Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cazul Bejinariu

Eugen Bejinariu este deputat in Parlamentul Romaniei din 2004.
Iar acum, in 2016, candideaza pentru al patrulea mandat de deputat. Cap de lista al PSD-ului in Suceava.
Liste despre care si PSD-ul, si PNL-ul, si restul de partide sustin ca sunt imaculate. Imaculare care ar veni prin asa-zisele noi figuri politice.
Azi, 28 noiembrie, deputatii, colegii domnului Bejinariu, ar fi trebuit sa se reuneasca in sedinta speciala pentru votarea ridicarii imunitatii sus-numitului domn acuzat de o chestiune aparent minora- abuz in serviciu in forma continuata.
Votul nu s-a produs. De ce?  Pentru ca, ca de obicei in astfel de situatii, numarul deputatilor prezenti s-a dovedit a fi insuficient.
In schimb, votul a fost amanat pentru saptamana viitoare. Moment la care este posibil- sau nu!- ca numarul deputatilor prezenti sa fie suficient.
In cazul in care nu se va intruni nici saptamana viitoare cvorumul pentru ridicarea imunitatii domnului Bejinariu, apare o situatie fenomenala- reportarea si a domnului Bejinariu cu tot cu mandat si a cvorumului pentru ridicarea imunitatii sale pentru noul Parlament.
Nu se stie caror formatiuni politice apartin deputatii care au fost prezenti si absenti. Nu stim noi, ca cine trebuie sa stie, stie.
Ce se stie si ce s-a vazut e ca fiecare lider de partid si reprezentant de-ai sai au folosit in mod continuat in aceasta campanie tema puritatii pretendentilor pe care i-au pus pe misterioasele liste de partid.
Declaratiile fiecarui lider de partid de-a lungul multor luni de campanie care au avut loc au fost intr-un tir permanent, incrucisat, legate de faptul ca nu are nimeni nicio problema in a-si mobiliza parlamentarii si eventual a-i sanctiona daca acestia nu sunt prezenti in momentele in care se cere ridicarea expresa a imunitatii vreunui parlamentar. Niciun parlamentar nu trebuie sa obstructioneze justitia, au afirmat liderii politici ai caror partide ne cer votul si acum.
In realitate, insa, ca si de aceasta data, atunci cand parlamentarii au absentat de la vot sau au votat protejandu-si colegul inculpat, PSD-ul si PNL-ul, principalele partide parlamentare, s-au acuzat reciproc pentru lipsa de cvorum sau votul cu rezultat nefast.
A mai urmat o tura de declaratii de buna credinta, asigurari ca ''asa nu mai merge'' si ca exista o vointa de neclintit (nu se stie unde sau la cine) pentru a elimina coruptii, penalii...in fine, toate uscaturile ramase printr-un colt de partid sau altul.
Parlamentarii insa au ramas in continuare la fel de ocupati cu orice altceva.
In cazul de fata, cu bunul mers al campaniei electorale, decat cu exercitarea atributiilor de serviciu in folosul si pentru binele cetatenilor si al statului roman.
Din cate se stie, cel putin pe cale oficiala, parlamentarii sunt platiti si in aceasta perioada. Ba chiar sunt si bonusati, avand perspectiva unei pensii speciale si a multor altor facilitati care decurg dintr-o astfel de pozitie in stat.
Dar, tacit, partidele, nu stim cum, cad de fiecare data de acord ca acesti soldati de partid sa fie scutiti de la indatoririle pe care le au fata de cetateni.
Cazul Bejinariu nu se poate spune ca este un caz socant sau fara precedent. Asa cum nu va fi nici ultimul din acest sir.
Ce ar mai putea fi socant intr-o tara in care noi, cu totii, privim ca fiind foarte naturale lucrurile si situatiile de genul: candidaturi ale celor cu probleme cu legea, alegerea in proportii covarsitoare a unor persoane care sunt in inchisoare, suspiciuni de incalcare a legii de la primul pana la ultimul om in stat, transformarea in circ si desene animate a periplurilor pe la DNA si Parchet ale oamenilor care cer vot si urla pentru integritate, eliminarea coruptiei si schimbare, acuzarea ''sistemului'' de jocuri perfide si murdare tocmai de catre cei care sunt parte a lui, etc., etc.
