Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dorel Schor - HARRY ARATEN - OMUL CARE CAUTA FERICIREA

Dorel SCHOR

Harry Araten mi-a fost prieten... Si iata, au trecut aproape 13 ani de cand si-a parasit uneltele, umorul sugubat si stenic, omuletul care aparea in aproape toate desenele lui si a plecat intr-o lume mai buna. Obisnuia sa spuna ca el este un cetatean al lumii. Biografia lui confirma acest lucru. Parintii lui au parasit Austria cand tara a devenit o parte a Germaniei naziste. S-au stabilit, dupa lungi peregrinari in Franta. Apoi in Maroc. La Casablanca, in acest mare oras cosmopolit, s-a nascut Harry. Dar razboiul ii umarea ca un nor gros. Au plecat in Portugalia, in Canada, apoi in Statele Unite. Aici Harry a trait si a invatat, a ilustrat carti pentru copii si a avut primele succese.

Si in anul 1968 s-a stabiit in Israel. Harry era un om inalt, masiv, care umplea tot spatiul cu prezenta sa. Te-ai fi asteptat ca lucrarile lui sa fie pe masura. Si iata, alt paradox: picturile, aquarelele, desenele lui erau de mici dimensiuni, majoritatea chiar miniaturi. Chiar si eroul principal al lucrarilor lui era un omulet, de regula aflat in mijlocul naturii, gata oricand sa dea piept cu nedreptatea, lasitatea, nepasarea, lacomia, ignoranta, necinstea... Harry cel mare se auto-identifica cu omul cel mic, care de fapt, ne reprezenta pe toti, in situatiile cele mai diferite.

Talentul lui era spontan si surprinzator. Umorul fin era o componenta fireasca a desenului, ironia subtila, conceptia personala, pictura emblematica de asemenea. Totul cu o incarcatura simbolica discreta. Omuletul lui este, de fapt, omul care cauta mereu fericirea, eterna intrebare umana, dimensiunea tragi-comica a existentei... Harry Araten vedea arta ca o parte vitala a societatii, o explorare spirituala a timpului si spatiului. Cu mijloacele sale simple si nepretentioase reusea o clara reflectare intelectuala si emotionala a vietii.

Disparut prea devreme din peisajul plastic autohton, Harry cel mare a reusit totusi sa se impuna in Statele Unite si Israel, in Franta si Anglia, in Elvetia si Olanda. Printre cei care i-au admirat (si achizitionat) lucrarile se numara Isaac Stern, Mstislav Rostropovici, Martin Gilbert, Viktor Korcinoi, Alexander Schneider, baroneasa Edith de Rothschild si alte celebritati.
----------------------
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
8 noiembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page