turcu si Ilie Caras. Mentionez ca organizatoarea spectacolului este pianista Liana Herman, israeliana originara din Romania.
Un alt eveniment pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei in Israel este cel organizat de Liga de Prietenie Israel - Romania de pe langa H.O.R.- Organizatia Centrala (Hitachtud Olei Romania).
Sarbatorirea va avea loc duminica, 4 decembrie, ora 15:00 la Teatrul Alhambra, Sderot Ierusalaim 39, Tel Aviv - Iafo.
Evenimentul va fi deschis de dl. Zeev Schwartz, presedintele Ligii de Prietenie Israel - Romania. Vor lua cuvantul membri ai guvernului israelian, Excelenta Sa, doamna Andreea Pastarnac, Ambasadoarea Romaniei in Israel si doamna Ambasador Collete Avital.
Se va proiecta un film despre aliaua romana dupa care va urma un program artistic sustinut de indragitul cantaret Moti Notea si formatia sa.
Gustari usoare, cafea si bauturi racoritoare.

LA MULTI ANI, ROMANIA!
A consemnat,
Lucretia Berzintu,                                                                            
Corespondent Anima News,                                                                      
Asociatia Jurnalistilor Romani de Pretutindeni (AJRP)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page