Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Celebrarea Zilei Nationale a României la Washington DC de catre membri marcanti ai Congresului si Administratiei SUA, reprezentanti ai mediilor academic si de afaceri, diplomati si lideri ai comunitatii românesti

2 decembrie 2016

Ziua Nationala a Romaniei a fost celebrata, la Washington, la 1 si 2 decembrie a.c., printr-o serie de evenimente organizate de Ambasada Romaniei in SUA intr-una dintre cele mai prestigioase locatii din capitala americana, University Club, precum si la sediul misiunii Romaniei din Washington D.C.
Cu ocazia receptiilor organizate de Ambasada Romaniei la Washington, Romania a fost onorata prin participari numeroase de nivel inalt, incluzand membri ai Congresului SUA, reprezentanti ai Departamentului de Stat si altor institutii si agentii ale Administratiei americane, membri marcanti ai mediilor academic si de afaceri, diplomati acreditati la Washington, lideri ai comunitatii romanesti din Statele Unite.
In alocutiunea prezentata cu ocazia receptiei oficiale de la University Club, congresmanul republican Jason Chaffetz, presedintele Comitetului pentru Control si Reforma Guvernamentala, a apreciat legaturile puternice militare si economice pe care Statele Unite le are cu Romania, evocand recenta vizita pe care a efectuat-o la Bucuresti. “Relatia cu Romania este una foarte importanta pentru ambele parti ale esichierului politic american, fiind sustinuta in mod bipartizan”, a afirmat congresmanul republican Jason Chaffetz.
La randul sau, congresmanul republican Robert Aderholt, membru in Grupul de prieteni ai Romaniei din Congresul SUA si in Comitetul pentru Securitate si Cooperare in Europa (Comisia Helsinki), a apreciat puternicele legaturi bilaterale existente intre Romania si Statele Unite ale Americii. “Presedintele Donald Trump si vicepresedintele Michael Pence vor mentine acelasi curs al unei relatii bilaterale puternice. Am avut o relatie puternica si sunt convins ca in viitor vom avea legaturi bilaterale si mai puternice.”, a afirmat congresmanul republican Robert Aderholt.
De asemenea, Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, fost negociator al Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, a evocat noile provocari de securitate la adresa NATO, precum amenintarile balistice. In acest context, Frank Rose a subliniat rolul cheie in apararea colectiva a membrilor Aliantei Nord Atlantice pe care il are sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu.
In discursul sau, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior a subliniat ca 1 decembrie este o zi in care ne aratam recunostinta fata cei care au mentinut natiunea noastra puternica in vremuri dificile ale istoriei, fata de cei care au facut ca, de la o generatie la alta, valorile noastre, constiinta nationala, credintele noastre sa ramana neschimbate si sa supravietuiasca in momentele cele mai grele de razboi si represiune.  
Ambasadorul Romaniei a amintit ca in iarna anului 1918, romanii care traiau in Transilvania au transmis lumii, in mod democratic, o declaratie istorica, alegand sa se reuneasca cu tara mama, indeplinind astfel o dorinta legitima de a apartine unui singur stat national roman si de a se elibera de o administratie maghiara care s-a dovedit incapabila sa raspunda asteptarilor legitime si democratice ale cetatenilor.   
De asemenea, George Cristian Maior a vorbit despre relatia de parteneriat puternica dintre Romania si Statele Unite ale Americii care, de-a lungul istoriei, ne-a ajutat sa luam deciziile corecte: “Tocmai speranta desavarsirii statului nostru modern s-a inspirat din principiile si idealurile wilsoniene stabilite la inceputul secolului XX. Iar datorita parteneriatului nostru strategic, Romania celebreaza astazi democratia, toleranta, respectul fata de vecini si mostenirea noastra diversa care constituie reperele noastre morale. Romania sarbatoreste astazi succesul sau ca o natiune unita, un aliat puternic al NATO si un membru important al Uniunii Europene aflat pe un drum care va duce spre mai multa prosperitate.”
Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, a evocat, la randul sau, actualitatea viziunii si principiilor cuprinse in Declaratia de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Programul zilelor aniversare a cuprins si vernisarea expozitiei de fotografii „Descopera Romania”, realizata de Agentia Nationala de Presa AGERPRES. De asemenea, pe data de 5 decembrie, prestigiosul centru cultural Kennedy Center for Performing Arts din Washington DC va gazdui concertul ”Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri”, sustinut de Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru si Horia Mihail. Evenimentul este organizat de Ambasada Romaniei in SUA si Institutul Cultural Roman din New York.

Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page