Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

COGITO ERGO SUM: OUALE

Mihaela MIHAI


In jur de 15 Ianuarie 1990, tocmai revenisem in tara, la cateva zile dupa Revolutie.
Am mers in Piata Amzei sa cumpar cate ceva de mancare. Dezolare, tarabe goale, magazine cu vitrine bantuite de vantul saraciei.

In mijlocul pietei s-a format spontan o coada mica. Merg sa vad. Pe o stiva de lazi de lemn, un individ umflat, cu degete groase si unghii murdare, imbracat intr-un halat alb slinos, vindea cartoane de cate 30 de oua. M-am asezat la coada.

Asteptand sa-mi vina randul, ii observam gesturile: lua cartoanele cu oua si le trantea cumparatorului, stergand din mers albusul care se scurgea din jumatate din ouale deja sparte.

Cand mi-a venit randul, l-am rugat politicos sa-mi puna, pe cartonul meu, oua intregi. S-a uitat la mine mirat si descumpanit: cum adica, sa pretind sa primesc toate ouale intregi ?! Nu a mai avut timp sa-mi raspunda. Un val de vociferari s-a inaltat din randul romanilor de la coada:
- Haideti doamna, ce daca sunt sparte? Sunt oua, ce faceti atatea mofturi? Ce mare lucru e ca sunt crapate?
- Curg!
- Ei si? E o nimica toata, n-o sa ne tineti pe noi aici pentru asta!
- Ce vina are omul ca vinde oua sparte?!
- Pai, nu vreau sa platesc oua sparte la pret de oua intregi! Si dumnravoastra ar trebui sa pretindeti ca mine, sa fiti respectati si serviti corect...
Strigau la mine:
- Sa va fie rusine ca faceti atatea mofturi! Luati ouale cum sunt si plecati odata!

Ma simteam eu umilita pentru ei. Fratii mei romani il aparau pe nesimtitul care-si batea joc de ei umplandu-si buzunarele din saracia lor. Nu au inteles ca eu luptam pentru ei si pentru drepturile lor. M-au urat!

Am plecat, tulburata, cu imaginea urii din privirile lor. Nu gandeau ca, daca ii permiteau individului sa ma fure pe mine, il incurajau sa-i fure si pe ei.  Nu gandeau ca, solidarizandu-se cu mine, il obligau sa-i serveasca si pe ei la fel de corect.

***

Dupa 26 de ani, romanii din Romania nu au inteles ca, scuzand si minimizand hotia unuia fata de mine, maine acela ii va fura si pe ei (in continuare), mai mult si mai cinic!

De aceea suntem din ce in ce mai sufocati de coruptie, jaf si paguba, pentru ca romanii din Romania se solidarizeaza cu hotii. Si-au pierdut instinctul elementar de supravietuire!?

Romanii din Diaspora ma inteleg... dar eu traiesc in Romania, marginalizata de aceeasi ura oarba, imbecila si nedreapta!
---------------------------
Mihaela MIHAI
Bucuresti, 7 noiembrie 2016

------------------------------------------
Mihaela MIHAI (Mihaela-Maria NEAGU), nascuta in Giurgiu, la 27 octombrie 1946.  Solist vocal, actrita, presedinte al Uniunii Artistilor Liber Profesionisti din Romania (UALPR). Absolventa a Conservatorului National de Muzica „Ciprian Porumbescu” – Bucuresti, Facultatea de Muzicologie. Cursuri post-universitare: „Noi tehnici de comunicare” - Universitatea  Paris X – Nanterre. A predat cursuri de „Tehnici de comunicare si de expresie orala” jurnalistilor francezi. Membru al SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) – Paris. 1990 – Director al Departamentului de Publicitate al T.V.R – Bucuresti. 2000 – Director de Comunicare al Consiliului National al Audiovizualului – Bucuresti (post ocupat prin concurs). Autoarea Legii 109/2005 (Legea Mihaela Mihai) privind indemnizatia pentru activitatea de liber profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania. Cocheteaza cu literatura, scriind schite, povestiri, comentarii. (George ROCA, Rexlibris Media Group, Australia)   

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page