Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii cu ocazia Zilei Nationale

Washington, 01 decembrie 2016


Dragi romani,
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei, un moment unic, marcat de recunostinta, solidaritate si speranta. Este ziua in care rememoram si cinstim jertfa stramosilor nostri, o zi cu semnificatii majore pentru istoria si identitatea noastra nationala, care ne aminteste ca forta poporului nostru sta in solidaritatea si in hotararea sa.
Cum spunea istoricul Florin Constantiniu, “o necesitate istorica - natiunea trebuie sa traiasca intr-un stat national” a pus in miscare natiunea si “i-a dat acea forta uriasa ca peste toate adversitatile sa dea viata aspiratiei sale: statul national”. Anul acesta sarbatorim 100 de ani de la intrarea in Marele Razboi la finalul caruia, dupa sacrificii enorme ale romanilor de dincolo si dincoace de Carpati, de dincolo si dincoace de Prut, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul s-au unit cu tara-mama. Astazi, inainte de orice, se cuvine sa cinstim memoria celor aproape 1 milion de romani, militari si populatie civila deopotriva, care si-au dat viata pentru tara, pentru libertate, pentru unitate.     
Cu aceasta ocazie deosebita, doresc sa multumesc romanilor din SUA pentru contributia adusa la dezvoltarea Romaniei si la pastrarea identitatii nationale, prin promovarea valorilor, a traditiilor si a culturii romanesti in spatiul american. In urma cu 100 de ani, cei peste 100.000 de romanii care traiau atunci in Statele Unite ale Americii se organizau si contribuiau la construirea proiectului nostru  national prin organizatii active, precum Societatea „Desteapta-te romane”, infiintata in 1909, Societatea „Hora Unirii”, infiintata in 1913, sau Societatea „Romania Unita”, infiintata in 1924. Exemplul lor merita amintit si onorat, tocmai pentru ca ne arata calea de urmat: implicare, promovarea activa a intereselor de astazi ale Romaniei si ale romanilor si mai ales unitate.   
Datorita contactelor diplomatice si politice, dar si unei eficiente interactiuni umane, relatia dintre Romania si SUA nu a fost niciodata mai puternica decat acum. In sprijinul acestei aprecieri sta organizarea in premiera, anul acesta, la Washington DC, a celei de-a cincea reuniuni politice pentru implementarea „Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre SUA si Romania”. Romania este astazi un pilon ferm al relatiei transatlantice, prin seriozitatea politicilor noastre, prin sacrificiul soldatilor nostri care au luptat si lupta umar la umar cu soldatii americani, prin perceptia favorabila a Americii in ochii romanilor de acasa, dar si prin angajamentul SUA de a apara Romania in fata oricaror amenintari. Suntem, in esenta, o natiune pro-americana si ne straduim ca aceasta realitate sa se traduca in relatii economice mai stranse, in ridicarea obstacolelor care afecteaza libera circulatie, in cat mai multe parteneriate culturale si academice. Iar un rol esential in acest sens, va revine, asa cum am spus-o mereu, dumneavoastra, membrii comunitatii romanesti din Statele Unite. V-am cunoscut personal in Boston, in New York, in Philadelphia, in Utah, in Virginia, Maryland sau Washington DC. Sunteti oameni de valoare, cu iubire fata de tara-mama si am incredere in capacitatea dumneavoastra de a fi creativi si dedicati pentru sustinerea Romaniei.  
Intr-un moment in care solidaritatea internationala se confrunta cu provocari majore, doresc sa va asigur ca Romania si diplomatia romana va continua sa se implice activ in identificarea de solutii care sa conduca la consolidarea dialogului si intelegerii reciproce, sporirea increderii, respectarea pluralismului si diversitatii, atribute ale comunitatii de valori din care facem parte.
Romania Mare, in granitele sale istorice asumate ca act de vointa al poporului roman, a imbratisat valorile echitatii, tolerantei si respectului fata de toate nationalitatile. Statul unitar roman a depus eforturi considerabile pentru atenuarea sau anihilarea mentalitatilor conflictuale si revansarde, oferind un exemplu de toleranta si respect.
Cea mai recenta recunoastere a coexistentei acestor principii la nivelul societatii romanesti - si, in acelasi timp, un exemplu de bune practici in ceea ce priveste oferta culturala a Romaniei, traditiile sale multiculturale si deschiderea catre spiritul european si international -  este reprezentata de titlul de Capitala Europeana a Culturii obtinut de Timisoara pe 16 septembrie 2016. Vom promova Timisoara nu numai in calitate de Capitala Europeana a Culturii, ci si ca oras care a declansat, in 1989, evenimentele care aveau sa puna capat unui regim totalitar, ca o chintesenta a Romaniei culturale, multiculturale, tolerante si creative pe plan artistic si intelectual.
Rememorarea momentului de la 1918 imi ofera prilejul de a transmite apelul meu la unitate in sustinerea intereselor Romaniei si ale romanilor americani. Contez pe solidaritatea si participarea intregii comunitati de romani din Statele Unite ale Americii la indeplinirea acestui obiectiv, cu atat mai mult cu cat, unul dintre marii presedinti americani, Woodrow Wilson, a jucat un rol pozitiv major pentru unitatea natiunii romane la sfarsitul primului razboi mondial.
Va rog sa contati pe mine si pe echipa Ambasadei Romaniei in Statele Unite ale Americii pentru va acorda sprijinul atunci cand aveti nevoie.
Stimati compatrioti, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, va transmit cele mai sincere urari de bine, pentru un viitor prosper si fericit.


George Cristian Maior
Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale AmericiiEMBASSY OF ROMANIA
to the United States of America

        1607 23rd Street NW
Washington, DC 20008

Phone:  +1 202 2324749 # 107
Fax:       +1 202 2324748
E-mail:  gabriel.rotaru@mae.ro
http://washington.mae.ro
facebook.com/romanian.embassy.us

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page