Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Stenogramele Vântului

Influenta si putere, convorbiri telefonice intre un patron de trust de presa, politicieni, jurnalisti si directori ai vectorilor media detinuti de mogul, toate aruncate ca o panza de paianjen peste o Romanie care moare de foame, dar care se bucura citind despre familiaritatea relatiilor telefonice dintre mogul si politicieni.

99,9% politicieni de opozitie, "dusmani ai presedintelui", adversari ai acestuia, in acceptiunea sistemului politic democratic. Sigur ca stenogramele convorbirilor lui Vantu socheaza cetateanul Romaniei profunde, prin limbaj si familiaritate. Romanii sunt foarte obisnuiti ca in spatele micului ecran sa se gaseasca prsonaje cu un limbaj mai elevat si cu un comportament distins. Nu, Romania are exact acei politicieni care reprezinta un astfel de popor. Niciunii nu sunt mai buni decat ceilalti. Relevanta privitoare la procesul in care SOV a fost trimis in judecata pentru favorizarea fugarului Nicolae Popa este absolut nula, orice incearca sa ne povesteasca procurorii implicati in acest caz. Nimeni nu va reusi sa ne explice vreodata care e relevanta scoaterii din dosar sau mai bine spus a punerii in dosar la "libera privire" a stenogramelor care ocupa spatiul mediatic de doua zile.

Chestiunea cu profilul psihologic al invinuitului, in speta Sorin Ovidiu Vantu, e de-a dreptul penibila, daca nu chiar ticaloasa. Personal, ca jurnalist si ca traitor in aceasta tara, ma sperie faptul ca informatii fara relevanta in acest caz sunt scoase din context si imprastiate ca rahatul in ventilator, pe de-o parte, pentru ca presiunea publica sa creasca pe judecatorii din caz si sa-i influenteze in consecinta, iar pe de alta parte, pentru a da satisfactie unui om si a decredibiliza o intreaga suita de vectori de imagine aflati in opozitie cu Personajul suprem. De ce au iesit acum stenogramele, de ce vor mai iesi, de ce ele sunt rostogolite exact de acele institutii media acuzate in timp de pact cu Cotroceniul, nu este deloc greu de ghicit.

Daca privim ce s-a intamplat saptamana trecuta, cand Antena 3 si Realitatea, in special, au dat zile in sir picioare in gura puterii, punand presiune uriasa pe actuala putere si sustinand pe fata miscarile protestatarilor din Ministerul Finantelor si cel al Muncii, trebuie sa intelegem ca momentul publicarii stenogramelor este unul venit ca raspuns la ceea ce s-a intamplat. Sigur ca este extrem de greu sa incerc sa demonstrez ca Traian Basescu a dorit, in realitate, decredibilizarea jurnalistilor si a realizatorilor de programe ai Realitatii TV in general, in paralel cu o incercare de a decredibiliza liderii opozitiei intr-un moment extrem de important pentru lupta politica din aceasta toamna fierbinte.

Stenogramele au aparut pe piata, sigur ele existand intr-un dosar ce a devenit public in momentul in care s-au trimis spre instanta, exact in ziua in care opozitia unita - PNL si PSD - a anuntat motiunea de cenzura peste o saptamana. Din convorbirile publicate, liderii opozitiei, in special Crin Antonescu, Mircea Geoana si Adrian Nastase, nu ies extrem de onorabil. Dar, pana la urma, ce au facut acesti oameni pentru ca ei sa fie blamati de poporul insetat de sange, care continua sa creada in caracterul de luptator pentru dreptate si antimogulic al presedintelui Traian Basescu? Sigur, acestia au vorbit de multe ori extrem de familiar cu un dusman declarat al lui Traian Basescu si cu "un mogul rau".

Poate daca ei vorbeau cu "un mogul bun" asemeni lui Bobby Paunescu, situatia ar fi fost cu totul alta. Dar ei au facut "greseala", in acceptiunea prezidentiala, precum si a tuterilor prezidentiali sa discute cu Sorin Ovidiu Vantu, ceea ce pentru poporul ce a votat antimogulic pe 6 decembrie poate fi blamabil. Dar pana la urma, acesti oameni au vorbit cu proprietarul de fapt si de drept al celui mai influent post de televiziune din acel moment si, totodata, ownerul celui mai important trust media la acea vreme, Realitatea-Catavencu, care ingloba trei cotidiene nationale, doua televiziuni de stiri si una dedicata femeilor, plus o multitudine de publicatii on-line si saptamanale tip revista sau tip glossy.

Acestia pur si simplu nu ar fi putut evita sa vorbeasca cu Sorin Ovidiu Vantu deoarece, pentru a intelege exact puterea pe care a detinut-o acest om in Romania ultimilor 10 ani si modul in care s-a raportat clasa politica la el, ar trebui doar ca cineva sa aiba curiozitatea sa scoata din arhivele Parchetului sau ale SRI convorbirile pe care acelasi personaj, care atunci nu era deloc sinistru, le purta cu Traian Basescu, Cristian Boureanu, Valeriu Stoica, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Calin Popescu-Tariceanu, Dan Radu Rusanu, Cozmin Gusa sau alte personaje care formau in 2003-2004 coalitia pentru rasturnarea lui Adrian Nastase si a puterii pesediste, avandu-l ca portstindard pe Traian Basescu.

Convorbirile dintre Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu va asigur ca nu sunt deloc mai putin savuroase decat cele pe care le-ati citit in ultimele 2 zile, ca sa nu mai vorbesc de convorbirile dintre Sorin Ovidiu Vantu si Elena Udrea, Dorin Cocos, Adrian Petrache, Sorin Besciu ori Sorin Vulpescu, deveniti in ultimii ani stalpi de nadejde ai basescianismului de tip antimogulic. Ce nu inteleg eu cu exactitate este cand a devenit SOV un mogul rau si devastator pentru Romania? In momentul in care l-a ajutat pe Traian Basescu in decembrie 2004 sa castige batalia cu Adrian Nastase, in momentul in care l-a ajutat pe acelasi presedinte sa-si sustina public simulacrul eliberarii asa-zisilor "rapiti din Irak" sau in momentul in care l-a sprijinit direct pe Traian Basescu pentru a-l calca in picioare pe nepotul matusii Tamara.

Acest lucru imi permit sa-i intreb si pe colegii mei de breasla care luni si marti au incercat sa ne arate "harta relatiilor lui SOV", pe baza unor inregistrari partiale ale procurorilor. Eu sunt unul dintre aceia care pentru a intelege corect "profilul psihologic al inculpatului" ar trebui sa citesc sau sa audiez si convorbirile celor care s-au folosit din plin de Sorin Ovidiu Vantu pentru a se catara la putere. Sau s-au folosit reciproc. Astept in continuare de aproape un an convorbirile pre si post "parcari de la Tancabesti"...

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page