Cazul Bejinariu este doar un caz tipic pentru ce inseamna politica romaneasca a ultimilor 27 de ani. Este un nou record inregistrat de catre casta politicii romanesti in materie de sfidare, minciuna si manipulare flagrante pe care nu se mai chinuie nimeni sa le mascheze nici macar in campanie electorala. Este un efect direct al intelegerilor fructuoase dintre partidele declarate, chipurilor, opozante.
Iar bomboana de pe coliva rezida in faptul ca actualul Parlament nu s-a sinchisit sa ii ridice imunitatea lui Bejinariu pentru ca este prea ocupat sa se transforme in noul Parlament cu tot cu Bejinariu la purtator.
Acum, e de inteles. Cum ar putea Parlamentul sa isi piarda timpul cu lucruri minore, cum este cel care il priveste pe sus-numitul impricinat?
Parlamentul, partidele care il alcatuiesc sunt preocupati de majoritati, guverne, programe inexistente, promisiuni nesimtit de ipocrite si de schimbari doar de dragul schimbarii si de dragul regiei videoclipurilor de campanie in care apar liderii acestor grupuri, vedetele numarul unu- Liviu Dragnea si Alina Gorghiu.
Primul a considerat oportun sa il puna pe Eugen Bejinariu cap de lista pentru alegerile pentru Camera Deputatilor. Apoi, a considerat de cuviinta sa ne spuna sa indraznim sa credem in chestia asta pe care o propune el. Omitand faptul ca ar fi trebuit sa le spuna astazi parlamentarilor sai sa indrazneasca sa creada in cvorumul necesar pentru ridicarea imunitatii colegului. Pentru ca au crezut cu totii atunci cand s-a votat pe repede inainte, la foc automat programul de campanie al domnului Dragnea. Aceeasi credinta ar fi trebuit sa ii anime si in cazul de fata. Domnul Dragnea a uitat insa astazi sa faca acelasi exercitiu de vointa cu care se lauda atunci la iesirea din plen.
In schimb, doamna Ghorghiu nu a considerat de cuviinta sa tinda spre acea perfectiune a intrunirii cvorumului pentru binele si propasirea neamului romanesc si pentru ca Romania sa mearga inainte. Nu pe loc. Sau inapoi. Ori in vreo dubioasa alianta postelectorala.
Se pare ca si domnia sa a fost ocupata astazi cu oaresce treburi, probabil de campanie, pentru ca nu a fost acolo sa se asigure ca lucrurile stau cum trebuie din punctul de vedere al PNL-ului. Probabil, nu a mai fost necesar, avand in vedere ca si asa campania este cvasiinexistenta si romanii nu dau semne de interes fata de ea.
Cu siguranta, campania se poate face mai usor din clipuri in care afirmam ca nimeni nu este perfect, dar cu totii tindem spre perfectiune.
Si, neindoios, campania se face mult mai usor prin diatribe populiste in care acuzam ''inamicul'' politic, dar nu si facem ceva in realitate pentru a ne demonstra neafilierea la el.
Concluzia ar fi aceea ca azi s-a mai consumat un trist si cat se poate de sugestiv episod din tragedia pe care o traim cu totii de 27 de ani. Acela al unui simulacru politic ridicat la rang de stat democrat cu pretentii si ifose liberale si liber schimbiste, care nu numai ca suna ca o bataie de joc la adresa bunului-simt pe care ar trebui sa il avem cu totii, dar reprezinta in final un fapt real grav- Clasa politica pe care o avem de 27 de ani a fost, este si va ramane drama acestui popor, care refuza sa se trezeasca si sa ia o atitudine corecta fata de toata aceasta batjocura supusa curand unui alt tur de vot. Caci, si asa, daca nu o votam noi, se voteaza ea.


Marina Ene
Simona Stan,
Initiatoare Demers pentru sinceritate


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page