Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Revolutia conservatoare în curs

Revolutia de dreapta (un paradox aparent acceptat !) isi continua drumul spectaculos. Brexit, campania electorala si alegerea neasteptata a lui Donald Trump in SUA, alegerea conservatorului liberal François Fillon candidat al dreptei pentru alegerile prezidentiale din mai 2017 in Franta, plus eliminarea probabil definitiva din viata politica la varf a lui Nicolas Sarkozy, Alain Juppé, fost presedinte si, respectiv, fost prim-ministru, si, dupa cateva zile doar, a lui François Hollande, presedintele in exercitiu, care renunta abrupt la o noua candidatura – o lunga si incredibila lista care probeaza o mare schimbare, o revolutie chiar.
Revolutia conservatoare in curs seamana dar nu e in nici un caz acelasi lucru cu ascensiunea neoconservatorilor la inceputul anilor ’80 (Margaret Thatcher in Marea Britanie, Ronald Reagan in America). Neoconservatorii erau niste mensevici si trotkisti travestiti in conservatori (neo) si promotori ai unor politici foarte la dreapta, ultraliberale, in favoarea oligarhiei financiare si industriale. Dupa ce esuasera in incercarile lor de hold-up asupra partidelor de stanga, s-au orientat, cinic sau pragmatic, spre partidele de dreapta.
Conservatorii de azi, David Cameron (initiatorul Brexit-ului), Boris Johnson (fost primar al Londrei), Donald Trump, François Fillon si, inaintea lor, fratii Kaczynski in Polonia, Vladimir Putin, Viktor Orbán, impreuna cu alti central-europeni, in Cehia, in Slovacia, par sa faca legatura cu societatea conservatoare anterioara primului razboi mondial. De altfel, al doilea razboi mondial inceteaza vizibil sa mai fie o referinta relevanta pentru lumea de azi. Care sunt valorile conservatorilor de azi ? De-a valma : natiunea, protectionismul si controlul frontierelor, familia, credinta sau Biserica, legea si justitia, armata etc.
In aceasta schimbare in curs, poate chiar o revolutie, Romania e prinsa din nou pe picior gresit. Foarte recenta noastra subordonare fata de UE, Bruxelles, de fapt, fata de Germania, adversitatea prin imitatie, neproductiva economic, fata de Rusia, lipsa unor legaturi solide cu Vaticanul, cum au catolicii din Ungaria si Polonia, schimbarea brutala, cu totul neanticipata de la Washington ne lasa cu gura cascata si „papagali” ai unor politici deja caduce, fara nici un viitor.
Cine ar putea face revolutie conservatoare in Romania si in Republica Moldova (alegerea lui Igor Dodon e proba cardinala a esecului total al oligarhiei postcomuniste de la Bucuresti) ? In nici un caz Klaus Iohannis (propulsat de oligarhie pentru ca e german si da bine la Berlin), Dacian Ciolos, nepotul Vulpii, reprezentant, impreuna cu Vasile Dincu, al Grupului de la Cluj, Alina Gorghiu, nora unui general SIE („Lucian Isar, fiul generalului Ioan Isar ?i so?ul Alinei Gorghiu” – cf. Bogdan Tiberiu Iacob, inpolitics.ro), sau pampul-fara-sfarsit Traian Basescu, toti servanti docili ai oligarhiei cazone bastinase. Pot doar Marian Munteanu, Dan Puric, Calin Georgescu, Eugen Mihaescu, Iulian Capsali, Ilie Serbanescu, Ciprian Nastasiu etc. sa reprezinte in Romania o revolutie conservatore de salvgardare a intereselor romanesti ? Dar va intra in Parlament partidul lui Marian Munteanu ? Oligarhia cleptocratica si interlopa de la Bucuresti va trage toate sforile pentru grupusculul lui Nicusor Dan, grupuscul destinat sa inlocuiasca UNPR-ul lui Gabriel Oprea ca partid-balama bun la toate.
Cleptocratii si camatarii bancari, o oligarhie locala sui generis, ne pun inca o data intr-o pozitie de inadecvare, de mare slabiciune. Asta pentru ca nu-si apara decat interesele proprii, care merg mana in mana cu interesele oligarhiei globale si, ca peste tot, impotriva intereselor populatiei. Dar populatia isi va cere in continuare drepturile si va forta schimbarea. Vom vedea asta in Austria extremei drepte, in Italia lui Beppe Grillo si Cinci Stele, indiferent de rezultatele scrutinelor de duminica 4 decembrie. Iar anul viitor vom avea alegerile din Franta, Olanda si Germania...
Establishment-ul corupt si incompetent de la Bucuresti cerceteaza prin ciudatul sau ambasador, George Cristian Maior, toate pilele, cunostintele si relatiile din Partidul Republican si eventualele prietenii romanesti ale noului presedinte american. Si-au amintit brusc ca Ilie Nastase a jucat tenis cu Donald Trump si inca altele, mai picante. Si, bineinteles, acelasi establishment, rudimentar si miop, face vocalize conservatoare ca sa poata canta bine, convingator, la urechile noii administratii de la Washington. La vremuri noi, tot noi, isi zic, la fel cum si-au zis in ultimii 27 de ani. Vor reusi aceiasi basbuzuci sa pacaleasca inca o data istoria romaneasca ?

Petru Romosan       

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page