Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - CELE DOUA TAISURI ALE LUMII DIGITALE

Citesc presa zilei si imi atrage atentia tema de baza dupa care 27 de intelectuali, preponderent de origine germana, de la politicieni, la scriitori pana la filozofi, se straduiesc in prezent sa elaboreze “poruncile “ lumii virtuale. Nu pe muntele Sinai, dar pe langa parlamentul si organizatiile Uniunii Europene. Rezultatele activitatii lor vor converga, intr-o asa numita “Charta digitala” (www.digitalcharta.eu) ghidul (neoficial) de comportament si etica ce ne invata cum sa percepem, folosim si ce principii vor trebui respectate in mediile virtuale de azi si in viitor. La baza elaborarii acestor „porunci” sta art.Nr. 1 din constitutia germana :
„Demnitatea omului e intangibila „
Cateva aspecte ale acestei actiuni mi se par demne de relevat.
A.- componenta etnica a grupei de elboratori este aproape strict germana pentru un produs folosit in lumea intreaga. Acest lucru va chema din nou pe rol „maciuca” mediilor din multe tari, ce se va abate nemilos asupra tendintelor hegemoniale, cel putin europene daca nu mondiale, ale Germaniei. Si nu mica ne va fi surpriza daca pe alocuri nu vom citi, vedea sau receptiona, din nou istoria falsa la care e supusa tara ce chipurile a inceput doua razboaie mondiale. ”Vae victis” s-ar putea spune, dar cred ca referitor la acest subiect se pun din nou carutele in fata boilor ! Apelez la onoratele persoane ce elaboreaza biblia digitala sa internationalizeze cercul de redactare a poruncilor ce vor sa le supuna unui public cat mai larg spre discutie si, de ce nu, in final, aprobarii legislative si executive a cat mai multor state de pe glob.
B.-  Lipsesc subiectele,facatorii lumii virtuale,Microsoft, Appel, Google, Facebook si multe alte concerne ale mediilor digitale, acelea care le-au creat. Este cum ai creea legi de circulatie fictive fara sa consulti pe cei care construiesc automobile. Cei care au painea si cutitul in lumea virtuala, dar si multinationale economice si financiare, care digitalizeaza tot mai mult lumea din jurul nostru, impunandu-ne, ca vrem sau nu, regulile lor de joc, trebuie sa fie prezente in echipa si sa cunoasca doleantele clientilor lor dupa a caror urma de fapt prospera.
C.- Net-ul si lumea virtuala sunt oglinda vietii noastre. Modul in care accesam, folosim si intelegem informatia primita pe aceasta cale ne defineste caracterul. Nimic mai usor pentru strategii analizelor de piata, pentru cautatorii de argumente politice in sprijinul realegerii unei persoane sau unui partid la putere sau opozitie sa stabileasca coordonatele necesare manipularii si influentarii de opinie. Ar fi bine cand apasam butonul „Enter” sa stim aceste lucruri si sa ne comportam ca atare, luandu-le inainte analistilor sau derutandu-i ori prin comportari ambigue, misogine, care sa-i duca la concluzii gresite. Sondajele de opinie cu privire la alegerea noului presedinte american par a fi rodul unei asemenea comportari ce a condus la concluzii eronate si au creat asa numita „bomba” mediala cu privire la succesul sau in alegerile care au avut loc. Pe de alta parte demonstreaza faptul ca lumea virtuala si mai ales internetul are doua taisuri: unul pe care-l folosesc analistii si cel pe care il putem folosi noi, utilizatorii.
D.- Chiar daca creatorii calculatorului si ai smartphonului sustin ca PC –ul nu altceva decat un „personal computer”, trebuie sa fim constienti de contrariul si convinsi ca „P”-ul nu inseamna personal ci PUBLIC ! Cine nu ia seama de acest lucru n-a inteles nimic din lumea aceasta. Utilzati-o cu „tepe” cum zice romanul, si veti vedea ca haosul creat va taia aripile asa zisilor analisti ce nu au alta treaba decat sa scormoneasca in viata noastra. Ei o fac fara sa ne intrebe, sub masca si motivul unei bune deserviri a informatiilor puse la deispozitie, dar dupa faldurile cortinei ascund doar interesele unor grupe economice, financiare, politice si sociale etablate fatis sau in ascuns in societate si pline de zel sa manuiasca lumea dupa cum vor ele.
Last not least : Nu e rau ca vom primi din Sinai-ul lumii virtuale si digitale reguli de comportament. Dar sa nu uitam ca nu ne-a intrebat nimeni cum trebuie sa arate acestea si ce trebuie sa cuprinda. Si daca cineva crede ca un chinez se plimba prin internet ca un american sau rus, iar romanul ca un englez sau neamt, va fi mirat sa constate ca s-a inselat amarnic. Poate cineva, „ acolo sus”, simte nevoia sa ne puna haturile deoarece(in caz ca le urmam comanda) analizele vor fi mai reusite si folositoare celor ce vor sa duca caruta lumii pe un drum ales de ei dar nu de noi, si vor sa stabileasca reguli de comportament in internet de tip global sau multinational. Ei uita insa de cele doua taisuri ale lumii virtuale si digitale. Sa-i facem sa le simta ducandu-i de nas astfel ca sa ramana masca in fata unor analize sau comportamente desuete, contradictorii si pline de intrebari puse de alte intrebari la care nu pot da decat raspunsuri eronate. Acest lucru va duce automat la noi si la cizelarea caracterului,  o cale sigura de a curata NET-ul atat de porcariile ce le contine cat si de caracterul unilateral de spionaj ce-l reprezinta azi.
Robert Pugler
Fürth/Germania
03.12.2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page