Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Va fi Donald Trump un Mihail Gorbaciov pentru SUA ?

Toata planeta e la curent : Mihail Gorbaciov a fost un conducator tragicomic pentru popoarele Uniunii Sovietice si adevaratul gropar al comunismului. Involuntar, bineinteles. El a vrut sa reformeze un sistem muribund si nu a facut decat sa-i grabeasca decesul. Desi a fost suspectat ca a tradat Uniunea Sovietica in favoarea britanicilor si a americanilor, nimeni nu a adus probe in acest sens.
Azi se vede destul de clar ca ultimul lider sovietic a fost de buna credinta, el chiar a incercat sa repare, sa „reformeze” ce nu se mai putea repara, nu se mai putea „reforma” : socialismul real, comunismul utopic. Rezultatele „perestroikai” si ale „glasnostului” sunt binecunoscute. A urmat Boris Eltin, care a dus renascuta Rusie pe buza prapastiei, in aclamatiile ipocrite ale lumii occidentale, mai ales ale americanilor. La capatul a zece ani de „reforme” dezastruoase, de „democratie” mimata dupa modele externe, anglo-saxone, cu consilieri americani, Rusia era tocmai buna de impartit intre marile puteri economice vestice. N-a fost sa fie. Metoda a fost prea lenta, marele urs, Rusia, s-a trezit din hibernarea sa interminabila. Iar salvatorului Rusiei i s-a dat un nume : Vladimir Putin - cel mai urat, cel mai atacat personaj in emisfera vestica. Intreg establishment-ul occidental are o singura explicatie pentru dezastrul prin care trec tarile sale de vreo sapte ani (sapte vaci slabe ?) : Vladimir Putin, Kremlin, Crimeea, Ucraina etc.
Asta pana de foarte curand, odata cu venirea lui Donald Trump la presedintia SUA. Un presedinte cu totul neobisnuit pentru America. S-a mers foarte departe pentru a i se gasi o comparatie credibila : Andrew Jackson, al saptelea presedinte, intre 1829 si 1837. Care, ironie a Istoriei, e considerat fondatorul Partidului Democrat. Andrew Jackson, la fel ca Donald Trump azi, nu a venit din casta politica si a condus cu poporul in favoarea majoritatii cetatenilor.
Donald Trump este si el, ca Mihail Gorbaciov, de buna credinta, incearca sa salveze capitalismul si imperiul, aplicandu-le cele mai ortodoxe metode capitaliste si imperiale. Dar adversarii sai, extraordinar de puternici - democratii, progresistii, stanga liberala, toata media mainstream -, il ataca pe Trump din toate pozitiile si, odata cu el, institutia prezidentiala. In Wisconsin, la cererea candidatei ecologiste (mai putin de 1 %), Jill Stein, a inceput renumararea voturilor. In spatele lui Jill Stein apare staff-ul lui Hillary Clinton, care l-a felicitat deja pe Trump pentru victorie. Aceiasi vor incerca in zilele urmatoare sa declanseze renumararea voturilor in Pennsylvania si in Michigan. Anterior, s-a vanturat ideea independentei de centru a statului California si a statului Oregon. Se urmareste macar obtinerea unor avantaje strategice prin slabirea noului presedinte. Un „ultraconservator”. Un „reactionar”.  Un „amator”.
Daca SUA vor avea soarta Uniunii Sovietice, nu va fi din vina lui Donald Trump. El doar va fi incercat sa repare ceva care nu a mai putut fi reparat. Ultimele patru mandate (doua republicane, cu George W. Bush, si doua democrate, cu Barack Obama) au adus America in starea actuala. Cu o datorie abisala, cu o clasa mijlocie aproape distrusa, cu productia industriala in afara frontierelor si, mai ales, cu o dezorientare morala fara precedent. In plus, SUA si-au pierdut in mare masura controlul economic asupra protectoratelor principale (Germania, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Turcia, Filipine...). Iar contributia sa colosala la intretinerea NATO nu se mai justifica si, mai ales, nu mai poate fi asigurata. Mai poate fi acoperita (negociata, diminuata, rezolvata) faraonica datorie americana ? Dar cine nu-si plateste datoriile intra in faliment. Intrebarea intrebarilor este daca mai poate spectaculosul presedinte Donald Trump (conservator clasic, fost democrat, miliardar, azi din afara partidelor dar reprezentandu-i pe republicani) sa intoarca roata istoriei. Sau, dimpotriva, SUA vor avea in timpul mandatului (mandatelor) lui Donald Trump soarta Uniunii Sovietice din timpul lui Mihail Gorbaciov ?

Petru Romosan       

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page