Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O PRIMAVARA ÎN MIEZUL TOAMNEI

Elena BUICA

LANSAREA VOLUMULUI „INTRE PORTI DE UNIVERS”
 DE  VIRGINIA VINI POPESCU

Mi-ar fi placut sa fiu prezenta la „botezul” acestei carti „Intre porti de univers” ale carei „foi” le-am „rasfoit” pe toate partile in timpul pregatirii ei. Dar portile universului nu s-au deschis acum si pentru mine ca sa pot zbura pana acolo si ca atare, din departe ca spatiu, din indepartata Canada si din aproape ca participare de suflet, trimit un cald cuvant de apreciere si felicitare prietenei mele, fizicianei-poete, Virginia Vini Popescu. Acest cuvant este si mesagerul unei  imbratisari si  al unui cald zambet pentru domnia-sa, dar se adreseaza si audientei, acelora  care apreciaza acest act de aleasa cultura prin prezenta lor de astazi la aceasta lansare si nu in ultimul rand, organizatorilor pe care ii apreciez pentru implicarea cu atata osardie in actul de cultura, inclusiv si pentru mine la cateva lansari.

La aparitia acestui volum, chiar daca am mai spus, imi place sa reamintesc si de aceasta data ca: „Implinirea unui vis de a-ti vedea scrierile adunate intre copertele unei carti, e unul dintre cele mai tulburatoare vise”. Asa ii este dat omului, fiecare sa viseze implinirea  maretiei unui vis.

Implinirea visului, de aceasta data, prin acest debut editorial, aduce in campul literaturii romane izbanda cu care poeta, remarcabila profesoara de fizica, Virginia Vini Popescu, numita cu drag si aleasa pretuire „savanta noastra” a transpus idei de mare rigoare stiintifica  intr-o comunicare  plina de vibratie si pe intelesul tuturor, atat cat ii este igaduit naturii umane  sa desluseasca. E fascinanta  viziunea sa  asupra macro si microcosmosului, ori cea  asupra contemplarii creatiei universale, ori a elementelor care tin de misterele universului. Am ales ca exemplu doar o poezie, „Particula lui Dumnezeu”: „Din greu, sub munte la Geneva,/ Materia se descifreaza,/ Se naste iar Adam si Eva,/ Big-Bangul se incurajeaza.// Hadronii se ciocnesc fortat,/ Se rup in parti si parti de parte,/ Apar si unde neincetat/ Si-s depistate de departe.// Munca greoaie si cam trista/ S-a luminat la vestea mare,/ Particula lui Dumnezeu exista,/ Nimic nu este la intamplare.// EL a facut-o si pe Higgs,/ Particula de mic calibru,/ Spre-a nu da Universul chix/ Si pentru-a sta in echilibru”.

Dar creatia poetei Virginia Vini Popescu are o larga paleta tematica, nu numai din indragitul domeniu al fizicii. Gasim vibrante pagini de istorie in care retraim sentimentul de mandrie a poporului nostru, poezii de dragoste de neam, de revolta sociala, probleme cu care se confrunta romanii nevoiti sa munceasca in strainatate. Vocea ei se ridica impotriva multor strambatati ale actualei noastre societati. Desi „cartea este o tentative  irezistibila” ramane totusi „o voce constienta strigand in pustiu” cum afirma remarcabila scriitoare si critic literar, Cezarina Adamescu.

 Poeta reda viata si stralucire marilor personalitati ale stiintei, artei si literaturii romanesti, o parte din ei cazuti in nedreapta uitare.  Absorbita total de valorile morale ale poporului nostru, in poeziile sale, poeta Virginia Vini Popescu le pune in valoare uneori  ca un fel de contrapondere a acestor vremuri remarcate prin goana dupa avutii materiale, precum in poezia „Bogati”: „Bogati sunt muntii cu verdeata,/ Bogati, parintii cu parinti,/ Bogati, cei ce-au facut in viata, / Din fiii tarii, fii mai multi.// Bogata-i casa cu icoane,/ Bogati sunt oamenii -ntelepti, /Bogata, lumea cu canoane,/Cu pruncii ei curati si  drepti .// Bogat, bunicul ascultat,/ Bogata-i tara cu pamant,/Bogat si omul neintinat,/ Cel implinit prin legamant.// Bogat e omul omenos,/ Bogat, cel care e iubit,/ Bogat e sufletul frumos,/Ce va fi vesnic pomenit.”

Inchei cuvantul meu de salut, de felicitari si de urarari de mult success, tot cu o imagine asa cum am mai spus-o si in prefata acestui volum, o imagine edificatoare pentru fiziciana-poeta Virginia Vini Popescu: „Pe chipul sau frumos si armonios,  asa cum se desprinde din toate fotografiile (acum si in fata dumneavoastra), se citesc radacinile acestor sentimente adanc infipte in fiinta sa.  Se vede ca exista si un suflet mare odraslit in cununi de traditii stravechi, in dragoste de neam si tara. Chivotul sau sufletesc este un lacas in care pastreaza curatenia, caldura si tamaia cu care sfinteste aerul pe care il respira.”

Teleormanenii se pot  mandri cu un nou nume care se alatura literaturii izvodita din strabunul si roditorul lor pamant si sunt indreptatiti sa spere la aparitia altor volume semnate Virginia Vini Popescu.    
--------------------
Elena BUICA  
Pickering, Toronto, Canada
noiembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page